zagospodarowanie odkładu-start ula

Moderator: krzysglo

wrubel
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 116
Rejestracja: 2009-07-13, 18:09
Lokalizacja: Jeżewo, łódzkie

zagospodarowanie odkładu-start ula

Post autor: wrubel »

Ponieważ jestem tu po raz pierwszy serdecznie witam wszystkich Forumowiczów!

Mam wreszcie swój pierwszy, wymarzony ul. Po wielu przemyśleniach wybór padł na 10-ramowy system wielkopolski stojak (styropian).
Kupiłem 5-ramkowy dość silny (w mojej ocenie) odkład krainek z tegoroczną matką.
W pierwszej dobie dałem im spokój żeby się obleciały i uspokoiły, następnego dnia, według zaleceń znajomego pszczelarza zrobiłem drobną reorganizację ula a mianowicie:
- dołożyłem drugi pełny korpus, w którym znalazła się 1 ramka z pszczółkami i otwartym czerwiem (wstawiłem ją jaką drugą od ściany ula) - pierwsza, trzecia i czwarta ramka to po prostu czysta, naturalna węza - łącznie 4 ramki w korpusie
- w pierwszym (dolnym) korpusie zostały 4 ramki: dwie z czerwiem krytym, 1 pusta (susz) i 1 z zapasami (oczywiście na jednej z nich matka)
- te 2 korpusy zostały zamknięte powałką, do której cały czas jest podawany pokarm na czerwienie tj. syrop cukrowy 1:1
- czyli w tej chwili jest układ 4+4
- wczoraj podałem litr syropu - dzisiaj go już nie ma i dostaną następny literek

Proszę Was o opinię co o tym sądzicie??!!

Dziękuję z góry i pozdrawiam wszystkich !!!

Bees are great :)))
Ostatnio zmieniony 2009-07-13, 20:46 przez wrubel, łącznie zmieniany 2 razy.

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Mozna i tak ale poco. trzeba poszeżac tylko dolny korpus dodając 1 węza zeby odbudowały za 5 ramkie a 6 z pokarmem. Jak zrobiłes pietro to możesz zaziebić u góry czerw. Poszeża się powoli i to na dole jak odbudują węzę i matka zacznie czerwić to daj nastempno węzę i mtak dalej. JUtro daj tylko w jednym korpusie od tego kolegi możesz kupić 1 ramkie czerwiu ale bez pszczół bo jak kupisz z pszczołami to możesz stracić maykie. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika
Radek73
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 298
Rejestracja: 2009-04-05, 08:21
Lokalizacja: LUBUSKIE

Post autor: Radek73 »

wrubel ja osadziłem ostatni rój tydzień temu .. wiem że masz odkład jest duża różnica ...dziś wieczorem dałem im 10 ramkę węzy 9 jest odbudowanych i zagospodarowanych daję im pół litra dziennie myślę że do odkładu powinieneś dać im więcej niż 8 i tak jak radzi Marian zostaw je na dolnym korpusie . ja zimóje na jednym korpusie wlkp. od 10 do 14 ramek i jest dobrze .moim zdaniem tylko że u nas zima jest praktycznie tylko kalędarzowa .. ps czemu wziełeś tylko jedną rodzine w razie niepowodzenia na wiosnę zaczynasz wszystko od nowa...stracisz wiosenny rozwój rodziny a to po raz pierwszy naprawdę uczy bardzo wiele .... pozdrawiam isukcesu życzę :706: :706: :706: :706: :706:
Radek73

wrubel
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 116
Rejestracja: 2009-07-13, 18:09
Lokalizacja: Jeżewo, łódzkie

Post autor: wrubel »

Koledzy to co napisaliście ma na mój amatorski pszczelarski rozum faktycznie sens...
czyli chodzi Ci o to żeby za 5 ramkę w dolnym korpusie wstawić po prostu 6-tą ramkę z węzą żeby ją odbudowały tak??? No i co?? Matka zacznie tam czerwić czy najpierw stworzą z niej magazyn z zapasem?? Z resztą w ogóle proszę żeby ktoś jasno wytłumaczył jakie są „prawidła” i priorytety w gnieździe? Czy pszczółki najpierw zaczynają budować zapasy i dopiero wtedy matka zaczyna czerwić czy na odwrót?? Poza tym w jakim kierunku pszczoły rozbudowują gniazdo – wolą iść (rozbudowywać gniazdo) w pionie czy w poziomie??
bo tego do tej pory tego nie wiem! Dużo się naczytałem ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na najprostsze pytania takie jak te…

i jeszcze jedno - jakiej średnicy macie dziury w zakrętkach słojów do podkarmiania? ja narazie mam ok 2mm i nie wiem czy nie są za duże do syropu 1:1... czasami pójdzie bąbel powietrza!
i jakie jest spożycie (przerób, wzięcie) takiego syropu przez pszczoły w jednostce czasu??? chciałbym to wiedzieć żeby nie zalewać gniazda bo to byłaby katastrofa... :(

Bees are great :))

Sara
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 160
Rejestracja: 2007-01-10, 15:00
Kontakt:

Post autor: Sara »

Jak w każdej rodzinie najpierw musi byś pokarm aby sie rozwijała :701: a potem matka zaczyna czerwić.Co do ilosci pokarmu to wszystko zalezy od siły rodziny . Tylko teraz uwazaj z podkarmianiem aby matka miała miejsce na składanie jajek.
Nakretki nalezy dokładnie położyc na podstawce bo inaczej pokarm wypłynie wylotkiem :716:

Pawełek
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 433
Rejestracja: 2009-01-06, 19:13
Lokalizacja: Białaczów. łodzkie

Post autor: Pawełek »

na początek, wszystko musisz poustawiać w dolnym korpusie, czerw musi być w środku, pierwszą dajesz pustą, potem te z czerwiem otwarty w środek, potem węza ( jedna), i ramka z zapasem. Jak odbudują tę węzę i matka zaczerwi to wstawisz drugą, tera już pszczoły tak chętnie nie budują więc trzeba ostrożnie.
Prawidła w gnieździe są takie że pszczoły muszą mieć zapas co najmniej 4-6kg miodu do prawidłowego rozwoju, muszą być też zapasy pyłku, jeśli są jakieś braki matka przestaje czerwić. Lepiej jest początkowo rozbudowywać gniazdo w poziomie bo dostawiając jedną ramkę nie zwiększasz zbytnio powierzchni do ogrzania, a wstawiając jedną go góry zwiększasz o 100% wysokość gniazda jaką muszą zagospodarować pszczoły. Poza tym pszczoły preferują kulisty układ gniazda a łatwo zauważyć że dostawienie ramki w poziomie ułatwia im zachowanie podobnego układu.
Jeśli podajesz po litrze na taki mały odkładzik to już chyba to zrobiłeś, daj im teraz ze dwa trzy dni odpoczynku i podaj potem 0,5l co dwa dni.
"bo pszczelarz jest dla pszczół, nie pszczoły dla pszczelarza"

https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums

sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720

wrubel
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 116
Rejestracja: 2009-07-13, 18:09
Lokalizacja: Jeżewo, łódzkie

Post autor: wrubel »

Koledzy pojawiły mi sie kolejne pytania:

- jaką średnicę drutu proponujecie mi do wprawiania węzy do ramki wielkopolskiej hoffmanowskiej, tak żeby węza się dobrze trzymała?

- z jakich podkarmiaczek korzystacie? czy takich gdzie pszczoły muszą sobie po pokarm wejść czy raczej tych które powoli przepuszczają przez dziury??

- i jak to jest w końcu z beleczkami międzyramkowymi? stosujecie je? jeśli tak to według jakich zasad, jak je układacie żeby pszczoły mogły swobodnie poruszać się między korpusami?

Wszystkie moje pytania dotyczą ula wielkopolskiego

Pozdrwiam serdecznie :)


Bees are great :)))

Awatar użytkownika
minikron
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 377
Rejestracja: 2007-10-24, 10:32

Post autor: minikron »

- ja stosuję 0,4 mm, ale jeśli nie będziesz wędrował ani nie będziesz odbierał miodów trudnych do wywirowania w zupełności wystarczy 0,3 mm.

- od tego roku wypraktykowałem kartony po sokach 2l, odcinam górę, wsadzam garść trawy i nalewam syrop. Pszczoły się nie topią, ładnie pobierają. Po karmieniu można wyrzucić. Łatwo, tanio, higienicznie.

- beleczek zupełnie nie stosuję. Powałkę stanowi płótno, tak latem jak i zimą. Według mnie beleczki mają jakiś sens tylko wiosną, kiedy można dać nadstawkę nie odsłaniając wszystkich przejść aby nie ochłodzić gniazda. Jak dla mnie jest to jednak za dużo babrania się, nie robię tego.
"Temu, kto je zna i kocha, lato bez pszczół wyda się smutne i tak niepełne, jak gdyby
nie wydało na świat ptaków, ani kwiatów"

Awatar użytkownika
Radek73
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 298
Rejestracja: 2009-04-05, 08:21
Lokalizacja: LUBUSKIE

Post autor: Radek73 »

nie podkarmiam w kapańcach po tym jak zalało mi gniazda zalało a drut mam taki jakim pracuje jestem zbrojarzem 1,0 budują i trzymają się dobrze ....pozdrawiam :706: :706: :706:
Radek73

Pawełek
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 433
Rejestracja: 2009-01-06, 19:13
Lokalizacja: Białaczów. łodzkie

Post autor: Pawełek »

drut mam 0,4 z tego względu że 0,3 dość często mi się zawijał i pękał, do podkarmiania mam pudełka po lodach ale od tego roku muszę coś nowego bo z tymi pudełkami po lodach to za dużo roboty, kuszą mnie te kartony po sokach ;) muszę sprawdzić
"bo pszczelarz jest dla pszczół, nie pszczoły dla pszczelarza"

https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums

sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720

wrubel
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 116
Rejestracja: 2009-07-13, 18:09
Lokalizacja: Jeżewo, łódzkie

Post autor: wrubel »

no wlaśnie do tej pory zastosowałem podkarmianie typu "skapywanie" (litrowe słoiki) no i miałem wrażenie ze troszke za szybko to idzie ( a otwory takie jak zalecone do 2mm) i tez obwiałem sie o zalanie gniazda...
co myślicie o tych podkarmiaczkach do których pszczółki muszą sobie same wejść??? nie topią się??

pzdr W.


Bees are great :)))

Awatar użytkownika
Radek73
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 298
Rejestracja: 2009-04-05, 08:21
Lokalizacja: LUBUSKIE

Post autor: Radek73 »

daje wiaderka 3 litrowe wewnątrz liscie ogórecznika wybierają wszystko jak leci ... próbowałem różnie ale to sprawdza się ... pozdrawiam :685: :685:
Radek73

birkut

Post autor: birkut »

każdy sposób jest dobry a jest ich bez liku otworki można robic gwozdzikiem lub 1 milm.wiertłem można dac gęste płótno i nakracic nakrętkę ja takie mam słoje. wszystko jest dobre

Fred1
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 605
Rejestracja: 2008-02-09, 22:36

Post autor: Fred1 »

nielepiej kupić w sklepie za 18zł z pływakiem,jakoś pszczoły mi się nie topią no i są wygodne dla pszczelarza

Pawełek
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 433
Rejestracja: 2009-01-06, 19:13
Lokalizacja: Białaczów. łodzkie

Post autor: Pawełek »

zmodyfikowałem trochę pomysł minikrona z kartonami i wykorzystałem 2 i 3 litrowe butelki po napojach, wetknąłem do środka trochę słomy i jest gites.
"bo pszczelarz jest dla pszczół, nie pszczoły dla pszczelarza"

https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums

sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720

ODPOWIEDZ