Strona 1 z 2

Spadek sprzedazy miodu..

: 2007-02-19, 08:57
autor: haker_2015
chciałbym poruszyć temat bardzo ważny a mianowicie dotyczący spadku spożycia miodu, jego skupu i sprzedaży. Wczorajsza konferencja w Kętach pozwoliła mi na przeanalizowanie tego tematu nas spokojnie. Postanowiłem sie wypowiedzieć więc na temat, bo niewątpliwie wykładowca miał ogromną racjkę w tym co mówił.
Z wypowiedzi jakie padły, rażąco wynika, że miód wcale nie posiada tak ogromnych właściwości leczniczych jako to się przystało mówić , i nie są to też słowa, gdyż oparto je na badaniach labolatotryjnychw firmie Apipol i innych ośrodkach famaceutycznych; sam w sobie z tąd jest błędnym określaniem jako lekarstwo. To niestety stwierdzenie przyjęło się w naszym psczelarskim żargonie jak marketingowy chwyt-ale zauważmy że na naszą Niekorzyść.!!!
Dlaczego? a dlatego żę większość z psczelarzy darując słoik naszego miodu sprzedając go mówi o jegowłaściwościach leczniczych, okorzystaniu w chorobie. A przecierz on nie ma takich właściowości jak medykamenty, żeby nim leczyć. Z tąd ludzie sugerują się tym, żę skoro lekarstwo, to po co kupować co miesiąc, skoro możemy kupić miód przy starm założeniu tylko od świeta, jak jeteśmy chorzy - proste. A lekarstw też nie kupujemy bo takie mamy zachcianki.
Miód jest doskonałym posiłkiem na śniadanie, kolacje ,do placków, ciasteczek i tym podobnych. Sami stwarzamy sobie bariere która powoduje, że w większyc h pasiekach jak i nawet tych przy domowych, zalegają tony miodów bo nie ma zbytu.
Firma Apipol wyposażona w nowoczesny sprzęt , przeprowadziła szczegółową analizę wartości miodów i doszli do wniosków, żę błedem jest równiez mówienie, że nie wolno ze względu na tempraturę dodawać miodów do goracej kawy, cherbaty i tak dalej. Składniki odżywcze jakie zawarte są W MIODACH TYPU WITAMINY I TYM PODOBNE, które są potrzebne dla nas, wytrzymują temperature do 200 ^C. Wiec ani kawa czy cherbata a nawet ciasto nie zrobi znim nic złego.

Taką "Etykiete Miodu" trzeba nam rozpowrzechniać na codzień w celu zwiększenia popytu na miód z naszych pasiek.
Przedewszystkim żadnych fałszerstw z miodem, co jak niektórzy stosują. Jak to ładnie zostało powiedziane na konfrerencji : jesteśmy Producentami żywności !!! Producentami i w myśl tego obowiązują nas pewne przepisy zasady utrzymania higieny i tym podobne.


Myśle że tym tematem zachęcę was do głębszej debaty bo jet o czym mówić.!

: 2007-02-20, 12:02
autor: pan_miodek
Zgadzam się z tym, że należy ukazywać inne zastosowanie miodu jak w kuchni, kosmetyce itp.
Miód nie jest lekarstwem na wszystko. Kto tak mówi jest kłamcą. Jednocześnie kto twierdzi, ze nie ma właściwości leczniczych również rażąco mija się z prawdą. Są na to badania wielu ośrodków naukowych. Co do zachowania właściwości miodu przy 200 st. C to mam pytanie. jakie to właściwości i jak podgrzano miód do takiej temperatury. Jak długo w niej przebywał ?
Nie chce mi się wierzyć w to że witamina wytrzyma 200 st. C bo najodporniejsze giną przy 60 st. C. W miodzie jest mało witamin i w małych ilościach. Natomiast tzw. biotyczność na pewno zmniejszy się z podgrzaniem miodu powyżej 45 st. C.
Sadzę po Pana wypowiedzi, że Apipol się zapędził. Nie niszczmy wizerunku miodu jako środka wspomagającego leczenie. Bo miód nie leczy, ale wspomaga leczenie co nie znaczy, ze nie można z miodu zrobić lekarstwa przykład "miód leczniczy" (Pszczelarstwo chyba z grudnia 2006 roku).
Ja mam klientkę, która wykorzystuje miód nie tylko do jedzenia ale jako maseczkę na twarz i na włosy. Jest ogromnie zadowolona.
Jeżeli ktoś ceni smak miodu to czego ma nie słodzić nawet wrzątku jak kupuje miód dla smaku.
Nie szeregujmy miodu jako leku, ale podkreślajmy jego inne zalety.
Wielkim hamulcem na zbyt miodu jest jego cena. Jednak sposób pozyskiwania i koszty przy nim poniesione skutkują taką ceną. Myślę, że cen już się nie da obniżyć bo są już poniżej opłacalności, ale można zmniejszyć opakowania.
Ja osobiście do Apipolu mam żal za nazwanie swojego produktu "zioło miodem" . Proszę dobrze mnie zrozumieć , żal mam za nazwę a nie za produkt. Moim zadaniem niszczy to co rozumiemy pod słowem miód.

: 2007-02-20, 16:29
autor: oro54
Witam!
O wartości miodu stanowią głównie jego biokomponenty, w mniejszym zaś stopniu zawartość i proporcje cukrów prostych oraz substancje mineralne.
Mam zatem pytania dla specjalistów z w/w laboratorium:
- co to są enzymy,
- co to jest proces denaturyzacji białek,
- w jakiej temperaturze ten proces się ropoczyna.
W przypadku braku czasu na znalezienie odpowiedzi na moje pytania wystarczy wykonać proste doświadczenie, polegające na włożeniu dłoni na kilkanaście sekund do pojemnika z wodą o temeraturze 80 stopni Celcjusza (taką temperaturę ma świeżo zaparzona herbata czy kawa) i na jej obserwacji. Po zakończeniu doświadczenia wnioski nasuną się same.
Wartość zdrowotna użytej do doświadczewnia dłoni będzie taka sama jak wartość zdrowotna miodu po osłodzeniu nim gorącego napoju. Uwaga w/w opisane doswiadczenie można wykonać tylko na własną odpowiedzialność.
"Jak zawsze dobry bajer to pół sukcesu"
Z poważaniem oro54

: 2007-02-20, 17:29
autor: a-d
Widocznie firmie Apipol zalerzy na sprzedaży swoich ziołomiodów, kosztem rynku miodu. Nie wiem skąd te absurdalne wyniki badań. Od wieków wiadomo jakie są właściwości miodu. Od kilkudziesięciu lat potwierdzają to wszystkie prowadzone badania. A tu firma Apipol robi rewolucję? Chce mi się z tych doświadczeń :lol:

: 2007-02-20, 20:58
autor: SKapiko
Ostatnio media nam podcieły skrzydła podając sensację, że pszczoły do ula wraz z nektarem przynoszą również i opryski jakie były stosowane na danej plantacji, jeszcze takiego apsurdu nie słyszałem. :evilbat:

: 2007-02-21, 20:26
autor: grzegorz21
Nie jestem zbytnio obeznany, ale czy niema w związku kogoś kto taką informację powinien zdementować. Jeżeli niema takiej osoby to każdy z nas niech zacznie uświadamiać ludzi, że jest to jedna z najlepszych rzeczy która nie jest jeszcze zniszczona chemicznie, którą możemy spożywać bez obaw o swoje zdrowie (oczywiście pomijając alergików oraz "miody" z hipermarketów).
Pozdrawiam
Grzegorz

: 2007-02-21, 22:14
autor: BoCiAnK
Miodu do leczenia różnych z chorzeń uzywano już za czasów faraonów błędem jest powiedzenie że miód nie laczy Aby uzyskać pożądany efekt np przy alergi mód wielokwiatowy spożywa się nie w czasie pylenia roślin tylko dużo wcześniej aby organizm przyzwyczaił sie do pyłków zawartych w miodzie ,, Miodem Wrzosowym leczymy prostate ale nie wtedy kiedy ma ostatnie stadium tylko każdy po 40 roku zycia powimnien 4 razy do roku przez 6 tygodni codziennie spożyć 50gr ,,,Aby zapobiec Grypie tak samo trzeba wcześniej uodpornić organizm miodem lipowym już w wrześniu /pażdzierniku a nie jak mamy katar i gorączke 40st,, Miody spadziowe jak i inne działają przez codzienne spożywanie nie ważne czy to z chlebem ,serem czy w inny sposób ale oprucz leczniczego działanie miód przede wszystkim zapobiega powstawaniu chorub

: 2007-02-22, 00:02
autor: henrmiko
haker_2015 będący pszczelarzem i uczestniczący w konferencji w Kętacg napisał – piszę dosłownie Jego słowami:

„chciałbym poruszyć temat bardzo ważny a mianowicie dotyczący spadku spożycia miodu, jego skupu i sprzedaży. Wczorajsza konferencja w Kętach pozwoliła mi na przeanalizowanie tego tematu nas spokojnie. Postanowiłem sie wypowiedzieć więc na temat, bo niewątpliwie wykładowca miał ogromną racjkę w tym co mówił.
Z wypowiedzi jakie padły, rażąco wynika, że miód wcale nie posiada tak ogromnych właściwości leczniczych jako to się przystało mówić , i nie są to też słowa, gdyż oparto je na badaniach labolatotryjnychw firmie Apipol i innych ośrodkach famaceutycznych; sam w sobie z tąd jest błędnym określaniem jako lekarstwo. To niestety stwierdzenie przyjęło się w naszym psczelarskim żargonie jak marketingowy chwyt-ale zauważmy że na naszą Niekorzyść.!!!
Dlaczego? a dlatego żę większość z psczelarzy darując słoik naszego miodu sprzedając go mówi o jegowłaściwościach leczniczych, okorzystaniu w chorobie. A przecierz on nie ma takich właściowości jak medykamenty, żeby nim leczyć.” Firma Apipol wyposażona w nowoczesny sprzęt , przeprowadziła szczegółową analizę wartości miodów i doszli do wniosków, żę błedem jest równiez mówienie, że nie wolno ze względu na tempraturę dodawać miodów do goracej kawy, cherbaty i tak dalej. Składniki odżywcze jakie zawarte są W MIODACH TYPU WITAMINY I TYM PODOBNE, które są potrzebne dla nas, wytrzymują temperature do 200 ^C. Wiec ani kawa czy cherbata a nawet ciasto nie zrobi znim nic złego. „Taką "Etykiete Miodu" trzeba nam rozpowrzechniać na codzień w celu zwiększenia popytu na miód z naszych pasiek”



Panie haker_2015
Coś niesamowitego, wg powyższych stwierdzeń - przedstawiona firma Apipol - rozprowadzająca tzw „ziołomiody” jako produkty o właściwościach leczniczych ma być instancją miarodajną, która zaprzecza produktom pszczelim czyli miodom, posiadanie tych właściwości. Czyli Apiterapia to wg piszącego to wymysł pszczelarzy? Jak można takie bzdury pisać.


Zgodnie z ustaleniami laboratorium instytutów zajmujących się Apiterapią i prof.. Stojki, ale i nie tylko = Miód jako cenny produkt pszczeli= jest źródłem łatwo dostępnej energii. Zawiera monosacharydy takie, jak glukoza i fruktoza, disacharydy, sole mineralne, aminokwasy, enzymy, kwasy organiczne, witaminy, olejki eteryczne, barwniki i wiele innych związków chemicznych. Skład miodu i stosunek poszczególnych związków chemicznych jest uzależniony od gatunków roślin, z których pochodzi nektar. Miód wzmacnia system nerwowy, serce, ma pozytywny wpływ na pracę wątroby, stabilizuje ciśnienie krwi, przyspiesza trawienie. Przeciwdziała procesom starzenia. Obecność między innymi inhibiny powoduje, że miód ma działanie bakteriostatyczne (hamuje rozwój bakterii), a nawet bakteriobójcze.


Moim zdaniem pszczelarzowi nie wypada pisać tak pochlebnie o firmie Apipol, która produktowi wytworzonemu z syropu cukrowego z domieszką wyciągu roślinnego, przy udziale pszczół, nadaje nazwę ziołomiodu. Jak można uważać, że podgrzewanie miodu do temperatury nawet 200 stopni nie jest szkodliwe? Jak można przekreślać wyniki badań laboratorium Apiterapii. Moim skromnym zdaniem każda Dekrystalizacja miodu nie jest wskazana, już tylko za samo zmniejszenie zawartość olejków eterycznych nie licząc dalszych działań niekorzystnych.

....

: 2007-02-23, 12:25
autor: haker_2015
kolego Hermniko , mam wielką prośbę, czytaj dokładnie to co się pisze, to unikniemy później nieporozumień. Czy ja napisałem żę miód ich nie ma wcale ? Nie, nie napisałem ! Powiedziałem że według badaczy z Apipol nie ma on takich wartości leczniczych jak medykamenty. a do czego to powiedziałem .. jakie się im przypisuje..
Wieże w to że sa w nim doskonałe wartości odżywcze dla nasszego organizmu . Lecz nie mozna ich przypisywać do medykamentów.
I później człowieku jest tak , że ludzie za przeproszeniem pieprzą głupoty i później wpływa to w ten lub inny sposób na kupno miodu. Tylko do tego miałem sugestię. Trzeb było być na wykładzie "Wiesia zza Grzesia" i posłuchać. Teraz widzę że prowadzisz wywody względem tego czy pasuje Ci firma Apipol czy nie.
A bierze ona miód napewno nie z chodnika tylko od pszczelarzy. I przeprowadza napewno takie badania nie po to zeby psczelarzom dopiec i wydac pieniadze tylko wyselkcjonowac to co jest najpotrzebniejsze w produkcji leków.
Z tąd te wnioski .
Czas poprostu zmienić marketing sprzedaży miodu.

: 2007-02-23, 19:43
autor: oro54
Witam!
Panowie, szkoda nerwów, jest to typowy link sponsorowany, przygotowany pod konkretne zamówienie. Jeżeli badania te byłyby prawdziwe, to należałoby tych fachowców natychmiast zgłosić do Królewskiej Szwedzkiej Akademii Nauk celem przyznania im Nagrody Nobla w dziedzinie biotechnologii - za odkrycie nowych termofilnych białek nie podlegających denaturyzacji w temperaturze 200 stopni Celcjusza.
Inna sprawa, że tym miodem musiano słodzić chyba jakiś olej (może od smażenia frytek) bo, o ile się orientuję to w naszej Polsce wrząca woda, na poziomie morza, osiąga temperaturę około 100 stopni Celcjusza.
[Produkty pszczele stanowią od zarania ludzkości ważny składnik ludzkiej diety ale stanowią również znane, ważne i skuteczne środki lecznicze. "Dobrze jest, gdy lek jest pokarmem, a pokarm lekiem" - PROF. DR HAB. N. MED. ARTUR STOJKO (ŚLAM)].
O skuteczności jego działania przeciwbakteryjnego wiedzili też już Burowie w Afryce Południowej, którzy masowo stosowali go przy leczniu ran odnoszonych w trakcie ich walk niepodległościowych (pencyliny jeszcze nie znano).
Za marketing związany ze sprzedażą miodu odpowiadają wszyscy pszczelarze. Na swoją markę (czytaj zaufanie u klienta) pracowałem kilkadziesiąt lat i obecnie nie zauważyłem spadku sprzedaży, wprost przeciwnie, każda afera związana z zafałszowaniami miodu powoduje znaczący przypływ nowych klientów.
Z poważaniem oro54

: 2007-02-23, 21:02
autor: Orzech
Są dwie kategorie ludzi zajmujących się miodem: pszczelarze i producenci miodu
Pszczelarz wyroby swojej pasieki bedzie reklamował jako naturalne wytwory natury.
Producent miodu ma to gdzieś, pod nazwą miodu sprzeda wszystko każde świństwo aby zarobić. Nie cofnie się przed niczym nawet kłamstem by sprzedać jak najwiecej. to oni psują rynek i powodują że coraz więcej ludzi zraża sie do miodu.

: 2007-02-24, 19:13
autor: Michał
Jakiś czas temu też byłem uczestnikiem ,,wykładu"organizowanego przez tę firmę.Wysłuchałem ,,mądrych wywodów" prowadzących ,uzasadnień i dowodów ,a to że miód to właściwie tylko cukry proste ,że ule to tylko styropianowe włącznie z ramkami itd itp...Oniemiałem..Każdą tezę można poprzeć wywodem naukowym ,wystarczy dobrze opłacić mądre głowy.Chyba ci panowie pomylili się z powołaniem.Wiem że dobry handlarz sprzedać może wszystko, ale nie dajmy się ogłupiać ...Pszczelarstwo to ogromna wiedza ,filozofia życia i radość , a o zdrowotnych właściwościach miodu czy wosku wiedzieli już starożytni.O tym nie wolno zapominać , a że miód jest jednocześnie środkiem spożywczym -to oczywiste.

: 2007-02-25, 13:21
autor: BoCiAnK
Orzech pisze:Są dwie kategorie ludzi zajmujących się miodem: pszczelarze i producenci miodu
Pszczelarz wyroby swojej pasieki bedzie reklamował jako naturalne wytwory natury.
Producent miodu ma to gdzieś, pod nazwą miodu sprzeda wszystko każde świństwo aby zarobić. Nie cofnie się przed niczym nawet kłamstem by sprzedać jak najwiecej. to oni psują rynek i powodują że coraz więcej ludzi zraża sie do miodu.
Tak zgadzam sie z tym co napisałeś ;;;;Ale definicja mówi jednogłośnie co to jest MIÓD PSZCZELI I dziwię się że T Sabat walczący z nazwą miód sztuczny tego nie widzi że ziołomiód to nie miód naturalny NO ale dostawie to bez komentarza :mrgreen:

: 2007-02-25, 15:36
autor: a-d
Miom zdaniem, to w nazwie ziołomiód powinno być zakazane używanie drugiego członu "miód". Powinno "to coś" się nazywać ziołosok czy ziołosyrop czay jakkolwiek inaczej. Nie powinno być wcale kojażone z miodem, pomimo, iż jest przerabiane przez pszczoły.

: 2007-02-25, 15:57
autor: Marek__Z
Podczas konferencji 23-go styczna przedstawiciele firmy APIPOL jak niepodległości bronili układu gdzie głównym beneficjentem programu wsparcia pszczelarzy są handlujący lipnym towarem.
Pszczelarz w dotychczasowej formule był pominięty i do zachowania takiego stanu rzeczy przedstawiciele tej firmy dążyli.
W związku z tym zrozumiała jest ich postawa taka a nie inna.
Nie należy u nich doszukiwać się jakiś szczytnych celów...
pozdrawiam