Strona 1 z 1

Podkarmianie awaryjne w zimie

: 2012-01-06, 12:48
autor: robotruten
Dużo ostatnio opinii pszczelarzy pojawia się w mediach odnośnie wpływu tegorocznej zimy 2011/12 na stan rodzin pszczelich. Większość z pszczelarzy podejmuje się podkarmiania awaryjnego. Chciałbym się dowiedzieć więcej, gdyż nigdy tego nie stosowałem. W literaturze pszczelarskiej pojawia się kilka sposobów m.in. ciasto miodowo-cukrowe, kand, fondant. Moje pytanie czy ktoś stosował wogóle awaryjne podkarmianie i jaki pokarm do tego najlepszy? Któryby nie obciążał dodatkowo pszczół? Pytam się profilaktycznie, gdyż zaintrygowało mnie to zagadnienie. Pszczoły u mnie, jak zwykle po ostatnim miodobraniu w sierpniu zostały prawidłowo zakarmione, więc do uli do tej pory nie zaglądałem. Ale po takiej niby zimie wszystko jest możliwe i lepiej być przygotowanym na najgorsze.

: 2012-01-06, 15:02
autor: Marcinluter
Wielu "pszczelarzy" bo pszczelarz mądry to pszczelarz szczodry i nie oszczędza na pokarmie na zimę ... 1 kg pokarmu więcej to koszt o.k 3,5 a czasami ten kilogram może wiosną okazać się cenny jak złoto. Pszczelarze którzy dobrze nakarmili pszczółki i nie oszczędzali czy oczekiwali na to ,że doniosą na jesieni to nie powinni się bać o zimowlę - boją się Ci którzy wiedzą co źle zrobili. Jeżeli pszczółki będą już nie miały pokarmu lub resztki to wtedy zrób tak: ciepłym syropem cukrowyk 1:1 polewasz pszczoły ( tak jak beevialem) i na ramki dajesz ciasto miodowo-cukrowe które po zrobieniu wkładasz w folję i robisz otwory by ciasto się nie zeschło. Jeżeli karmisz a jest zimno tzn. +5-7*C to bierzesz cegły do piekarnika po 30 min kładziesz je na ramkach i czekasz aż kilkadziesiąt minut- aż oddadzą trochę ciepła później polewasz syropkiem o tem. 35*C i dajesz ciasto ( tak jak wcześniej pisałem). 1kg ciasta powinno wystarczyć na kilkanaście dni nawet 2 tygodnie ale głodne rodziny muszą dobrze mieć ocieplone ciasto by "brały". przepisy na ciasto w literaturze ale pamiętej : puder zalewasz gorącym miodem i zagniatasz z pudrem aż będzie miał dosyć twardą konsystęcję. Ja bym raczej ci poradził byś kupił gotowe ciasto np. abei fondat -4,9zł/kg . Cukier puder jest drogi u mnie 2,3zł /kg więc lepiej mi się opłaci gotowe ciasto które poddaję jako "wspomagacz" rozwoju , nie karmię awaryjnie bo zawsze daję więcej niżeli mniej. Szkoda by było gdyby stracić pszczoły przez chytrość i zaoszczędzenie 3,5 czy 10 zł..... :712:
POzdrawiam MArcin

: 2012-01-06, 19:50
autor: Harnaś
Ja dałem na zimę 14kg na rodzinę syropu APIFORTUNA myślę że mi przeżyją co wy na to :685:

: 2012-01-08, 10:43
autor: atlantum
Na "zagajniku" swego czasu pojawił się oto przykład:
Cytuję po angielsku z "The Beekeepers Handblook".
....
FONDANT CANDY
-2 cups white sugar
-1,5 cups boiling water
-Combine and heat ingredients, stirring unit sugar dissolves;
heat without stirring to 115 Celsjusza, pour out onto cold platter
and cool unit warm; beat until light and pour into molds or shadow dishes
..........
To dla kolegów znających lepiej odemnie angielski.
ja na swoje potrzeby to tak robiłem:
-2 części cukru
-1,5 części wody
-Grzać wodę z cukrem cały czas mieszając , aby nie dopuścić do przypalenia(karmelizacji),
aż do osięgnięcia temperatury 115 stopni
Celsjusza tego roztworu. NIE WOLNO jej przekroczyć. Bez termometru nie wolno brać się za tą robotę.
-Roztwór , po osiągnięciu temp 115 stopni wylać do brytfanny metalowej (nie wlewać do plastykowych pojemników )
-Tak otzrymany KAND ( przedtem pisałem kamd-przepraszam) można przechowywać długo
Używać do podkarmiania awaryjnego w zimę, ( na górne beleczki) lub kiedy potrzeba.
W porównaniu do ciast ma tą zaletą że się długo przechowuje, nie potrzeba dodatku miodu i zawiera w sobie "czystą" energię-
nie obciążając (nadmiernie) jelita pszczół przy zimowli
a oto odnośnik do strony forum zagajnika

: 2012-01-08, 12:59
autor: oro54
Co do sporządzania kandu.
Nie jest potrzebna znajomość języka angielskiego, bo szczegółowy proces jego sporządzania jest opisany w Hodowli Pszczół (praca zbiorowa wydanej przez Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne z roku 1983) na stronie 176. We wcześniejszym wydaniu Hodowli Pszczół tego opisu brak. Sam wykonywałem już takie ciasto w latach 85 i 86, lecz przestałem , bo jest to bardzo czaso i energochłonne. Wtedy faktycznie największym problemem było zdobycie odpowiedniego termometru, ale jak Polak chce to potrafi….
Obecnie problem ten nie istnieje, termometry można kupić w każdej hurtowni zajmującej się zaopatrzeniem laboratoriów.
Z poważaniem oro54

: 2012-01-23, 23:57
autor: krzysglo
W kilku rodzinach kłąb rozluźniony.
Zdjęcia wykonane 22.01.2012 r., słonecznie, +3,5 st. C, śniegu ok 5-10 cm.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2012-01-24, 00:00 ]
A tutaj AGT F1 ratowana, ciasto podane 15.01.2012 ok. 1,5 kg.
Obrazek
Zdjęcie "pstryknięte" 22.01.2012r.

: 2012-02-20, 12:39
autor: wama10
Mam pytanie: Czym podkarmiając awaryjnie na przedwiośniu, najmniej nadwyręża się gruczoły pszczół. [Wiem, że najlepiej nie stosować w ogóle podkarmiania poza jesiennym. Ale ten sezon jest wyjątkowy i w 2 z 10 pni zauważyłem, że zaczyna brakować pokarmu]. W tych wypadkach zalecane są ciasta: miodowo cukrowe, bądź gotowe ciasta fondanty, kandy, syta?

: 2012-02-20, 13:12
autor: ryszard13
wama10 pisze:Mam pytanie: Czym podkarmiając awaryjnie na przedwiośniu, najmniej nadwyręża się gruczoły pszczół. [Wiem, że najlepiej nie stosować w ogóle podkarmiania poza jesiennym. Ale ten sezon jest wyjątkowy i w 2 z 10 pni zauważyłem, że zaczyna brakować pokarmu]. W tych wypadkach zalecane są ciasta: miodowo cukrowe, bądź gotowe ciasta fondanty, kandy, syta?
Witam. Jeśli musisz podkarmić, to połóż na gniazdo plaster z pokarmem zimowym. Zakładam iż posiadasz takie plastry. Pozdrawiam

: 2012-02-20, 13:27
autor: Pawełek
ryszard13 pisze:
wama10 pisze:Mam pytanie: Czym podkarmiając awaryjnie na przedwiośniu, najmniej nadwyręża się gruczoły pszczół. [Wiem, że najlepiej nie stosować w ogóle podkarmiania poza jesiennym. Ale ten sezon jest wyjątkowy i w 2 z 10 pni zauważyłem, że zaczyna brakować pokarmu]. W tych wypadkach zalecane są ciasta: miodowo cukrowe, bądź gotowe ciasta fondanty, kandy, syta?
Witam. Jeśli musisz podkarmić, to połóż na gniazdo plaster z pokarmem zimowym. Zakładam iż posiadasz takie plastry. Pozdrawiam
ewentualnie popatrz po bokach gniazda, może pszczoły któregoś plastra nie obsiadają a jest z zapasem to daj im go na ramki, ciasto to ostateczność, zawiera cukier który pszczoły muszą przerobić (co by tu nie pisali o tym jakie to ciasto jest dobre), a w ramkach mają gotowy przerobiony pokarm.

: 2012-02-21, 08:09
autor: wama10
Dzięki za sugestie jak do tej pory nie robiłem zapasów z pokarmem bo zawsze (od 4 lat) zakarmiając na jesieni, nie musiałem robić nic do wiosny. Niestety, wczoraj spojrzałem do innych uli i wolałbym im nie zabierać, gdyż obawiam się że i im mogło by zabraknąć pożywienia. Myślałem jeszcze o miodzie aby napełnić i dostawić obok ramkę lub dwie. Problem tylko w tym, że miodu już nie mam a pozostało mi tylko parę litrowych słoików, z zeszłego roku. Przeznaczyłem je na miód pitny, gdyż miód zaczął fermentować. Czy po zagotowaniu nadawałby się do zakarmienia ratunkowego czy już lepiej dać fondat?

: 2012-02-21, 11:21
autor: mily_marian
To juz lepiej dac fodat. Bo sfermetowany mió trzeba by było zagotowac zeby drożdzaki zniszczyc a taki miód juz niema tych wartosci co orginał. A z tymmiodem pitnym to uważaj jak za duzo to kadzie pd stół. Pozdrawiam miły_marian

: 2012-02-21, 13:02
autor: wama10
Dziękuję wam za radę, postanowiłem dać tym dwum rodzinom ciasto abei fondant. Tak jak Kszysglo powyżej. Mam nadzieję że ocieplenie przyjdzie szybciej i pszczoły będą mogły się oblecieć. A odnośnie miodu pitnego będę uważał he he he. Pozdrawiam wama10

: 2012-02-21, 16:37
autor: miśkownica
W sumie to jak widać, ze zdjęć wyżej, ktoś pofatygował się już miesiąc wcześniej. Musi to i dobre w sytuacjach awaryjnych, nie praktykowałem to i nie wiem. Swoją drogą to chyba można już odliczać do końca tej zimy, oby czym prędzej to upragnione plus 10-12 stopni zawitało.