Pochwała miodu - pitnego

Moderator: krzysglo

Awatar użytkownika
Bogand
Stukacz
Stukacz
Posty: 71
Rejestracja: 2005-01-04, 20:04
Lokalizacja: Świdnik

Pochwała miodu - pitnego

Post autor: Bogand »

Ongiś i dziś

Ojcowie niegdyś garncem pijali,
Po sto lat żyli, chorób nie znali...

Z turem lub misiem samowtór walczono,
- "...Miodek to sprawił" - twierdzili pono...

Skąd ten animusz, skąd ta tężyzna?
- Miód im przyczyną - niech każdy przyzna!

Zaś dzisiaj młodzież z "łysawą głową",
Uznaje tylko - monopolową...

Od jej użycia rezultat taki;
Iż człek dziś nie wart - szczypty tabaki...

Nogi dygocą, głowa się kiwa,
- "Mocha" pijaka - postać jak żywa!

To porównanie weź pod rozwagę,
I znów na miodek - zwróć swą uwagę...

Ocalisz kieszeń, powrócisz zdrowie,
- "Polonusz szczeryś" - każdy ci powie.

Gdy tak usiadłwszy w cieniu i chłodku,
- Raczyć się będziesz - szklanicą miodku.

Przepisałem ten wiersz z kart "Pszczelarza Polskiego" z 1935 r. Moim zdaniem i dziś jest aktualny.

Na zdrowie!

biotechnolog

Post autor: biotechnolog »

Kompletne bzdury. Patrząc historycznie nigdy w historii Polski średnia wieku Polaków nie był tak wysoka jak dzią - za rządów PiS i naszego premiera - Kazimierza Marcinkiewicza. Miód pitny wcale nie jest zdrowy.Ten powyższy wierszyk jest ciekawym przykładem wczesnośredniowiecznej reklamy. Już wtedy na terenie Polski producenci kłamali, by wcisnąć kit klientom. A prawda jest prosta jak metr sznurka w kieszeni.
Produkcja miodu spadziowego polega na kontrolowanym przez człowieka zbieraniu przez pszczoły odchodów mszyc. Odchody te zawierają oprócz nawozu – sporo cukru. Pszczoły kondensują w ulu roztwór odchodów mszyc poprzez odparowanie części wody (do około 18% ) z roztworu kału. Tak zagęszczone odchody są następnie wzbogacane w wydzieliny pszczele i poszywane (zasklepiane) w plastrach. Pszczelarz wydobywa te skondensowane odchody poprzez wirowanie plastrów w często niehigienicznych warunkach i sprzedaje pod nazwą „miód spadziowy” O dziwo produkt ten nie fermentuje w słoikach dzięki dużej zawartości w nim cukru (Jeżeli zawartość jego jest za mała – pszczelarz po prostu go dosypuje ponieważ otrzymuje często cukier po preferencyjnej cenie, lub wykorzystuje do tego celu zmiotki magazynowe cukru.)
Trochę to przypomina produkcję win i miodów pitnych. W wodnym roztworze cukrów (soków owoców, miodu ) hoduje się wyselekcjonowane rasy drożdży. Drożdże żywią się cukrem i wydalają odchody do płynu, w którym są hodowane. W końcu topią się i duszą we własnych odchodach i wymiocinach... Hodowca odczekuje, aż trupy drożdży i ich odchody osiądą na dnie i zlewa płyn znad osadu. W płynie tym pozostaje więc tylko płynna frakcja odchodów i płyny ustrojowe ze zwłok drożdży . Hodowcy bardzo zależy na wyselekcjonowaniu rasy drożdży potrafiących najdłużej żyć we własnych odchodach i wymiocinach i zdychających przy maksymalnej ich koncentracji. Zlany znad tego szamba płyn po odstaniu sprzedawany jest pod nazwą win i szampanów. Niektórzy się tym delektują... No cóż – są różne zboczenia. Miód pitny z miodu spadziowego jest kompilacją miodu spadziowego i wina z niego...

henrmiko
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 520
Rejestracja: 2005-12-21, 16:21
Lokalizacja: Wieluń

Post autor: henrmiko »

No i co z tego wszystkiego wyszło. Zamiast pochwały powstała nagana, ale przez kogo zamierzona? A może to tylko wypadek przy pracy. Mimo wszystko ja się nie będę zastanawiał jak ten procez przechodzi, ważnym jest, że w efekcie powstaje coś, co jest bardzo smaczne i chyba nie szkodzi smakoszom, bo znam takich co im stuknęła 80 tka i czują się nie źle.
Z pszczelarskim pozdrowieniem - Henryk!

Awatar użytkownika
Jorgotir
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 9
Rejestracja: 2005-11-29, 22:46
Lokalizacja: Podkarpacie

przepis

Post autor: Jorgotir »

[shadow=cyan][/shadow]MIODY PITNE KORZENNO-ZIOŁOWE

Dodając do brzeczki naturalnego miodu (przeważnie czwór-niaka lub trójniaka) odpowiedniej zaprawy, tj. chmielu, korzeni lub ziół można otrzymać miód pitny tzw. zaprawiony, mniej lub więcej aromatyczny, o specyficznym zapachu i smaku. Poniżej podane jest kilka starych, wypróbowanych przepisów na miody chmielowe i korzenno-ziołowe. Kto lubi w miodzie pitnym silnie uwydatniony smak korzenny, może nieco zwiększyć ilość podanych w przepisach korzeni i ziół (w granicach od 1/2 do 2 razy).

Miód pitny zaprawiony, tzw. Korzenny

Skład brzeczki na 10 l

1. Miód pszczeli (patoka) 2,5 l

2. Woda 7,5 "

3. Chmiel 5-6 g

4. Kwiat muszkatołowy 0,5-l g

5. Imbir 0,5-l g

6. Cynamon 0,5-l g

7. Goździki 2-3 sztuki

8. Kwas cytrynowy - 35 g

9. Pieprz l-2 ziarnka

10. Pożywka dla drożdży - 5 g fosforanu amonowego

Razem 10,0 l



Miód pitny zaprawiony, tzw. Ruski

Skład brzeczki jest taki sam, jak podano w poprzednim przepisie z tym, że zamiast cynamonu, goździków i jałowca bierze się: 50 g czarnych porzeczek oraz 1/2 g korzenia waleriany (kozłka lekarskiego).



Miód pitny zaprawiony, tzw. Dębniak lub Miód obozowy

Skład brzeczki na 10 l

1. Miód pszczeli (patoka) 2,5 l

2. Woda 7,5l

3. Chmiel 5-6 g

4. Cynamon l-2 g

5. Goździki 0,5 g (5-6 szt.)

6. Jagody suszone jałowca - 5 g

7. Kwas cytrynowy - 35 g

8. Pożywka dla drożdży - 5 g fosforanu amonowego

Razem 10,0 l



Miód pitny zaprawiony, tzw. Litewski

Skład brzeczki na 10 l

1. Miód pszczeli (patoka) 2,5 l

2. Woda 7,5 l

3. Jagody jałowca suszone - 10 g

4. Kwiat bzu czarnego - 5 g

5. Kwas cytrynowy - 35 g

6. Pożywka dla drożdży - 5 g fosforanu amonowego

Razem 10,0 l



Miód pitny zaprawiony, tzw. Bernardyński

Skład brzeczki na 10 l

1. Miód pszczeli (patoka) 3,3 l

2. Woda 6,7 "

3. Chmiel - 2-3 g

4. Korzeń fiołkowy - 0,5 g

5. Konfitura z róży 2-3 g lub dwie krople olejku różanego rozpuszczonego w pięciu ml spirytusu

6. Kwas cytrynowy - 40 g

7. Pożywka dla drożdży - 4,5 fosforanu amonowego

Razem 10,0 l



Miód pitny zaprawiony, tzw. Kapucyński

Skład brzeczki na 10 l

1. Miód pszczeli (patoka) 5,0 l

2. Woda 5,0 "

3. Chmiel - 5 g

4. Imbir - l g

5. Cynamon - l g

6. Wanilia - ll\ do ł/2 laseczki (strąka)

7. Kwas cytrynowy - 40 g

8. Pożywka dla drożdży - 4 g fosforanu amonowego

Razem 10,0 l



Miody uzyskane wg przepisów są to miody wytrawne korzenne, sporządzone na brzeczce czwórniaka; miód Bernardyński jest to miód półsłodki, sporządzony na brzeczce trójniaka; miód Kapucyński jest to miód słodki, sporządzony na brzeczce dwójniaka, a więc wymagający kilkuletniego dojrzewania.
:razz: :P
Jerzy Grochmal

henrmiko
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 520
Rejestracja: 2005-12-21, 16:21
Lokalizacja: Wieluń

Produkcja miodu pitnego

Post autor: henrmiko »

Ja mam trochę inne dane dotyczące miodów pitnych i tak:

MIÓD PITNY to napój alkoholowy, podobny do wina, uzyskany na
drodze fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą, czyli tzw.
brzeczki miodowej. Brzeczka może zawierać dodatkowo także chmiel,
zioła, korzenie lub sok owocowy, nadające miodom różny smak i charakter.
Postępowanie zasadniczo nie różni się od wyrobu wina owocowego.

Podział miodów pitnych:

1. W zależności od sposobu przygotowania brzeczki:

a/ Nie sycone - miód mieszany jest z wodą i fermentowany bez dodatkowych zabiegów.
b/ Sycone - miód mieszany jest z wodą i otrzymana brzeczka jest gotowana.
Jest to częściej stosowana technika, ze względu na to, że proces gotowania niszczy różne
szkodliwe drobnoustroje mogące przeszkadzać w fermentacji.

2. W zależności od stopnia rozcieńczenia brzeczki wodą:

półtoraki - miody, w których na 1l miodu (1,4kg) wzięto 0,5l wody. Tego typu miody
pitne fermentują bardzo trudno, dając słodki produkt bardzo wysokiej jakości,
który, by był gotowy do spożycia musi leżakować nawet 10 lat.

dwójniaki - miody, w których na 1l miodu (1,4kg) wzięto 1l wody.

trójniaki - miody, w których na 1l miodu (1,4kg) wzięto 2l wody. Dojrzewają 1-1,5 roku.

czwórniaki - miody, w których na 1l miodu (1,4kg) wzięto 3l wody.

Dojrzewają 6-8 miesięcy. Trójniaki i czwórniaki są najczęściej wyrabiane w
domowych warunkach, przez amatorów, jako najłatwiejsze do sporządzenia.

3. W zależności od sposobu doprawienia brzeczki:

miody naturalne - brzeczka została sfermentowana bez żadnych dodatków oprócz kwasku
cytrynowego i drożdży winnych.

miody chmielowe - brzeczka sfermentowana z dodatkiem chmielu w ilości 5-10g na
10l brzeczki.

miody korzenne - brzeczka sfermentowana z dodatkiem różnych przypraw jak np.:
cynamonem, goździkami, imbirem, pieprzem, wanilią, jałowcem itp.

miody owocowe - są to miody, w których do uwarzonej, wystudzonej brzeczki dodaje się
soków owocowych.

Poniższe przepisy dotyczą miodów syconych, jako "bezpieczniejszych" w
produkcji. Pierwsze, co należy zrobić, to przygotować zaczyn drożdży na miodzie.
Dopiero posiadając silny zaczyn można przystąpić do dalszej czynności,
jaką jest gotowanie brzeczki. Brzeczkę gotuje się około 1-2 godziny lub tak
długo, dopóki wydzielają się szumowiny, które dziurawą łyżką "szumówką"
zbieramy i odrzucamy. Należy zmierzyć początkową zawartość brzeczki
w garnku i pod koniec gotowania uzupełnić poziom płynu do pierwotnego.

Przykłady na 10.l naturalnego pitnego :

Czwórniak to 2,5l miodu i 7,5l wody oraz 35-50g kwasku cytrynowego i 4g pożywki

Trójniak to 3,3l miodu i 6,6l wody oraz 35-50g kwasku cytrynowego i 4g pożywki

Dwójniak to 5l miodu i 5l wody oraz 35-50g kwasku cytrynowego i 4g pożywki

Półtorak to 6,6l miodu i 3,4l wody oraz 35-50g kwasku cytrynowego i 4g pożywki
Miody pitne

Miód Bernardyński - składniki na 10l miodu

- 3,3 litra miodu
- 6,7 litra wody
- 3 gramy chmielu
- 0,5 grama korzenia fiołka
- 2 gramy konfitury z róży
- 40 gram kwasku cytrynowego
- 4 gram pożywki

Miód Kapucyński - składniki na 10l miodu
- 5 litrów miodu
- 5 litrów wody
- 5 gram chmielu
- 1 gram imbiru
- 1 gram cynamonu
- 1,5 laski wanilii
- 40 gram kwasku cytrynowego
- 4 gram pożywki

Miód Korzenny - składniki na 10l miodu
- 2,5 litra miodu
- 7,5 litra wody
- 5 gram chmielu
- 1 gram kwiatu muszkatołowego
- 1 gram imbiru
- 1 gram cynamonu
- 3 goździki
- 35 gram kwasku cytrynowego
- 2 ziarna pieprzu
- 4 gramy pożywki

Miód Litewski - składniki na 10l miodu
- 2,5 litra miodu
- 7,5 litra wody
- 10 gram suszonego jałowca
- 5 gram kwiatów czarnego bzu
- 35 gram kwasku cytrynowego
- 4 gram pożywki

Miód Obozowy (Dębiak) - składniki na 10l miodu
- 2,5 litra miodu
- 7,5 litra wody
- 5 gram chmielu
- 1,5 gram cynamonu
- 5 goździków
- 5 gram suszonego jałowca
- 35 gram kwasku cytrynowego
- 4 gram pożywki

Miód Ruski - składniki na 10l miodu
- 2,5 litra miodu
- 7,5 litra wody
- 5 gram chmielu
- 50 gram czarnych porzeczek
- 0,5 grama korzenia waleriany
- 35 gram kwasku cytrynowego
- 4 gram pożywki
Z pszczelarskim pozdrowieniem - Henryk!

Orzech
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 19
Rejestracja: 2006-01-21, 07:55
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Orzech »

Według tego z bożej łaski "biotechnologa" by być zdrowym należałoby natychmiast umrzeć. Wiele żywności powstaje przy pomocy fermentacji wytwarzanej przez różnego rodzaju zywe organizmy, Cały przemysł mleczarski oparty jest na fermentacji np sery jogurty kefiry. Najsmaczniejsze wypieki są na drożdzach. Najzdrowsza żywność ekologiszna produkowana jest na gównie. I co z tego, jest smaczna i tyle. Na gównie pana Biotechnologa nic nie wyrośnie bo on ma gówno zdrowe jałowe bez drożdzy i bakterii Biotechnologia próbuje nam wcisnąć "zdrową żywność" na chemii. na tej nowoczesnej żywności coraz więcej ludzi zaczyna chorować.

Sara
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 160
Rejestracja: 2007-01-10, 15:00
Kontakt:

Post autor: Sara »

Aby powstał dory miód pitny to brzeczke należy gotować na wolnym ogniu(giną bakterie) az do usunięcia szumowin .dokładamy drożdze winne i czekamy pare latek i mamy pyszny miodek polecam wszystkim :D :D :D

[ Dodano: 2007-01-13, 00:02 ]
Panie Henryku do podanych przepisów na miód pitny trzeba dodać drożdzy winnych i pozywke najlepiej zrobić matkę drożdżową dwa dni wcześnieji wlac do brzeczki. pozdrawiam[/scroll]

henrmiko
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 520
Rejestracja: 2005-12-21, 16:21
Lokalizacja: Wieluń

Post autor: henrmiko »

Sara pisze:Aby powstał dory miód pitny to brzeczke należy gotować na wolnym ogniu(giną bakterie) az do usunięcia szumowin .dokładamy drożdze winne i czekamy pare latek i mamy pyszny miodek polecam wszystkim :D :D :D

[ Dodano: 2007-01-13, 00:02 ]
Panie Henryku do podanych przepisów na miód pitny trzeba dodać drożdzy winnych i pozywke najlepiej zrobić matkę drożdżową dwa dni wcześnieji wlac do brzeczki. pozdrawiam[/scroll]
Dziękuję koleżanko "Saro" za podpowiedż. Ja myślałem, że to jest tak jasne, że nie potrzeba o drożdżach wspominać. ale ma Koleżanka rcję. Dla całkowitej jasności o drożdżach należało wspomnieć. Ja dodaję specjalnych drożdży "do miodu pitnego", trudno je dostać ale należy szukać to sie znajdzie. Drożdże winne są za słabe, ale z konieczności można i te winne, ale tylko "Madera" "Malaga" lub "Tokay"
Z pszczelarskim pozdrowieniem - Henryk!

Sara
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 160
Rejestracja: 2007-01-10, 15:00
Kontakt:

Post autor: Sara »

Zawsze można sie czegos dowiedzieć .Gdzie kupić drożdze do miodu pitnego ,?Nie spotkałam takich ,uzywam Malagi lubTokay. pozdrawiam Dzięki za odpowiedź będe szukać :grin:
Ostatnio zmieniony 2007-01-22, 20:11 przez Sara, łącznie zmieniany 1 raz.

henrmiko
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 520
Rejestracja: 2005-12-21, 16:21
Lokalizacja: Wieluń

Post autor: henrmiko »

Drożdże do miodu pitnego kupuję w Wieluniu na ul. Warszawskiej. Jest to sklep w którym mozna zakupić całą aparaturę do produkcji win i nie tylko, a jest usytuowany w odległości 50 m od dworca autobusowego.
Z pszczelarskim pozdrowieniem - Henryk!

Orzech
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 19
Rejestracja: 2006-01-21, 07:55
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Orzech »

Drożdze miodowe widziałem w Warszawskim OBI a także w LeroyMerlin

henrmiko
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 520
Rejestracja: 2005-12-21, 16:21
Lokalizacja: Wieluń

Post autor: henrmiko »

No i jak Producenci miodów poitnych. Co komu wyszło w bieżącym okresie. U mnie spowalnia fermentacja nastawionego jesienią tójniaka. Jest jeszcze mało klarowny, ale nastawiony jesienią 2005 roku jest bardzo klarowny i b. smaczny.
Z pszczelarskim pozdrowieniem - Henryk!

m131
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2006-03-25, 09:27
Lokalizacja: Pabianice

Post autor: m131 »

polecam forumowiczom stronki:
http://www.bimber.info/forum/index.php
http://wino.org.pl/forum/index.php
Pare ciekawych przepisów i ciekawostek
pozdrawiam m131

bielus
Obserwator
Obserwator
Posty: 2
Rejestracja: 2007-03-29, 12:35

Post autor: bielus »

Witam,
mam ogromną prośbę.. czy mółby ktoś podać mi krótka odpowiedź z uzasadnieniem czy ziołomiody można nazwać prodkuktami pszczelimi? Jako laik bedę ogromnie wdzięczna za odpowiedzi, pozdrawiam :)

bielus
Obserwator
Obserwator
Posty: 2
Rejestracja: 2007-03-29, 12:35

Post autor: bielus »

Witam,
mam ogromną prośbę.. czy mółby ktoś podać mi krótka odpowiedź z uzasadnieniem czy ziołomiody można nazwać prodkuktami pszczelimi? Jako laik bedę ogromnie wdzięczna za odpowiedzi, pozdrawiam :)

Zablokowany