Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Redakcja miesięcznika "Pszczelarstwo" gwarantuje, że na forum nie będzie cenzury (z wyjątkami przewidzianymi polskim prawem). Gospodarzami forum są jego uczestnicy i oni sami są zobowiązani do dbałości o netykietę. Forum ma służyć pszczelarzom do wymiany doświadczeń merytorycznych, a nie do zamieszczania niestosownych tekstów w postaci dowcipów, wierszy i relacji z życia rodzinnego, a także ubliżania innym użytkownikom.
Redakcja "Pszczelarstwa"
Miesięcznik PSZCZELARSTWO Strona Główna Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Forum dyskusyjne Miesięcznika PSZCZELARSTWO

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: krzysglo
2015-05-17, 10:38
Naprawdę dobry piernik
Autor Wiadomość
avico
[Usunięty]

Wysłany: 2011-12-28, 16:46   Naprawdę dobry piernik

Jadłem dobry piernik wykonany wg. starej receptury. Warto go upiec, a poniżej link do przepisu:

http://www.wielkiezarcie.com/recipe20411.html

[ Dodano: 2012-02-20, 10:10 ]
Dobre wypieki, czy nalewki wymagają dobrych przypraw. Taką przyprawą jest wanilia, a nie żaden syntetyczny ersatz.

W sklepach mamy laski wanilii w cenie tak bardzo wygórowanej, że wolimy zadowolić się cukrem wanilinowym z torebki.

Niedawno znalazłem sklep, w którym laska wanilii kosztuje 1,30 zł.

http://solomonspice.otwarte24.pl/

Przy takiej cenie można pokusić się o wykonanie 2 produktów aromatyzujących.

Kupujemy np. 20 lasek wanilii z czego 15 kroimy wzdłuż i na desce zdrapujemy nożem czarne ziarenka, które zachowujemy.
Laski wanilii wkładamy do butelki 0,7 litra, zalewamy wódką i uzupełniamy spirytusem, aby stężenie było w okolicach 60 - 70%. Czysty spirytus się nie nadaje, bo denaturując białko utrudnia przejście aromatu do płynu.

Co jakiś czas wstrząsamy butelką trzymaną w ciemnym miejscu. Pełen aromat uzyskamy po pół roku, ale już wcześniej można używać płynu do aromatyzowania ciast, napojów, itp.

Po zużyciu płynu można zalać wanilię ponownie wódką ze spirytusem.

Kiedy wanilia upija się alkoholem kroimy na desce pozostałą wanilię w wąskie paseczki (jak grubość zapałki) bez wyjmowania ziarenek. Następnie kroimy na kawałeczki nie większe jak 0,5 cm.
Do tej wanilii dodajemy wcześniej zachowane ziarenka i dosypujemy zwykły cukier (nie pudercuker) i rozcieramy zawartość aby równomiernie rozprowadzić wanilię w cukrze. Najlepiej mieszanie wanilii z cukrem prowadzić w makutrze, a przy jej braku w misce. Chodzi o to, aby równomiernie wymieszać cukier z wanilią. Na tą porcję przeznaczamy 1 kg. cukru. Następnie przesypujemy do szczelnie zamykanych suchych słoików. W razie potrzeby mamy doskonały cukier waniliowy. Przechowujemy jak inne produkty szczelnie zamknięty w szafce. Na pewno się nie zepsuje i ma długą żywotność.


Cały czas się zastanawiam, co takiego ma w sobie ta bezsmakowa wanilia, że uwielbiamy odgryzać końcówki.
 
     
shappat 
Obserwator


Wiek: 27
Dołączył: 14 Kwi 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-04-14, 07:45   

Nieobecny od dawna na forum pszczelarstwa Jacek Jaroń 16 września na innym niepszczelarskim forum tak napisał o miodzie nawłociowym
_________________
thieves
 
     
radekboruc
Obserwator


Dołączył: 15 Kwi 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-04-15, 19:30   

Czyli jak? Dokończysz bo jestem ciekawy?
 
     
wandatkaczyk
Obserwator


Dołączył: 19 Kwi 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-04-19, 09:39   

Ten piernik może być rewelacyjny:)
 
     
jakublaskowski
Obserwator


Dołączył: 20 Kwi 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-04-20, 06:45   

Muszę spróbować go zrobić.
 
     
milenarydel
Obserwator


Dołączył: 21 Kwi 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-04-21, 20:17   

Daj znać gdzie mieszkasz, przyjadę spróbować:)
_________________
Simon 58
 
     
dianakunicka
Obserwator


Dołączył: 23 Kwi 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-04-23, 06:36   

Ja również uwielbiam pierniki.
 
     
michalwardowski
Obserwator


Dołączył: 09 Maj 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-05-09, 15:10   

Pierniki z miodem:) Coś pysznego.
_________________
Under Armour
 
     
agataromanczuk
Obserwator


Dołączył: 12 Maj 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-05-12, 06:36   

Na pewno są pyszne:)
_________________
VI generacja LPG
 
     
majaponiewska
Obserwator


Dołączył: 13 Maj 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-05-13, 06:37   

Będę próbowała zrobić taki sam.
_________________
buty do ślubu
 
     
radeklisicki
Obserwator


Dołączył: 15 Maj 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-05-15, 06:17   

Wygląda przepysznie:)
_________________
www.ecosorbent.pl
 
     
alinaborowska
Obserwator


Dołączył: 16 Maj 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-05-16, 12:53   

I pewnie tak smakują.
_________________
www.otwarteokno.edu.pl/strony/2/przedszkole/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group