Ceny cukru

Moderator: krzysglo

avico

Post autor: avico »

Fringilla pisze:Chciałbym zapytac kolegów sąsiadujących z Niemcami jaka jest cena cukru u naszych sąsiadów , bo słyszałem że 0,60 EURO czy to prawda? Za odpowiedzi już dziękuje .
Aktualny cennik z Aldika.
Jak kto chce może sobie przewekslować na naszą walutę.
Z tego co się dowiedziałem, to wygląda na to, że u nas na siłę chcą się do Unii dopasować.


http://www.discounter-archiv.de/de/prei ... -Gewuerze/

Proszę zwrócić uwagę na ceny innych produktów mając przy tym świadomość tamtejszych zarobków.

Preisentwicklung (rozwój cen)

25.01.2007 0,92 EUR
07.11.2008 0,85 EUR
03.05.2010 0,69 EUR
11.10.2010 0,65 EUR
28.02.2011 0,65 EUR


Można trafić na Angebot i wtedy cena jest sporo niższa.


********************************************

Dziś w Kauflandzie cukru brak a ceny na metkach 4,99 i 5,99 zł.

Ludzie wykupują wszystkie towary czubatymi wózkami jakby miała być wojna.

madmax
Obserwator
Obserwator
Posty: 3
Rejestracja: 2011-02-27, 13:28

Post autor: madmax »

Jeszcze trochę i cukier będziemy kupować na allegro na zasadach "kto da więcej".

Zachari
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 30
Rejestracja: 2011-01-11, 12:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Zachari »

Witam. Dziś cukier w krakowskim Kauflandzie jest po 4.40 a raczej był bo na półkach nie uświadczyłem towaru. To jest chore i niepoważne.

daro

Cukier

Post autor: daro »

To nie jest chore to jest rynek i cenę on ustala.To ludzie są chorzy i wierząc mediom kupują na zapas bez potrzeby podbijając cenę .Wchodziliśmy do UNII i jakie to kosmiczne ceny miały być - i były.6 m-cy a potem spadły dużo poniżej tych sprzed akcesji.Ale ludzie czemu tak Was to nakręca?
W lipcu najdalej w sierpniu cena się ustabilizuje.Tylko ok. 15% produkcji cukru to cukier z buraka.A tak na marginesie trzeba śledzić wieści z całego Świata.Po usłyszeniu że w Australii i na południu zapowiadane są huragany kupiłem 50 kg po 2,80. Dla rodziny wystarczy. Pszczółkom kupie niech po 3, w sierpniu.

Fringilla
Stukacz
Stukacz
Posty: 89
Rejestracja: 2009-01-16, 23:23
Lokalizacja: podkarpacie

Post autor: Fringilla »

Czyli tak jak myślałem ,niedługo opłaci się wybrac po cukier do sąsiadów nawet z moich stron ,tylko żeby autostrada była.

krzys_675
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 63
Rejestracja: 2010-08-09, 11:49
Lokalizacja: mazowieckie - Serock

Post autor: krzys_675 »

W dniu wczorajszym Carefour Expres w warszawie - 4,99 - i cukier był na półkach.
Może wreszcie skończy się to szaleństwo.

pasieczna
Stukacz
Stukacz
Posty: 99
Rejestracja: 2008-11-04, 21:26

Post autor: pasieczna »

Dzień dobry Państwu,

firma Holger Food z Lubonia k. Poznania oferuje syrop pszczelarski glukozowo-fruktozowy
w cenie 2,85 zł za kg. Cena ta będzie utrzymana tylko do końca marca!!! Według podanego atestu, suchej masy w syropie jest 75,1 % co w przeliczeniu na 100 % suchej masy daje cenę za kg suchej masy 3,79 zł. Jeżeli ktoś z Szanownych Forowiczów posiada możliwości finansowe nabycia takiego syropu, jest to jakieś rozwiązanie uniknięcia przepłacania za cukier teraz i w najbliższej przyszłości.

Pozdrawiam

Maciej Winiarski

P.S.
Uważam, że jeżeli nawet w 2011 r. będzie na świecie "klęska urodzaju" buraków cukrowych i trzciny cukrowej, to bardzo mało prawdopodobne jest, aby cena cukru w Polsce spadła poniżej 3,0 zł za kg!

avico

Post autor: avico »

Już jest dobrze doczekaliśmy się promocji. Cukru też.
Załączniki
1299519726_by_gabson666_500.jpg
1299519726_by_gabson666_500.jpg (24.67 KiB) Przejrzano 14014 razy

Szlachciura
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 109
Rejestracja: 2010-10-07, 20:40

Post autor: Szlachciura »

Noooo nareszcie avico trafił w sedno sprawy.
Piszący tutaj pszczelarze pisali o zjawisku a nie badali przyczyn..
Przyczyna jest jasna i nawet jest śliczne foto POwyżej...
Ciekawe jaki Rycho czy też Miro lub Zbycho czesze kasę na spanikowanych Polakach
a propo tych łgarstw rządowych mediów (teraz już wszystkich)
Informacje zakłamanych "dziennikarzy" postanowiłem zweryfikować natychmiast (przyznaję wcześniej zrobił to avico) u zródeł czyli u kumpli w Niemczech i Szkocjii...
Nie ma żadnych podwyżek cen żywności w tych krajach.
To jest POmysł cwaniaków od POdwyższania swojej własnej stopy życiowej...a pamiętam że ostatnia taka panika w sklepach była w latach osiemdziesiątych...czyli historia zatoczyła koło....

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

No teraz moze się obudzimy i ponownie bendziemy swoje cukrownie otwierać. Bo jak bendziemy na zachód patrzeć to cenycókru bendą jeszcze bardziej rosły. Pozdrawiam miły_marian

Szlachciura
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 109
Rejestracja: 2010-10-07, 20:40

Post autor: Szlachciura »

mily_marian pisze:No teraz moze się obudzimy i ponownie bendziemy swoje cukrownie otwierać. Bo jak bendziemy na zachód patrzeć to cenycókru bendą jeszcze bardziej rosły. Pozdrawiam miły_marian
te cukrownie są w naszym kraju,
Tylko POzamykane ....
To obecne "autorytety" doprowadziły do ruiny polski przemysł cukrowniczy (stoczniowy, zresztą jak każdy inny).
Może ktoś napisze co jeszcze w Polsce jest produkowane...?
wiem że produkujemy sporo ziemniaków...

avico

Post autor: avico »

O tak, w polityce kartofli mamy pod dostatkiem. Nie wiem jaka to gałąź produkcji, ale mamy najlepszych złodziei aut i pijaków wytrzymujących w zdrowiu i życiu trzykrotną śmiertelna dawkę alkoholu we krwi. W jakości dróg ustępujemy tylko Afganistanowi, pod warunkiem, że wcześniej ich drogi znalazły się pod lotniczym bombardowaniem.
Straciliśmy na rzecz Rumunek i Bułgarek pierwsze miejsce wśród najtańszych dam lekkich obyczajów.

Dalej - nie wiem.
Może ktoś jeszcze pomoże w przypomnieniu naszych osiągnięć.

pasieczna
Stukacz
Stukacz
Posty: 99
Rejestracja: 2008-11-04, 21:26

Post autor: pasieczna »

Dzień dobry Państwu,

"firma Holger Food z Lubonia k. Poznania oferuje syrop pszczelarski glukozowo-fruktozowy
w cenie 2,85 zł za kg. Cena ta będzie utrzymana tylko do końca marca!!! Według podanego atestu, suchej masy w syropie jest 75,1 % co w przeliczeniu na 100 % suchej masy daje cenę za kg suchej masy 3,79 zł. Jeżeli ktoś z Szanownych Forowiczów posiada możliwości finansowe nabycia takiego syropu, jest to jakieś rozwiązanie uniknięcia przepłacania za cukier teraz i w najbliższej przyszłości."

Do tej informacji napisanej wczoraj zapomniałem dodać, że firma Holger Food sprzedaje syrop pszczelarski loco gospodarstwo pszczelarskie, pod warunkiem, jednakże, iż nabywca zakupi pełna paletę tego produktu. Kompletna paleta to 44 wiadra 10 litrowe, czyli 660 kg. Nasze Koło rozwiązało tę sprawę w ten sposób, że sprowadza określoną ilość palet na magazyn do jednego z kolegów-pszczelarzy (na zasada zapisów na zebraniu pszczelarskim), a następnie rozprowadza wśród kolegów zamawiających syrop pszczelarski.

Jeżeli chodzi o firmę, to na trzeci dzień po wpłaceniu należności za syrop jest on już dostarczony do magazynu pszczelarza. Palety są BEZZWROTNE!

Mój tekst wygląda na reklamę w.w. firmy, ale zapewniam, ze tak nie jest! Po prostu, pokazuję chwilową możliwość zakupu relatywnie taniego pożywienia dla pszczół - przynajmniej na dzień dzisiejszy.

Pozdrawiam

Maciej Winiarski

Awatar użytkownika
minikron
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 377
Rejestracja: 2007-10-24, 10:32

Post autor: minikron »

Odradzam zakup syropu z zeszłego roku, a przynajmniej radzę sprawdzić, czy nie zaczyna krystalizować już w wiadrach.
Mój post nie jest antyreklamą, po prostu doszły mnie słuchy, ze syropy inne niż tegoroczne mają tendencję do krystalizacji.
"Temu, kto je zna i kocha, lato bez pszczół wyda się smutne i tak niepełne, jak gdyby
nie wydało na świat ptaków, ani kwiatów"

avico

Post autor: avico »

Nie jest to prawdą do końca.

Jeżeli inwert jest dobrej jakości i nikt nie usiłował go chrzcić wodą, to krystalizować nie powinien. Aby zapobiec krystalizacji podczas produkcji dodawana jest maltoza. Winnym krystalizacji może też być pszczelarz dający inwert po rozcieńczeniu lub wymieszany z cukrowym syropem itp. Również podawanie małymi dawkami sprzyja krystalizacji. Najlepiej podać pszczołom zimowy pokarm w jednej lub maximum 3 dawkach. Tak dużych ilości pszczoły nie są w stanie wzbogacić o enzymy, które rozłożą maltozę na dwie cząsteczki glukozy, która może być powodem krystalizacji. Również karmienie w normalnym czasie też sprzyja krystalizacji.
Skoro pszczoły nie przerabiają inwertu, a tylko go składują i zasklepiają wskazane jest opóźnione karmienie, nawet w początku października.

Od kilku lat kupuję inwert tylko z jednego źródła (nie od pośrednika, czy handlarza) i jest dobry. Nie twierdzę, że inwert z innych źródeł jest zły, ale skoro importerem jest duży pszczelarz używający tego inwertu w swojej pasiece, to stanowi większą gwarancje jakości. Na pewno nie kupiłbym od sprzedawców ze Związku, ponieważ zbyt dużo tam niedomówień w sprawa finansowych (afera cukrowa, czy ostatni przypadek z Olsztyna). Dobry na tyle, że przy porządkowaniu nieogrzewanego magazynu na samym spodzie pd "młodszymi" kubłami z inwertem trafił się jeden z 2008 r. Po otwarciu pokrywy niczym nie różnił się od tego z 2010 r. Nie było śladu zmętnienia, czy krystalizacji.

ODPOWIEDZ