O miesięczniku

Miesięcznik "PSZCZELARSTWO", nieprzerwanie ukazujący się od 1950 r., jest czasopismem dla każdego pszczelarza - właściciela pasieki dużej i małej.

Co miesiąc:

  • radzimy, jakie prace należy wykonać w pasiece;
  • informujemy o aktualnościach w zakresie gospodarki pasiecznej, sprzętu pasiecznego, chorób pszczół i ich leczenia, pożytków pszczelich;
  • udzielamy porad pszczelarzom;
  • przekazujemy informacje ze świata z pszczelarskiej prasy zagranicznej.

W artykułach, pisanych przez doświadczonych pszczelarzy-praktyków i pracowników jednostek naukowych z całej Polski, każdy Czytelnik znajdzie wiadomości pomocne przy prowadzeniu racjonalnej gospodarki pasiecznej.

 

Składki członkowskie

Członkowie PTN proszeni są o wpłacanie rocznych składek członkowskich w wysokości 20 złotych na konto: 95 2030 0045 1110 0000 0241 1270 w Banku BGŻ.
W sprawie dodatkowych informacji na temat składek można kontaktować się ze skarbnikiem dr Dariuszem Gerulą.

 

Kontakt:

Adres redakcji:
ul. Świętokrzyska 20, 00-002 Warszawa,
tel. (22) 50 54 542, (22) 50 54 552, fax. (22) 50 54 542
e-mail: redakcja@miesiecznik-pszczelarstwo.pl lub red.pszczelarstwo@wp.pl

 

Marek Pogorzelec

Rośliny dostarczające wartościowego pyłku (część 1)

Nas pszczelarzy najbardziej interesują rośliny obficie nektarujące, czyli te, z których możemy mieć miód. Naukowcy badający życie pszczół alarmują, że słaba obecnie kondycja pszczół może być wynikiem braku w ich diecie wartościowego pokarmu białkowego, którym jest pyłek kwiatowy. Powinniśmy więc poznać rośliny, które są źródłem pyłku bogatego w białko i dbać, żeby pszczoły mogły z nich korzystać.

Tabele publikowane w różnych źródłach różnią się dość znacznie procentowym udziałem białka w pyłku. Jakość pyłku zależy od wielu czynników, jednak pewne prawidłowości można dostrzec. Oprócz procentowego udziału białka w pyłku ważny jest jego skład (rodzaj). Nie będzie nam więc łatwo, nawet z pomocą literatury fachowej, określić rośliny, których pyłek jest najwartościowszy dla pszczół. Warto zdać się na najlepszych znawców tematu, a zarazem konsumentów. Jeśli pszczoły mają w czym wybierać, wybiorą pyłek, który jest dla nich najlepszy. Obserwujmy więc je tam, gdzie mają kontakt z bogactwem roślin.

 

Copyright © 2020, Pszczelnicze Towarzystwo Naukowe. All Rights Reserved.