odśnieżanie czy ... ? |
Autor |
Wiadomość |
wama10
Nieśmiały

|
Wysłany: 2013-04-06, 18:15 odśnieżanie czy ... ?
|
|
|
Czy ktoś z kolegów pszczelarzy odśnieża ule, tak aby zapobiec topieniu się pszczół w śniegu podczas oblotu. Za parę dni spodziewam się oblotu , a tu śniegu masa przed ulami, który z pewnością nie stopnieje (pokrywa od 30-50 cm). Jak nie odśnieżać to może posypać czymś np, trocinami lub sianem. Takie mam pytanie. |
|
|
|
 |
SKapiko
Senior Stukacz

Pomógł: 40 razy Wiek: 50 Dołączył: 05 Gru 2006 Posty: 771 Skąd: kraśnickie
|
Wysłany: 2013-04-06, 19:21
|
|
|
część pszczół i tak będzie krzepnąć na śniegu z dala od uli, tego nie uchronisz, ale możesz koło uli po odśnieżać zapobiegniesz tym krzepnięciu pszczół, które powracają z oblotu i troszkę wycieńczone lotem będą siadać na śniegu i już nie wstaną a tak będzie nagrzana przez słońce trawa i po odpoczynku wejdą do ula |
_________________ Ciekawość to porad i błędów matka
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko |
|
|
|
 |
mily_marian
Stukacz Wymiatacz

|
Wysłany: 2013-04-06, 21:52
|
|
|
SKapiko swiete słowa bo na wiosne kazda pszczoła jest na wage złota. Pozdrawiam miły_marian |
|
|
|
 |
Jan Magóra
Starszy Stukacz Jan Magóra

|
Wysłany: 2013-04-06, 22:09
|
|
|
Można posypać popiołem, ale tylko drzewnym, bo z węgla kamiennego zaśmieca glebę. Do dyspozycji jest torf ogrodniczy lub ziemia do kwiatów, którą można kupić w sklepach ogrodniczych. Wystarczy śnieg posypać pasem 2-3 metry, przed ulami. Z pszczelarskim pozdrowieniem. |
_________________ Pozdrawiam
Jan Magóra |
|
|
|
 |
wama10
Nieśmiały

|
Wysłany: 2013-04-11, 17:57
|
|
|
Trzy dni temu odśnieżyłem 3 m pas przy wylotkach. Dziś zrobiło się cieplej, słońce przygrzało ale śnieg w niewielkim stopniu stopniał. Pszczoły ruszyły się do oblotu w paru ulach i niestety sporo pszczół zauważyłem później w śniegu zdala od uli. Mam nadzieję, że jutro lunie deszcz na ten śnieg, bo inaczej będą straty. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|