O czasopiśmie...

 

     Biologia pszczół|
Gospodarka pasieczna|
          Hodowla i genetyka|
  Pożytki i zapylanie|
           Produkty pszczele|
   Choroby i zatrucia|
         Szkodniki|
                  Apiterapia|

     Inne zapylacze|

 

Nasz miesięcznik – to najstarszy w Polsce magazyn popularyzujący pszczelarstwo – wydawany nieprzerwanie od 1950 roku!

Za cel stawiamy sobie przekazywanie czytelnikom rzetelnej wiedzy na temat wszystkich zagadnień związanych z pszczelarstwem. Jest to możliwe dzięki współpracy z pracownikami jednostek naukowych oraz doświadczonymi  pszczelarzami–praktykami.

Na łamach magazynu:

  • poruszamy ważne dla branży pszczelarskiej problemy;
  • prezentujemy różnorodne opinie i poglądy; 
  • przekazujemy pomocne rady i wskazówki.

 

Kontakt:

Adres redakcji:
ul. Świętokrzyska 20, 00-002 Warszawa,
tel. (22) 50 54 542, (22) 50 54 552, fax. (22) 50 54 542
e-mail: redakcja@miesiecznik-pszczelarstwo.pl lub red.pszczelarstwo@wp.pl

 

Warunki zakupu i prenumeraty PSZCZELARSTWA zamieszczone są w zakładce „Jak kupić?”.

W redakcji dostępne są niektóre numery archiwalne (z roku 2018 i 2019) oraz wszystkie numery z roku 2020 – informacje na ten temat w zakładce „Jak kupić?” lub w redakcji.

 

Składki członkowskie

Członkowie PTN proszeni są o wpłacanie rocznych składek członkowskich w wysokości 20 złotych na konto: 95 2030 0045 1110 0000 0241 1270 w Banku BGŻ.
W sprawie dodatkowych informacji na temat składek można kontaktować się ze skarbnikiem dr. Dariuszem Gerulą.

 

„Historie i legendy śląskich i zagłębiowskich pszczelarzy"

Śląski Związek Pszczelarzy w Katowicach wydał w 2012 roku książkę „Historie i legendy śląskich i zagłębiowskich pszczelarzy" mojego autorstwa. Książka powstała w związku z uroczystościami wmurowania epitafium przy kościele w Tarnowicach Starych z okazji 140-lecia urodzin Emanuela Biskupka.

Książka przypomina historię powstania Stowarzyszenia Pszczelarzy Śląskich z Emanuelem Biskupkiem na czele. Organizatorem zjazdu śląskich pszczelarzy w 1920 roku w Bytomiu , który w tamtych latach leżał w granicach państwa pruskiego, (...)

Czytaj więcej...

„WIĘCEJ NIŻ MIÓD"

Więcej niż miód

„Więcej niż miód" jest szóstym filmem w karierze szwajcarskiego reżysera Marcusa Imhoofa. To ciekawy przykład przyrodniczego eseju filmowego pokazującego świat pszczół oraz sposób, w jaki one funkcjonują. Praca nad filmem trwała aż pięć lat, a zdjęcia kręcono przez 2 lata przy użyciu specjalistycznego sprzętu jak mikroskopowe kamery, mały helikopter z podwieszoną kamerą oraz kamery digital high speed Phantom HD. Dzięki temu powstał doskonały pod względem jakości zdjęć olśniewający poemat, przypominający dokumentalne science-fiction w stylu słynnego „Mikrokosmosu" Claude'a Nuridsany'ego i Marie Pérennou. Budżet filmu wyniósł 2 miliony euro. (...)

Czytaj więcej...

Żywienie pszczół miodnych.
SUBSTYTUTY NEKTARU I PYŁKU

Współczesna wiedza o żywieniu pszczół jest niewspółmiernie mała w porównaniu do wiedzy o żywieniu zwierząt gospodarskich. Niemniej wiadomo, że owady te mają podobne do innych zwierząt wymagania pokarmowe. Odnosi się to nie tylko do nektarowo-miodowo-pyłkowych węglowodanów czy pyłkowo-miodowych białek, ale również do obecnych w tych pokarmach wolnych aminokwasów, tłuszczów, kwasów tłuszczowych, soli mineralnych – biopierwiastków oraz wody. Co więcej, chemiczny skład wspomnianych składników pokarmowych musi odpowiadać często osobliwym wymaganiom pszczół, mając duży wpływ na ich bezpośredni byt, w tym rozwój oraz rozmnażanie się. Przykładem tego jest szczególnie potrzebna(...)

Czytaj więcej...

Czy zagrażają nam szerszenie azjatyckie?

Szerszenie azjatyckie jeszcze nam nie zagrażają. Dopiero pojawiły się w Europie Zachodniej. Przywleczono je tam na statkach z Azji. Podobnie było z szerszeniami przywiezionymi na statku z Europy do Ameryki Północnej, gdzie w latach 1840-1860 rozprzestrzeniły się na całym kontynencie. Nazywane są tam „szerszeniami europejskimi".

W naszych warunkach klimatycznych żyje jeden gatunek szerszenia – Vespa crabro, który ma dwa podgatunki: Vespa crabro crabro i Vespa crabro germana oraz mieszańce pomiędzy nimi. Rozróżnić może je tylko wprawne oko dobrego specjalisty.

Czytaj więcej...

Copyright © 2020, Pszczelnicze Towarzystwo Naukowe. All Rights Reserved.