Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Redakcja miesięcznika "Pszczelarstwo" gwarantuje, że na forum nie będzie cenzury (z wyjątkami przewidzianymi polskim prawem). Gospodarzami forum są jego uczestnicy i oni sami są zobowiązani do dbałości o netykietę. Forum ma służyć pszczelarzom do wymiany doświadczeń merytorycznych, a nie do zamieszczania niestosownych tekstów w postaci dowcipów, wierszy i relacji z życia rodzinnego, a także ubliżania innym użytkownikom.
Redakcja "Pszczelarstwa"
Miesięcznik PSZCZELARSTWO Strona Główna Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Forum dyskusyjne Miesięcznika PSZCZELARSTWO

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Miód a wysoka temperatura
Autor Wiadomość
vehicula 
Obserwator


Wiek: 35
Dołączył: 29 Paź 2012
Posty: 1
Wysłany: 2012-10-29, 13:02   

Ciekawe kto z Państwa wie, co dzieje się z enzymami zawartymi w miodzie po kontakcie z sokiem żołądkowym, dwunastniczym i jelitowym? Dużo mówicie o właściwościach miodu i związanymi z tym enzymami, ale czy ktokolwiek z Państwa jest biologiem, czy farmaceutą, żeby wypowiadać się w kwestii enzymów.

Powtórzę zatem pytanie, co dzieje się z tymi cennymi enzymami, kiedy znajdą się w żołądku?
Oczekuję odpowiedzi popartych naukowo, a nie pochodzących z wikipedii, czy internetowych stron poświęconych pszczelarstwu.
 
     
ryszard13 
Stukacz Junior
Bądź sobą


Pomógł: 2 razy
Wiek: 63
Dołączył: 29 Sie 2006
Posty: 33
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-10-29, 14:23   

vehicula napisał/a:
Ciekawe kto z Państwa wie, co dzieje się z enzymami zawartymi w miodzie po kontakcie z sokiem żołądkowym, dwunastniczym i jelitowym? Dużo mówicie o właściwościach miodu i związanymi z tym enzymami, ale czy ktokolwiek z Państwa jest biologiem, czy farmaceutą, żeby wypowiadać się w kwestii enzymów.

Powtórzę zatem pytanie, co dzieje się z tymi cennymi enzymami, kiedy znajdą się w żołądku?
Oczekuję odpowiedzi popartych naukowo, a nie pochodzących z wikipedii, czy internetowych stron poświęconych pszczelarstwu.
Witam. Nie wiem co zrobią soki z enzymami, niemniej z mojej wiedzy wynika, że miód jest wchłaniany przez organizm zanim dostanie się do żołądka. Pozdrawiam
 
 
     
avico
[Usunięty]

Wysłany: 2012-10-29, 18:18   

Cytat:
... z mojej wiedzy wynika, że miód jest wchłaniany przez organizm zanim dostanie się do żołądka.


Nie do końca prawa, bo takie produkty jak mleczko, czy miód spożywany leczniczo po przebudzeniu zaleca się pić maleńkimi łykami, aby jak najdłużej miał kontakt ze śluzówkami i przez nie dostawał się do krwiobiegu. Mleczko obligatoryjnie należy stosować jak lingwetkę, czyli wziąć pod język do całkowitego wchłonięcia.

Nie znam takich cudów, aby wziąwszy łychę miodu nie dotarła ona do żołądka. Co się wchłonie, to się wchłonie, ale reszta powędruje tradycyjną drogą jak schabowy z kapustą popity piwem.

Według fizjologii należy domniemywać, że treść kwasowo enzymatyczna przewodu pokarmowego skutecznie rozprawi się z tym co jest w miodzie najcenniejsze, bo to nic innego jak białka, tłuszcze i węglowodany. Przewód pokarmowy nie posiada inteligencji rozróżniającej co jest szkodliwe, a co warto wchłonąć w stanie nienaruszonym. Przewód pokarmowy, to taka naturalna niszczarka rozpoczynająca swą pracę pod postacią gryzienia, następnie rozdrobniony materiał (w zależności od jego rodzaju) jest rozkładany lub zamieniany na substancje, które organizm może wchłonąć. To co zbędne wydobywa się z niszczarki w postaci frakcji stałych, ciekłych i gazowych.

Nie jestem farmaceutą ani biologiem, ale mam 3,5 roku medycyny za sobą i jeszcze coś pamiętam. Nie mniej ciekaw jestem opinii prawdziwego fachowca.

Zapewne takich badań nie robiono, bo dla "królika" doświadczalnego nie byłoby to przyjemne mieć kilka godzin endoskop w sobie, aby zaspokoić cudzą ciekawość jak jest trawiony miód.
 
     
adriannos 
Starszy Stukacz
Pszczoły znam od 6-roku życia. Teraz to moja pasja



Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 17 Sie 2009
Posty: 227
Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: 2012-10-30, 15:07   

Każdy enzym ma jakiś aktywator. Czynnik, który go uruchamia. Dla jednych jest to kwas, dla innych zasada. Wpływ ma tu również temperatura otoczenia, mogąca być jednocześnie aktywatorem. Zadzwońcie do puław. Być może będą mieli na ten temat szersze informacje.
_________________
„Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy.” (Syr 11, 3)
 
     
tsetse 
Nieśmiały


Dołączył: 11 Wrz 2012
Posty: 14
Wysłany: 2013-03-12, 16:50   miód zastępuje niektóre antybiotyki

Miód jest w stanie zastąpić wiele syntetycznie produkowanych lekarstw, a także niektóre antybiotyki. Włoski genetyk dr Roberto Barale z uniwersytetu w Pizie przedstawił wyniki swych badań nad wykorzystaniem pszczelego miodu w medycynie. Analizy te wykazują, że powszechnie dostępny miód może doprowadzić do zmian w farmakologii. Miód z kwiatów kasztanowca i eukaliptusa oraz miód spadziowy mają silne właściwości bakteriobójcze, zwalczające chorobotwórcze drobnoustroje włącznie z gronkowcem. Więcej informacji możecie przeczytać w artykule: Miód dla zdrowia.
_________________
Kto w ul dmuchnie, temu gęba spuchnie. :)
 
     
Leaf 
Nieśmiały


Wiek: 28
Dołączył: 13 Maj 2014
Posty: 7
Wysłany: 2014-05-13, 11:36   

Gdy dowiaduję się o takich rzeczach, to w głowę zachodzę, jak inteligentny jest Bóg, który stworzył taki świat :)
 
     
Matwiejszyn 
Obserwator
Maciej


Dołączył: 22 Lut 2012
Posty: 3
Wysłany: 2015-03-06, 22:41   

vcelar, bardzo dziękuję za odpowiedź, właśnie takich informacji potrzebowałem.
Dziękuję również innym za burzliwą dyskusję.
Temat uważam na wyczerpany, dzikęki i pozdrawiam!

Mac
_________________
--

Człowiek stworzył komputer o mocy obliczeniowej dorównującej mózgowi pszczoły, ale miód dalej pszczołom wykrada...
 
     
magdamatyja
Obserwator


Dołączył: 01 Cze 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-06-01, 20:10   

Fajnie, że udało mi się tutaj trafić. Szukałem informacji w tym temacie.
_________________
hotel w górach
 
     
Hnytko 
Obserwator


Dołączyła: 12 Cze 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-06-12, 16:12   

Ciekawy temat, ale tematyka hmm :)
_________________
Wszystkie sprawy spadkowe załatwisz z adwokatem
 
     
zbyszekkrajnik
Obserwator


Dołączył: 20 Paź 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-10-20, 06:08   

Podobno w wysokiej temperaturze właściwości miodu ulegają zanikowi.
_________________
topoweopinie.pl mój blog
 
     
daro 
Stukacz


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Gru 2012
Posty: 73
Wysłany: 2015-10-20, 07:19   

Dokładnie. Wysoka temperatura niszczy np. enzymy. Co nie znaczy że słodzenie herbaty , kawy miodem jest złe. Miód łagodzi podrażniające żoładek działanie kawy. Przy pracy umysłowej cukry proste od razu zasilaja mózg.
 
     
agamalicka
Obserwator


Dołączył: 24 Gru 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-12-24, 07:22   

Ja zawsze słoczę herbatę miodem, jak już trochę ostygnie. Myślę, że ma wtedy jakieś 70 stopni.
_________________
http://boardroom.pl
 
     
mily_marian 
Stukacz Wymiatacz


Pomógł: 74 razy
Wiek: 78
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1226
Wysłany: 2015-12-24, 08:00   

Nie 70 stopni ale 45 jest juz bezpieczno temperaturą zeby słodzić herbate miodem, wtedy wszystkie enzymy są aktywne do zwalczania choroby albo jej zapobiegania zeby się nie rozwineły się bakterje chorobotwurcze. Pozdrawiam miły_marian
 
     
coconut 
Starszy Stukacz


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Lis 2007
Posty: 144
Skąd: Polska
Wysłany: 2015-12-24, 21:38   

Nie przesadzajcie z tą temperaturą. Owszem, to wszystko prawda, ale jak w takim razie upiec piernik na miodzie, czy zrobić mięso z polewą miodową i wiele innych kulinarnych potraw?
Przecież jeśli chcecie leczniczo użyć miodu, to nie będziecie przeprowadzać go przez piekarnik, a jeśli dla smaku, dla przyjemności, to te wszystkie rozważania są nie na temat.
Codziennie piję kawę słodzoną miodem, bo taką lubię i co, mam czekać aż ostygnie, albo do lodówki wsadzać, chyba nie?

Dobry przepis: dobra świeżo mielona i przefiltrowana kawa, posłodzona miodem i do tego 50 g whisky i głowa przestaje boleć - tylko zaraz po wypiciu kawy nie mówcie, że znowu was głowa boli, aby następną chlupnąć! :632: ;-)))
Na zdrowie!!!
_________________
coconut
 
     
alinabylinska
Obserwator


Dołączył: 04 Lut 2016
Posty: 1
Wysłany: 2016-02-04, 06:26   

Z tego co czytałam to wysoka temperatura zabija właściwości miodu. Ale jak jest naprawdę to nie wiem. Ja jednak przestrzegam tego zalecenia.
_________________
Katalog Avon
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group