czy sfermentowany miód nadaje sie do podkarmiania??

Moderator: krzysglo

cacek
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 51
Rejestracja: 2007-02-03, 22:26
Lokalizacja: laskowa

czy sfermentowany miód nadaje sie do podkarmiania??

Post autor: cacek »

witam! mam zeszłoroczny miód lipowy który mi w słoikach sfermentował. tzn. nie do końca w sumie po prostu jest w trakcie fermentacji i ma kwaśny smak. i moje pytanie dotyczy czy taki miód można podać wraz z syropem pszczołom na zimie?? czy lepiej zrobić miód pitny??
mirek

Stanisław Zbieg
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 623
Rejestracja: 2005-12-27, 12:11
Lokalizacja: Limanowa

Post autor: Stanisław Zbieg »

odpowiadam Koledze "cacek" - lepiej zrobić miód pitny, pewniejsza sprawa. Nie wiadomo jak taki miód lekko przefermentowany zachowa się w syropie - tu trzeba technologa z przetworstwa spożywczego/winiarza/ aby udzielił autorytatywnej odpowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do Limanowej - mój telefon w książce telefonicznej


Stanisław Z.

cacek
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 51
Rejestracja: 2007-02-03, 22:26
Lokalizacja: laskowa

Post autor: cacek »

chyba posłucham kolegę i zrobię tego miodu będzie pewniejszy (o ile mi wyjdzie).
mirek

BoCiAnK
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 379
Rejestracja: 2006-02-18, 14:54
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Kontakt:

Post autor: BoCiAnK »

Też bym się bał podać pszczołom . a pitny zawsze się przyda :)

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

A ja mam pytanie jak doszło do fermentacji w słoikach. Moim zdaniem za wczesnie wybrałeś miód. Miód musi doiżeć a to trwa do 8 dni od chwili przyniesienia nektaru do ula. POzdrawiam miły_marian

EmilM
Stukacz
Stukacz
Posty: 67
Rejestracja: 2004-11-09, 19:07
Lokalizacja: Olkusz
Kontakt:

Post autor: EmilM »

Można taki miód pszczołom dać, ale pod warunkiem że syte z tego miodu pogotujemy dość długo bez przykrycia gara. Alkohol odparuje, i drożdże zostaną zabite. W takim stanie nie zaszkodzą pszczołom. Przecież robi sie ciasto cukrowe z drożdżami do podkarmiania - jako namiastka białka.
Naturalnie miodu z takiego przerobienia syty ja raczej nie odbierałbym.

SKapiko
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 771
Rejestracja: 2006-12-05, 19:21
Lokalizacja: kraśnickie

Post autor: SKapiko »

A po co od razu dawać pszczołom można przecież zrobić fajne winko. :564:
Ciekawość to porad i błędów matka
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko

pan_miodek
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 43
Rejestracja: 2006-08-28, 21:07

Post autor: pan_miodek »

Ja też bym go przerobił na miód pitny. Pyszna sprawa. Jak go sprzedaż to lepiej zarobisz niż na takim miodzie tylko uważaj na urzędy i policje bo słono możesz zapłacić. Ale jak dasz go w ramach promocji klientom to za rok mur beton będziesz miał gdzie sprzedać miód. Chciałem powiedzieć za trzy lata, ale mojemu miodowi nie udało się jeszcze tak długo leżakować. :688:

Zablokowany