Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Redakcja miesięcznika "Pszczelarstwo" gwarantuje, że na forum nie będzie cenzury (z wyjątkami przewidzianymi polskim prawem). Gospodarzami forum są jego uczestnicy i oni sami są zobowiązani do dbałości o netykietę. Forum ma służyć pszczelarzom do wymiany doświadczeń merytorycznych, a nie do zamieszczania niestosownych tekstów w postaci dowcipów, wierszy i relacji z życia rodzinnego, a także ubliżania innym użytkownikom.
Redakcja "Pszczelarstwa"
Miesięcznik PSZCZELARSTWO Strona Główna Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Forum dyskusyjne Miesięcznika PSZCZELARSTWO

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
wiosenne dokarmianie
Autor Wiadomość
wrubel 
Starszy Stukacz


Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 116
Skąd: Jeżewo, łódzkie
Wysłany: 2012-03-16, 20:05   

ok! dzięki! jeszcze jedno: czy ramki z tymi kryształkami są jeszcze zdatne dla pszczół? czy do przetopu??
 
     
Pawełek 
Senior Stukacz


Pomógł: 32 razy
Wiek: 33
Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 430
Skąd: Białaczów. łodzkie
Wysłany: 2012-03-16, 20:07   

pszczoły dadzą sobie z nimi radę, do ula.
_________________
"bo pszczelarz jest dla pszczół, nie pszczoły dla pszczelarza"

https://plus.google.com/photos/101918355867199196660/albums

sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-ps...p?p=24720#24720
 
 
     
wrubel 
Starszy Stukacz


Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 116
Skąd: Jeżewo, łódzkie
Wysłany: 2012-03-16, 20:15   

no to super! bardzo Ci dziękuję za szybkie i kompetentne odpowiedzi!

Pozdrawiam także twoje rodziny :)
 
     
miśkownica 
Stukacz Junior


Wiek: 34
Dołączył: 23 Paź 2011
Posty: 50
  Wysłany: 2012-03-16, 21:08   

Po oblocie zajrzałem a tu zima mogłaby jeszcze z miesiąc pociągnąć he he. Dużo pokarmu zostało, trzeba będzie odsklepiać. Mam nadzieję że do mniszka zjedzą.
 
     
Falco
Starszy Stukacz


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Kwi 2011
Posty: 111
Wysłany: 2012-03-16, 21:43   

wrubel napisał/a:
No więc okazało się że pokarmu w ramkach jest dużo tylko co z tego jak cały praktycznie skrystalizował !!! Jakie są tego przyczyny poza jakością cukru?? zakarmiałem je królewskim jak co roku i w poprzednich latach tak się nie stało...


A pomyśl dobrze i przypomnij sobie czy w twojej okolicy w sierpniu i wrześniu, a może nawet jeszcze w październiku nie kwitła gorczyca? To właśnie domieszka gorczycy prawdopodobnie była przyczyną krystalizacji a nie żaden zły cukier. U mnie trafiają się ramki gdzie 80% wykrystalizowało
 
     
wrubel 
Starszy Stukacz


Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 116
Skąd: Jeżewo, łódzkie
Wysłany: 2012-03-17, 08:46   

Falco to może być strzał w dziesiątkę .... :) na pewno mam nawłoć na tony ale faktycznie dalej była chyba gorczyca! tylko z drugiej strony co z tego jak skutek (zapasy) są w stanie jakim są a co za tym idzie i rodzina.... no nic - dzisiaj ruszamy do odbudowy królestwa.. ;)
 
     
Gandalf 
Nieśmiały
Gandalf


Dołączył: 30 Maj 2011
Posty: 29
Skąd: Dolina Amazonki
Wysłany: 2012-03-18, 11:23   Ankieta - Sezon 2012

Witam w ten słoneczny, wiosenny dzień. Zachęcam do wypełnienia anonimowej ankiety:
http://pasiekamichalow.we...a-po-zimie.html
Chcemy mieć widok na sytuację pasiek w Polsce po zimie.

Z góry dziękuję,
Paweł.
 
     
Fotki
Nieśmiały


Dołączył: 22 Lut 2012
Posty: 10
  Wysłany: 2012-11-12, 12:04   syta a ciasto miodowe

Witam - nie muszę pisać,ze jestem "świeżakiem"-moje pytanie to chyba wyjaśnia . Chciałem się dowiedzieć dlaczego robiąc ciasto miodowe - miodu nie gotujemy(gdzieś znalazłem wzmiankę,że jedynie podgrzewamy do 45stopni) a przy przyrządzaniu syty za każdym razem czytam ,że ją zagotowujemy aby unicestwić mogącą być w miodzie nosemozę?. "skiuz mi ale o co kaman ?" - proszę o wyjaśnienie . pozdrawiam[hide]
 
     
minikron 
Senior Stukacz
trzymacz z ambicjami



Pomógł: 31 razy
Wiek: 53
Dołączył: 24 Paź 2007
Posty: 374
Wysłany: 2012-11-12, 12:18   

To nie jest takie głupie pytanie jakby się wydawało. Sam jestem ciekaw odpowiedzi i stawiam na to, że będą bardzo różne :)

Moje zdanie: miodu nie podgrzewamy nigdy, bo wraz z temperaturą wzrasta ilość HMF.
Gotowanie miodu miałoby jakikolwiek sens, gdyby to był miód z chorej rodziny, ale tu trzeba zadać sobie pytanie, czy nie lepiej taki miód zutylizować (polecam jakiegoś trójniaczka na początek). Zgnilca i tak ciężko byłoby się w ten sposób pozbyć.
Do ciasta trzeba mieć płynny miód, więc chyba trzeba go delikatnie podgrzać, jednak w tej dziedzinie nie mam zbyt wiele do powiedzenia, bo ciasta zazwyczaj nie stosuję.
_________________
"Temu, kto je zna i kocha, lato bez pszczół wyda się smutne i tak niepełne, jak gdyby
nie wydało na świat ptaków, ani kwiatów"
 
 
     
Marcinluter 
Senior Stukacz
Marcin


Pomógł: 27 razy
Wiek: 26
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 889
Skąd: proszowice
Wysłany: 2012-11-12, 13:33   

do ciasta to jedyne co mi przychodzi to to aby gorący miód nie rozpuścił cukru pudru i być może po części związane jest to z późniejszą konsystencją ( zbyt dużo pudru to zrobi się kamień a jak wiadomo przy ciepłym miodzie puder idzie jak woda...)
Do syty to hmm być może aby pozbyć się bakterii , drożdży bo w przypadku zastosowania sposobu bez gotowania to po kilku dniach jak pszczoły nie wezmą syty to skiśnie (zacznie fermentować) a to moze wywołać biegunkę... Zgnilce i inne choróbska to nie zabije no chyba ,ze będziemy gotowali z godzinę... bez sensu.

W dobie coraz większej ilości choróbsk w pasiekach ( od biegunki, nosemozy po zgnilce i grzybice) nie powinno się stosować ciasta , syty z miodem.... wszystko może rozprzestrzeniać choroby lepszym sposobem , jak i tańszym ale nie o to chodzi, jest kupienie inwertu - gotowej paszy dla pszczół, syropu o konsystencji miodu ( dla tych którzy nie wiedzą) i używanie go jako zamiennika za miód. Pewność mamy taką że nie martwimy się o to czy nie rozpowszechnimy choroby w pasiece.
_________________
pozdrawiam Marcin
 
 
     
Fotki
Nieśmiały


Dołączył: 22 Lut 2012
Posty: 10
Wysłany: 2012-11-12, 19:00   

ok - dziękuje za poświęcenie czasu i odpowiedź - pozdrawiam
 
     
Fred1
Senior Stukacz


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 09 Lut 2008
Posty: 599
Wysłany: 2012-11-17, 19:23   

poczytałem trochę ale ja już nie mam pszczół,nie wierzę w CCD ,to wredne wierzenie w ,,pszczoły rabusie,,sąsiad dziadek-mówił mi -ja tym dziadom zrobiłem miksturę z drożdżyy i t d ale to było 40-lat temu ,obecnie są inne środki,idioci wyniszczą się sami

[ Dodano: 2012-11-22, 22:07 ]
Ja tak myślę,procesor i kilkanaście czujników,zabudować w ulu to nie jest problem,ale jak poznakować pszczoły które są moje,chyba napromieniować,pomyślę

[ Dodano: 2012-12-08, 19:21 ]
Kupię sobie nowe pszczoły, myślę o odwecie,mucho sprej
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group