Rozpoznawanie gatunków miodu

Moderator: krzysglo

henrmiko
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 520
Rejestracja: 2005-12-21, 16:21
Lokalizacja: Wieluń

Rozpoznawanie gatunków miodu

Post autor: henrmiko »

Dokładną ocenę i odmianę miodu może dokonać laboratorium specjalistyczne. Praktycznie pszczelarze określają to na podstawie swojego doświadczenia znajomości okolicy gdzie przebywają pszczoły a szczególnie na podstawie roślin nektarujących w okolicy pasieki. Np wywożąc pszczoły na duży łan kwitnącego i nektarującego rzepaku i po odwirowaniu widać kolor słomkowy, szybko krystalizuje i ma charakterystyczny zapach oceniam, ze to miód rzepakowy. Wywożąc pszczoły na duży kompleks leśny z kwitnącymi i nektarującymi akacjami i po odwirowaniu widać kolar jasno- słomkowy, b. późno krystalizuje i ma charakterystyczny zapach oceniam, ze to miód akacjowy Spadziowym nazywam miód o charakteryzującym zapachu, ciemnym kolorem, pozyskany bezpośrednio po zakończeniu spadziowania znacznej ilości drzew w okolicy pasieki. Gryczanym nazywam miód z pasieki wywiezionej na kwitnące łany gryki pozyskany bezpośrednio po jej zakończeniu kwitnięcia o bardzo charakterystycznym przykrym zapachu i bardzo ciemnym. Resztę miodów nazywam wielokwiatowymi. Chyba, że przed miodobraniem wielokwiatu w okolicy wystąpi spadź a zapach miodu posiada cechy zbliżone do charakterystyki miodu spadziowego, poza tym jego zabarwienie jest ciemniejsze = dodaje "z domieszką spadzi".
A jak Koledzy ustalają i określają swoje gatunki miodów?
Z pszczelarskim pozdrowieniem - Henryk!

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Ja poznaje miódpo koloże i zapachu mam pasieke stacionarną do akacji to miód wielokwiatowy i nailepiej mi schodzi Akaciowy to jest bardzo jasny lipowy jest troche ciemiejszy i wszyscy komsumenci chcą tylko lipowy na zime dobry na przeziemienie miły_marian

Zablokowany