Budowa Ula Foto

Moderator: krzysglo

Awatar użytkownika
michal0o
Obserwator
Obserwator
Posty: 5
Rejestracja: 2009-05-07, 15:06
Lokalizacja: Ostrów WLKP

Budowa Ula Foto

Post autor: michal0o »

Mój ul czy dobrze zrobiony i co dalej ???? jak wykonać ramki na węde ?czy dobrze jest wykonana ta ramka bo wydaje mi sie ze zle :( ?

Foto Ula :
http://www.michal0o.yoyo.pl/img/dscn0001.jpg
http://www.michal0o.yoyo.pl/img/dscn0002.jpg
http://www.michal0o.yoyo.pl/img/dscn0003.jpg
http://www.michal0o.yoyo.pl/img/dscn0004.jpg
http://www.michal0o.yoyo.pl/img/dscn0005.jpg
http://www.michal0o.yoyo.pl/img/dscn0006.jpg
http://www.michal0o.yoyo.pl/img/dscn0007.jpg
http://www.michal0o.yoyo.pl/img/dscn0008.jpg

ramka od Zewnątrz ma 30 cm na 34 cm nie wiem czy nie przesadziłem ale chce budować takie ule jak ten z 20 sztuk pozdrawiam :)


Teraz Linki będą działać cba ftp server jest bardzo kiepski albo za mocno go przeciążyłem
Ostatnio zmieniony 2009-05-07, 22:25 przez michal0o, łącznie zmieniany 1 raz.

mariuszsobantka
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 30
Rejestracja: 2008-08-29, 19:08

Post autor: mariuszsobantka »

U mnie to foto nie wchodzi jak u was?
som

baniak
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 10
Rejestracja: 2009-05-04, 16:04
Lokalizacja: Jakubowice/opolskie

Post autor: baniak »

mi też :/

Awatar użytkownika
bee
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 29
Rejestracja: 2007-12-14, 22:16
Lokalizacja: Jaworzynka

Post autor: bee »

To samo co u reszty

telok
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 149
Rejestracja: 2009-05-07, 19:44
Lokalizacja: okolice Wielunia

Post autor: telok »

Pojawia sie jakies CBA.
pozdrawiam telok

henrmiko
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 520
Rejestracja: 2005-12-21, 16:21
Lokalizacja: Wieluń

Post autor: henrmiko »

telok pisze:Pojawia sie jakies CBA.
Zagadkę tą może rozwiązać jedynie dobry informatyk. A może pomoże ją rozwiązać nasz administrator? Jak widać wśród użytkowników brak takich specjalistów lub nie chcą wypowiadać się w tej sprawie.
Z pszczelarskim pozdrowieniem - Henryk!

Awatar użytkownika
michal0o
Obserwator
Obserwator
Posty: 5
Rejestracja: 2009-05-07, 15:06
Lokalizacja: Ostrów WLKP

Post autor: michal0o »

Linki Już naprawione proszę o opinie i porady :)) tylko nie za ostro jest to mój 1 Ul w życiu :)

telok
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 149
Rejestracja: 2009-05-07, 19:44
Lokalizacja: okolice Wielunia

Post autor: telok »

Kol. michal0o co do ula to raczej pszczoly z niego nie uciekna,ramka ok ale drut jest zdecydowanie za gruby i zle wprawiony na nim weza trzymac sie nie bedzie.Moja porada jest taka pierwszy ul i ramki sie kupuje (pozycza) a pozniej robi według wzoru.Zapisz sie do zwiazku beda nowe znajomosci ,zawsze mozna cos podejrzeć lub poradzic. Pszczelarze z reguly sobie pomagaja.
pozdrawiam telok

BoCiAnK
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 379
Rejestracja: 2006-02-18, 14:54
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Kontakt:

Post autor: BoCiAnK »

michal0o pisze:Linki Już naprawione proszę o opinie i porady :)) tylko nie za ostro jest to mój 1 Ul w życiu :)
Wszystko pięknie ładnie ale czemu te wyloty takie małe ???? powinny być na cała szerokośc dennicy
Takie jak pokazałeś stosuje się na zimę
powiększ je taka moja dorada bo zamiast miodu bedziesz miał roi dużo a przecierz nie oto Ci chodzi
Ja robię takie 30x3cm
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-05-08, 18:24 przez BoCiAnK, łącznie zmieniany 5 razy.

riko
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 57
Rejestracja: 2008-08-30, 21:31
Lokalizacja: Wieluń okolice
Kontakt:

Post autor: riko »

Michał moja rada jest taka. Idż do doświadczonego pszczelarza i on Ci powie co z czym się je w pszczelarstwie. To że chcesz mieć pszczoły i chcesz przy nich robić to bardzo dobrze, to już pół sukcesu a reszte powoli dowiesz się od niego.
Bogdan ma racje i dołożył bym do tego ramkę. Tak drutu się nie mota
pozdrawiam

Awatar użytkownika
michal0o
Obserwator
Obserwator
Posty: 5
Rejestracja: 2009-05-07, 15:06
Lokalizacja: Ostrów WLKP

Post autor: michal0o »

dzięki za rade i tak muszę iść dowiedzieć się co w trawie piszczy bo pszczoły same się nie znajda muszę iść do pszczelarza co ma już pasiekę i sie wszystko wypytać co sie tylko da :P


Pozdrawiam :)
"myślałem ze napiszecie ze ul jest do niczego i ze mam dać sobie spokój uf :P nie było tak źle jak na mój 1 post :) "

zastanawiam się czy w Ostrowie WLKP jest jakiś związek pszczelarski

telok
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 149
Rejestracja: 2009-05-07, 19:44
Lokalizacja: okolice Wielunia

Post autor: telok »

Jak juz znajdziesz dobrego pszczelarza bylo by fajnie by pozwolil ci byc przy przegladach,to duzo daje bo pszczoly ucza pokory.
pozdrawiam telok

JAxico
Stukacz
Stukacz
Posty: 69
Rejestracja: 2008-09-21, 17:09
Lokalizacja: Lipsko

Post autor: JAxico »

telok pisze:Jak juz znajdziesz dobrego pszczelarza bylo by fajnie by pozwolil ci byc przy przegladach,to duzo daje bo pszczoly ucza pokory.
Nie tylko pokory, ale młody pszczelarz wiele się przy przeglądach nauczy, to jest tzw. "wykorzystywanie wiedzy w praktyce", pozdrawiam.

Awatar użytkownika
michal0o
Obserwator
Obserwator
Posty: 5
Rejestracja: 2009-05-07, 15:06
Lokalizacja: Ostrów WLKP

Post autor: michal0o »

Zdecydowałem się kupić ramki do ula wielkopolskiego 10 ramek za 22 zł ponieważ moja ramka była niewymiarowa i żadna z węz nie pasowała i postanowiłęm kupic te 10 ramek i 10 węz tylko co i jak teraz się robi tam w ramce są jakieś dziurki nie wiem jak to zrobić czy to sie zbija najpierw potem wkłada węze moze mi ktoś powiedziec ??::P bo dopiero za tydzien jadę poszukać pszczelarzy a to są te ramki one musza być do siebie przycisniete chyba nie bo tak to pszczoły by nie umiały przejsc z jednego klastra na 2 tak mi sie wydaje prosze o poradę:))


aa wlasnie i jeszcze pod ramkami jest odstęp około 7 cm czy to nie ma zadnego znaczenia jezel itak to bedę musiał zrobić mniejszy korpus .???

http://www.michal0o.yoyo.pl/img/dscn0012.jpg
http://www.michal0o.yoyo.pl/img/dscn0013.jpg
http://www.michal0o.yoyo.pl/img/dscn0014.jpg
http://www.michal0o.yoyo.pl/img/dscn0015.jpg
http://www.michal0o.yoyo.pl/img/dscn0016.jpg

henrmiko
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 520
Rejestracja: 2005-12-21, 16:21
Lokalizacja: Wieluń

Post autor: henrmiko »

michal0o pisze:Zdecydowałem się kupić ramki do ula wielkopolskiego 10 ramek za 22 zł ponieważ moja ramka była niewymiarowa i żadna z węz nie pasowała i postanowiłęm kupic te 10 ramek i 10 węz tylko co i jak teraz się robi tam w ramce są jakieś dziurki nie wiem jak to zrobić czy to sie zbija najpierw potem wkłada węze moze mi ktoś powiedziec ??::P bo dopiero za tydzien jadę poszukać pszczelarzy a to są te ramki one musza być do siebie przycisniete chyba nie bo tak to pszczoły by nie umiały przejsc z jednego klastra na 2 tak mi sie wydaje prosze o poradę:))


aa wlasnie i jeszcze pod ramkami jest odstęp około 7 cm czy to nie ma zadnego znaczenia jezel itak to bedę musiał zrobić mniejszy korpus .???

Kolega potrzebuje kursu podstawowego bo wymaga najprostszych informacji. Forum nie jest takim miejscem aby sprostać tym wymogom. Słusznie Koledzy radzą aby po te porady zwrócić się do miejscowego doświadczonego pszczelarza. Życzę powodzenia!
Z pszczelarskim pozdrowieniem - Henryk!

ODPOWIEDZ