Zimowanie

Moderator: krzysglo

Mrowka
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 22
Rejestracja: 2009-08-21, 12:52

Zimowanie

Post autor: Mrowka »

Jestem początkującym pszczelarzem i chciałbym się dowiedzieć czy mogę zazimowac pszczoły na jednym korpusie ostrowskiego na 8 ramkach?

BoCiAnK
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 379
Rejestracja: 2006-02-18, 14:54
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Kontakt:

Post autor: BoCiAnK »

w jednym korpusie NIE
musiał byś pod ten korpus dać pół korpus 1/2 Wielkopolski z 8 ramkami wtedy tak idealnie przezimują

Awatar użytkownika
beniamin82
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 232
Rejestracja: 2007-05-10, 20:08
Lokalizacja: Zielina 47-370
Kontakt:

Post autor: beniamin82 »

Mrowka pisze:na jednym korpusie ostrowskiego
Ostrowski była kobietą... podając za znaną polską komedią...

Fringilla
Stukacz
Stukacz
Posty: 89
Rejestracja: 2009-01-16, 23:23
Lokalizacja: podkarpacie

Post autor: Fringilla »

Ja zimowałem z dobrym skutkiem na wysokiej dennicy ale nie polecam . Jak będzie długa zima mogą nie przeżyc .

Mrowka
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 22
Rejestracja: 2009-08-21, 12:52

Post autor: Mrowka »

Dzięki za rady, spróbuje na wysokiej dennicy.

birkut

Post autor: birkut »

Fringilla pisze:Ja zimowałem z dobrym skutkiem na wysokiej dennicy ale nie polecam . Jak będzie długa zima mogą nie przeżyc .
możesz wyjaśnić dlaczego miały by nie przeżyć? bo raczej przy wysokiej dennicy powinny lepiej zimować

oro54
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 65
Rejestracja: 2005-11-28, 22:39
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski

Post autor: oro54 »

Za niska ramka, a tym samym za mała pojemność gniazda. Wanda Ostrowska zimowała rodziny pszczele na dwóch korpusach (6x6 lub7x7). Rodzina dobrze zaopatrzona w pokarm w jednym korpusie ostrowskiej postawionym na wysokiej dennicy powinna spokojnie przezimować. Gorzej wiosną, szczególnie jak będzie się jej przyjście odwlekało. Za dużo problemów, lepiej zazimować na dwóch korpusach.
Z poważaniem oro54

Pawełek
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 433
Rejestracja: 2009-01-06, 19:13
Lokalizacja: Białaczów. łodzkie

Post autor: Pawełek »

Chodzi o o to że podczas zimoli pszczoły mogą częściowo dotykać dennicy, zapas w ramkach o pasek o wysokości ok 10-13 cm w środkowych ramkach, ramka Ostrowskiej ma tylko 23cm a pszczoły wiążą kłąb o średnicy od 20 do 26 cm lokując się w na pustych komórkach po ostatnim czerwiu, a częściowo tylko na zapasach. Jak widać na tej ramce nie ma miejsca dla normalnej rodziny i dlatego Ostrowska zimowała na dwóch korpusach. Wiosną pszczołom powinno to nie robić różnicy bo będą miały mniejszą kubaturą do ogrzania a zapasy w razie czego przeniosą na boki przy odsklepianiu. Ale czy dotrwają do wiosny.
"bo pszczelarz jest dla pszczół, nie pszczoły dla pszczelarza"

https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums

sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720

Fringilla
Stukacz
Stukacz
Posty: 89
Rejestracja: 2009-01-16, 23:23
Lokalizacja: podkarpacie

Post autor: Fringilla »

oro54 dziękuje za wytłumaczenie , chyba już wszystko jest oczywiste.

birkut

Post autor: birkut »

oro jakie te problemy? bo wysoka dennica to idealna poduszka powietrzna dla zimujących pszczoł a wyjsc tez potrafia ,

a do pawełka,- pszczoły wiążą kłab zależny od ich siły a nie ramka taka a kłab siaki nie piszcie głupot

faktem jest ze ramka p. Ostrowskiej jest mała ale to wszystko było robione pod wygode pszczelarzy odwróc ja sobie jako wąsko wysoką i masz idealne rozwiazanie tak jak pszczoły robiły gdy dziko zyły

123
Stukacz
Stukacz
Posty: 79
Rejestracja: 2008-06-03, 20:17

Post autor: 123 »

birkut pisze: odwróc ja sobie jako wąsko wysoką i masz idealne rozwiazanie tak jak
lecz wtedy to nie będzie ul Ostrowskiej Tylko " Birkuta " inaczej kombinowany

birkut

Post autor: birkut »

nie bo to juz wczesniej wymyslił sabard uzdrowiciel i i odkrywca przyczyn giniecia pszczól to raz a dwa pszoły nie beda wam zakładac zimowego kłeby w powietrzu i opierac sie o dno

Pawełek
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 433
Rejestracja: 2009-01-06, 19:13
Lokalizacja: Białaczów. łodzkie

Post autor: Pawełek »

Nie chodziło mi o to że pszczoły wiążą zawsze kłąb o takiej średnicy, tylko o to że normalna silna rodzina wiąże taki kłąb, wiadomo że pszczoły dostosują średnicę i układ kłębu do ramki, układu gniazda i zapasów ale układ ramki jej wysokość powinna im to ułatwiać i stwarzać możliwość dobrej zimowli, czego nie można powiedzieć o pojedynczym korpusie ostrowskiej.
"bo pszczelarz jest dla pszczół, nie pszczoły dla pszczelarza"

https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums

sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720

Stanisław Zbieg
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 623
Rejestracja: 2005-12-27, 12:11
Lokalizacja: Limanowa

Post autor: Stanisław Zbieg »

Kolego "Pawełek" - my jesteśmy przyzwyczajeni do wielkości naszych uli i uważamy, że pszczoły zawiązują kłąb zimowy w kształcie zbliżonym do kuli.
Tymczasem w naturze to różnie bywa, jeśli dziupla lub jakaś szczelina jest wąska i wysoka np mur, pod podłogą itp/ - to pszczoły zawiązują kłąb w kształcie wrzeciona, po to być w miarę równo oddalonym od ścian.
To samo zjawisko zachodzi w ulach jednościennych, wielokorpusowych, gdzie pszczoły zimują na pełnym zestawie korpusów i ramek. Podam to na przykładzie ula typu Optimal, który na zimę składa się z 3-ch korpusów po 11 ramek każdy.
Tu uwiązany kłąb zimowy jest w kształcie wrzeciona, po to by być równo oddalonym od ścian /korpus w przekroju tworzy kwadrat/. Pszczoły zimują b.dobrze a w czasie nawet lekkiego ocieplenia dokonują oblotów.
Ja niestety, choć mam te 2 ule eksperymentalnie nie mam tak silnych rodzin z uwagi na brak letnich i późnoletnich pożytków pyłkowych. W tej sytuacji moje rodziny tworzą kłąb owalny, wydłużony w żadnym przypadku nie w kształcie kuli.

Ponadto jeszcze jedna cenna uwaga - pszczoły nie ogrzewają wnętrza pomieszczenia gdzie zimują w tym przypadku ula - ogrzewają wyłącznie swój kłąb.


Pozdrawiam Stanisław Z.

baśka
Obserwator
Obserwator
Posty: 3
Rejestracja: 2009-08-19, 20:53

Post autor: baśka »

Witam mam problem i potrzebna jest mi pomoc ,jak można teraz połączyć dwie rodziny w ulach wielkopolskich jedna rodzina jest bez matki pozdrawiam.

ODPOWIEDZ