Strona 1 z 2

Jaki cukier

: 2013-08-12, 05:17
autor: Orzech
Stało się! Po kilku latach przymierzania stałem się właścicielem dwóch uli warszawskich poszerzanych. W tym tygodniu wybieram się na zakupy. Jeżeli chodzi o sprzęt to wiem co mam kupić. Nurtuje mnie jednak sprawa cukru. Czy ma być to zwykły cukier? czy jakiś konkretny rodzaj? Sprzedający sugerował mi kryształ.

: 2013-08-12, 21:05
autor: waldek6530
Kolego Orzech-kup sobie cukier w Biedronce jest teraz po 2,99 "Słodka łyżeczka" rozpuszczaj w wodzie 1:1 i zaczynaj karmienie. Jeżeli kwitnie u Ciebie nawłoć to sprawdzaj gniazdo aby nie zalały ci całego gniazda nektarem i syropem bo matka nie będzie miała gdzie czerwić. Karm dawkami po 1 kg co 2 dni to spokojnie pobiorą i przerobią. Jeżeli nie masz nawłoci to daj minimum 10 kg na rodzinę i będziesz spał spokojnie do wiosny. No i nie zapomnij o zabiegach warrozobójczych. Pozdrawiam,.

: 2013-08-13, 19:06
autor: kubikkroscienko
cukru z biedronki słodka łyżeczka musisz dać 13 kg bo on ma mało "cukru w cukrze".

: 2013-08-15, 11:05
autor: piotr85
za cukier pierwszej jakości płaciłem 3.40 zł. I widać różnice po wymieszaniu z ciepłą wodą. z biedronki lub z tesco woda nie zmienia swojej konsystencji, natomiast kolor żółty, po wymieszaniu kryształu woda gęsta i biała..

: 2013-08-15, 13:08
autor: Gandalf
Za poradą Pana Zbiega radzę cukier DIAMANT, najlepszy i najbezpieczniejszy.

: 2013-08-16, 19:37
autor: Jan Magóra
Popieram zalecenie kolegi Gandalfa. Od około 5 lat używam do podkarmiana cukier Diamant i zimowola przebiega bardzo dobrze. Kupiłem 350 kg w Biedronce po 2.99 kg. Piękna i przystępna cena. Proponuję podkarmiać i pamiętać o zwalczaniu warrozy. Z pszczelarskim pozdrowieniem.

[ Dodano: 2013-08-16, 20:43 ]
Proponuję unikać cukru Słodka Łyżwczka, gdyż po rozpuszczeniu w gorącej wodzie, syta robi się mętna. Rozmawiałem z cukrownikiem, który twierdził, że jest to ostatni gatunek cukru wybierany z wirówek cukrowni. Może ktoś ma inne zdanie, informację.

: 2013-08-18, 21:17
autor: Harnaś
Ja zaś proponuje syrop APIFORTUNA i wszystko gra nie trzeba podgrzewać tylko bezpośrednio do ula POLECAM

: 2013-08-19, 08:22
autor: kubikkroscienko
ja w tym roku z oriona zamawiam. 3.20/kg z wysyłką

: 2013-08-19, 12:18
autor: piotr85
cukier jak cukier. najważniejsze jest zimowanie rodzin w bardzo dobrej kondycji i oczywiście muchę niewypracowaną, młodą. ja od kilku (3-4) lat zimuję na syropie glukozowym i jest wszystko w porządku. każdej zimy znajdą się słabsze rodziny, dlatego najważniejsze jest przygotowanie odpowiedniej formy w ulu :)

: 2013-09-08, 11:17
autor: EmilM
A ja się pytam co za ignorant daje muchom syrop cukrowy???
Bo prawdziwy pszczelarz nigdy pszczoły miodnej nie nazwie muchą. Z uwagi na szacunek dla pszczół - pszczelarzowi nigdy pszczoła nie zdycha, tylko umiera, lub osypuje się.
To tyle w tym temacie.

: 2013-09-09, 08:27
autor: wrubel
Popieram!

A co do cukru, to jak go jeszcze stosowałem to tylko Królewski w czerwonych torebkach

: 2014-03-24, 22:48
autor: apis0909
ja tylko z biedronki

: 2014-04-06, 20:46
autor: Waldek
Ja też kupuję w Biedronce i jak na razie wszystko OK.

: 2014-04-07, 23:15
autor: SKapiko
w sobotę w Biedronce cukier był po 1,99 zł. jak tak dalej będzie, to gotowców nie będzie się opłacało kupować

: 2014-04-09, 19:03
autor: Gilian
Tesco - 1,89 cukier Diamant