Korpus wielkopolski

Moderator: krzysglo

luki5050
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 36
Rejestracja: 2013-02-06, 16:55

Korpus wielkopolski

Post autor: luki5050 »

Cześć
Założyłem ten temat, bo chciałem się dowiedzieć jakie są wymiary 3/4 korpusu wlkp. I właśnie o to was pytam: Czy podacie mi te wymiary ?

Bzz
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 57
Rejestracja: 2011-07-04, 23:37
Lokalizacja: terra salvus

Post autor: Bzz »

Cześć,
przyjmując że wysokość ramki wielkopolskiej wynosi 260 mm, skróć ja o 1/4*, do tego dodaj wysokość jaka jest potrzebna _pomiędzy_ korpusami.
Prościej ..
od standardowej wysokości wymiaru korpusu _ula wielkopolskiego_ odejmij 1/4*,jego wysokości .. i posiadasz wymiar korpusu 3/4

Jeszcze prościej, zakup jakikolwiek _dobry_ podręcznik z podstawową wiedzą o pszczelarstwie.
"Pszczelnictwo" J.Prabucki,
"Gospodarka Pasieczna: W.Ostrowska
"Pszczoły: Cz.Typański

* - korekta, z mojej strony
Ostatnio zmieniony 2013-02-24, 10:53 przez Bzz, łącznie zmieniany 2 razy.
locum plena apes, hortus animae sonat

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Bzy to co piszesz tg jest kogel mogel. Przynamniej ja nic z tego nie rozumiem. Ai niny to ciebie ocenią. Pozdrawiam miły_marian

rostewit
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 209
Rejestracja: 2010-01-26, 13:35
Lokalizacja: lubuskie

Post autor: rostewit »

Bzz pisze:przyjmując że wysokość ramki wielkopolskiej wynosi 260 mm, skróć ja o 1/3, do tego dodaj wysokość jaka jest potrzebna _pomiędzy_ korpusami.
-raczej o 1/4, a przestrzeń pomiędzy ramkami dolnego i górnego korpusu powinna wynosić 1 cm.
Po co Tobie takie korpusy ?
rostewit

Bzz
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 57
Rejestracja: 2011-07-04, 23:37
Lokalizacja: terra salvus

Post autor: Bzz »

rostewit - racja! strzeliłem bombę .. chodzi o 1/4 wysokości mniej, oczywiście.

mily_marian - kogiel mogel, jest po to by zmusić do myślenia, co przyznam ... mi też się przydaje. Patrz odpowiedź rostewit.

Zwyczajnie dziwią mnie pytania typu.. ile wynosi wymiar ula XY? ...przecież to jest dostępne w książkach.
Tak czy inaczej - pozdrawiam.
locum plena apes, hortus animae sonat

rostewit
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 209
Rejestracja: 2010-01-26, 13:35
Lokalizacja: lubuskie

Post autor: rostewit »

Pytanie z poprzedniego mojego postu: "po co Tobie takie korpusy" kierowałem do luki5050 i czekam na odpowiedź. Zamiast budować ule o nietypowej ramce, czy nie lepiej zastosować ul typowy. Ul Ostrowskiej ma przybliżone rozmiary do oczekiwanych przez Ciebie. Ma ramkę 360/230, a u Ciebie wyszła by ramka 360/195. Wszelkie ule nietypowe przysparzają zawsze problemy.
Bzz napisałeś: kogiel mogel, jest po to by zmusić do myślenia. Marian też stosuje taką metodę, bo zastanawiam się co znaczy takie zdanie:Ai niny to ciebie ocenią. Myślę, myślę..
i dalej nie pojmuję ...
Pozdrawiam
rostewit

Bzz
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 57
Rejestracja: 2011-07-04, 23:37
Lokalizacja: terra salvus

Post autor: Bzz »

rostewit - "Ai niny to ciebie ocenią" domniemam że chodzi o ocenę, mojej pierwszej wypowiedzi.
A co do pytania zasadniczego, skierowanego do, luki5050, proszę zerknij na stronę Tomka Miodka .. i zagadka rozwiąże się sama.
locum plena apes, hortus animae sonat

luki5050
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 36
Rejestracja: 2013-02-06, 16:55

Post autor: luki5050 »

W odpowiedzi do rostewit : Nie wiem jeszcze czy zbuduję taki właśnie korpus ( po namyśle raczej nie ), rozważam różne opcje i tak jak już powiedział Bzz zerknij na stronę Tomka Miodka, bo to właśnie on mi powiedział, że lepszy ul 3/4 wlkp. :). Teraz się zastanawiam nad korpusem Tomka Miodka: 360x180.

rostewit
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 209
Rejestracja: 2010-01-26, 13:35
Lokalizacja: lubuskie

Post autor: rostewit »

luki5050 pisze:Teraz się zastanawiam nad korpusem Tomka Miodka: 360x180.
Co Cię przekonuje do takich rozmiarów ula? Czy już obecnie trzymasz pszczoły, czy dopiero planujesz rozpocząć z nimi przygodę?
rostewit

luki5050
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 36
Rejestracja: 2013-02-06, 16:55

Post autor: luki5050 »

Co mnie przekonuje ? , nie wiem, ale wydaje mi się być to korpus :) Dopiero planuję ! :)

rostewit
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 209
Rejestracja: 2010-01-26, 13:35
Lokalizacja: lubuskie

Post autor: rostewit »

No, bardzo przekonujący argument:"ale wydaje mi się być to korpus :)".
Nigdy nie korzystałem z uli o niskiej ramce, może inni Ci napiszą o nim. Ale jeżeli w ulu Ostrowskiej zimować należy w 2 korpusach, to ile korpusów będziesz potrzebować przy wymiarze ramki 360/180 a ile na miodnię? Namnożysz sobie roboty.
Poszukaj po różnych forach plusy i minusy uli o niskiej ramce. Myślę że nikomu tu nie będzie się chciało aż tyle pisać, tym bardziej że w następnym poście napiszesz że już myślisz o innym ulu, i tak w kółko.
Pozdrawiam
rostewit

TomekMiodek
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 43
Rejestracja: 2010-12-27, 22:11
Lokalizacja: Benice
Kontakt:

Post autor: TomekMiodek »

Ogromnym plusem niskiego korpusu jest jego niska cena i łatwość wykonania, wiec jak jesteś młodym pszczelarzem i dopiero co startujesz z pasieką, to ten fakt może być ważny, bo za 3000zł zbudujesz 50 uli- cena bez daszka.

Gospodarowanie na tym korpusie tez jest łatwiejsze, gniazdo możesz stawiać z na 2 lub 3 korpusach - wszystko zależy na jakim terenie pracujesz.
Miodobranie idzie super, korpus z miodem wazy około 15kg - nie przedźwigniesz się. korpus super do pozyskiwania miodów odmianowych - nie za duży nie za mały.

Minusy - to więcej ramek w gnieździe, ale chodzi mi tylko o zbijanie ramek, bo przeglądy to łatwizna. W takim ulu trzeba zwrócić szczególną uwagę zimą, ale jak korpus został zbudowany z godnie ze sztuką, to nie będziesz musiał się martwić.

Przegląd gniazda - prościzna, rozpoławiasz gniazdo na pół, i zerkasz od dołu rozchylając ramki. itp itp..

luki5050
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 36
Rejestracja: 2013-02-06, 16:55

Post autor: luki5050 »

Rostewit to nie był argument tylko moja odpowiedź na twoje pytanie. :) Ja zdecydowałem się już na ten korpus i zdania nie zmienię. Możesz powiedzieć, że to zła decyzja, ale każdy ma własne zdanie. :) No, nie ? :)

rostewit
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 209
Rejestracja: 2010-01-26, 13:35
Lokalizacja: lubuskie

Post autor: rostewit »

Tak
rostewit

luki5050
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 36
Rejestracja: 2013-02-06, 16:55

Post autor: luki5050 »

A ty masz ule wlkp o zwykłych ramkach ? Ile kosztuje odkład, lub rój, bo chce sobie na wiosnę kupić ?

ODPOWIEDZ