która miodarka lepszym wyborem? |
Autor |
Wiadomość |
Falco
Starszy Stukacz

|
|
|
|
 |
Kikss
Nieśmiały

|
Wysłany: 2011-11-23, 20:55
|
|
|
Ja rok temu tez miałem taki dylemat i wybrałem z firmy Anna z napędem recznym i elektrycznym na 4 ramki uniwersalna. Sprawuje sie super jest stabilna masywna moze mniej estetycznie wykonana od Łysonia ale bardziej masywna wlasnie.Ma szeroki rozstaw nóg i nie tancuje po podłodze w czasie wirowania no i łozyska ma metalowe kulowe. W tych od Łysonia podobno łozyska są z jakiegos tworzywa. |
|
|
|
 |
mily_marian
Stukacz Wymiatacz

|
Wysłany: 2011-11-24, 11:07
|
|
|
Według mnie to ta z alegro jest najlepsza estetycznie. Pzdrawiam miły_marian |
|
|
|
 |
avico [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-11-24, 13:40
|
|
|
Kobietę też wybieraliście z wyglądu i opinii kolegów?
Najważniejsza jest jakość i serwis.
Co z tego, że ktoś zrobi taniej, kiedy później nic nie można dopasować w razie awarii. |
|
|
|
 |
dkrzysztof10
Starszy Stukacz

|
Wysłany: 2011-11-24, 17:04
|
|
|
Moim zdaniem od łysonia np. ze względu na tańsze części w razie awarii |
_________________ Jak rozdaję chleb biednym, to nazywają mnie świętym,
a jak pytam się dlaczego biedni nie mają chleba, mówią - komunista |
|
|
|
 |
avico [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-11-24, 17:35
|
|
|
Kupując wirówkę zastanawiałbym się nad taką, która może wirować więcej ramek i posiada elektryczny napęd.
Jeden wydatek, a przyjemność na lata.
Nie wypowiem się o wyborze producenta, jednak drogi sprzęt wolę kupować w firmie rokującej trwanie na rynku, a nie "meteoryty",które zabłysną i znikną.
Kiedyś dostałem ręczną wirówkę made in DDR. Było dobrze dokąd nie padł ślimak w napędzie. Żadne nasze zębatki nie pasowały, a totalna przeróbka nie miała sensu. Tak wygląda w praktyce sprzęt, do którego brak jest serwisu. |
|
|
|
 |
waldek6530
Stukacz

|
Wysłany: 2011-11-24, 19:45
|
|
|
Falco nie bierz żadnej - za bardzo się swiecą |
|
|
|
 |
avico [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-11-24, 20:54
|
|
|
Nie zostaje ci nic innego jak krótka modlitwa:
„Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić, odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.”
Amen |
|
|
|
 |
krzysglo
Senior Stukacz krzysglo

Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 19 Sty 2007 Posty: 516 Skąd: woj. opolskie
|
Wysłany: 2011-11-25, 00:03
|
|
|
avico napisał/a: | Nie zostaje ci nic innego jak krótka modlitwa:
„Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić, odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.”
Amen |
Oczom własnym nie wierzę, że aviko proponuje modlitwę. |
|
|
|
 |
Falco
Starszy Stukacz

|
Wysłany: 2011-11-25, 02:11
|
|
|
Na żywo widziałem tylko te Łysonia jak dla mnie kosmiczna jakość to nie jest na 4 w jednej brak było hamulca, w jednej połączenie alumiiowej części korby z tą osią się ruszało poza tym połączenie zaworów z beczką wyglądało jakby je ktoś po paru piwach zaklepał młotkiem i zrobił to nie najbardziej dbale. Pozostałe widziałem tylko na zdjęciach, te z allegro konstrukcyjnie bliźniaczo podobne do łysonia tyle że nogi mają chyba z kwasówki i chyba zawór nie jest metalowy a raczej z tworzywa, minus dla niej.
dkrzysztof10 napisał/a: | Moim zdaniem od łysonia np. ze względu na tańsze części w razie awarii | - jak patrzę na ceny części to anna wychodzi taniej
waldek6530 napisał/a: | Falco nie bierz żadnej - za bardzo się swiecą | - to mi od razu podejrzanie wyglądało
Marzyć sobie można, kasetowa ręczno elektryczna to by było coś ale dudków brak. Wcześniej ludzie tutaj pisali że w łysoniowych elektrycznych często siadały silniki?
A o annach że podobno cięzko było (czy jeszcze jest?) z realizacją zamówienia? A jak się sprawują elektryczne anny?
W mojej starej poza tym że zszedł ocynk wymienić trzeba było tylko zębatki. Poza tym w ręcznych poważniejszych przyczyn awarii (chyba że z nieostrożności właściciela) nie widzę, serwis minimalne dla Łysonia bo do sklepu mam bliżej. |
|
|
|
 |
avico [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-11-25, 08:06
|
|
|
Już wybrałeś - kupuj. |
|
|
|
 |
dominikptak
Stukacz

|
Wysłany: 2011-11-25, 08:57
|
|
|
Spokojnie "Łysoń" i "Anna" to nie wszyscy producenci miodarek.
Jest jeszcze "Logar", to nowa marka na naszym rynku i warto przyjrzeć się jej produktom:
http://bartnik.pl/images/...og_logar_sm.pdf |
|
|
|
 |
avico [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-11-25, 18:10
|
|
|
To prawda, ale pszczelarz "szczypie się" z ceną, a Słoweńskie wirówki są dobre lecz dość drogie jak na nasze możliwości.
Coś za coś - jakość podnosi cenę. |
|
|
|
 |
dominikptak
Stukacz

|
Wysłany: 2011-11-25, 18:21
|
|
|
Spokojnie, mamy przecież refundację a ceny nie takie straszne.
Najtańszy 4 ramkowy ręczny model raptem 150zł droższy podobnej od Łysonia.
Tylko wybór na razie niewielki, ale z czasem to sie rozkręci mam nadzieję.
Im większa konkurencja tym lepiej. |
|
|
|
 |
albert74
Nieśmiały

|
Wysłany: 2011-11-25, 18:37
|
|
|
Witam ja u anny w tamtym roku kupiłem za 1500zł akurat o tej porze były promocje 4ramkowa el warto zadzwonić z tego względu że na ich stronie nie było żadnej informacji na temat tej promocji zawór oczywiście metalowy |
|
|
|
 |
|