mięso z miodem |
Autor |
Wiadomość |
fajans
Nieśmiały

Dołączył: 03 Cze 2009 Posty: 6
|
Wysłany: 2009-06-12, 22:07 mięso z miodem
|
|
|
Witam,
Proponuje przy pieczeniu mięsa na patelni dodać miodu.
Mięso smakuje o wiele lepiej i sos jest o wiele smaczniejszy. |
|
|
|
 |
Marcinluter
Senior Stukacz Marcin

Pomógł: 27 razy Wiek: 26 Dołączył: 31 Maj 2008 Posty: 889 Skąd: proszowice
|
Wysłany: 2009-06-13, 16:14
|
|
|
moja mama do mieszanki przypraw i oleju dodaje miodu i smaruje tym pieczeń i piecze naprawdę piękny kolorek i smak;) |
_________________ pozdrawiam Marcin |
|
|
|
 |
telok
Starszy Stukacz

Wiek: 45 Dołączył: 07 Maj 2009 Posty: 149 Skąd: okolice Wielunia
|
Wysłany: 2009-06-13, 16:28
|
|
|
do jakiego rodzaju mięsa? |
_________________ pozdrawiam telok |
|
|
|
 |
Marcinluter
Senior Stukacz Marcin

Pomógł: 27 razy Wiek: 26 Dołączył: 31 Maj 2008 Posty: 889 Skąd: proszowice
|
Wysłany: 2009-06-14, 07:05
|
|
|
schab i karczek hmmm pycha chyba zgłodniałem;} |
_________________ pozdrawiam Marcin |
|
|
|
 |
SKapiko
Senior Stukacz

Pomógł: 40 razy Wiek: 50 Dołączył: 05 Gru 2006 Posty: 771 Skąd: kraśnickie
|
Wysłany: 2009-06-21, 17:21
|
|
|
Jedna z potraw nazywa się '' kurczak po meksykańsku'' |
_________________ Ciekawość to porad i błędów matka
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko |
|
|
|
 |
Sara
Starszy Stukacz

Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Sty 2007 Posty: 160
|
Wysłany: 2009-07-08, 17:44
|
|
|
Bardzo smaczne i kolorek mniam mniam palce lizac .sara |
|
|
|
 |
Tomaszka
Obserwator

Dołączył: 04 Lis 2009 Posty: 1
|
Wysłany: 2009-11-04, 16:50
|
|
|
Ciągle sie mówi i pisze że wysoka temperatura ( powyżej 40 stopni )jest dla cennych skladników miodu zabójcza, mało tego - robi z niego produkt szkodliwy dla człowieka
Jak to się ma z tym dodawaniem miodu do pieczenia ,smażenia , gotowania itd.
Dodaję miód do np. makówek wigilijnych bo bez tego składnika ani rusz , ale dopiero po ostudzeniu polewy makowej. Moze ktoś z mądrzejszych wypowie sie na ten temat ? |
|
|
|
 |
dewu
Stukacz Junior

Pomógł: 2 razy Wiek: 66 Dołączył: 09 Sie 2008 Posty: 45 Skąd: Lubsko
|
Wysłany: 2009-11-04, 20:03
|
|
|
Ja robię żeberka na miodzie i smakują wyśmienicie. Nie przyszło mi na myśl, że mogą truć. Prawdą jest, że miód traci swoje uzdrowicielskie walory w temp. pow. 40 ale smakowych chyba nie. Są nawet publikowane przepisy kulinarne na rożne potrawy z miodem. Nigdy nie natknąłem się na publikacje o szkodliwości. |
_________________ wojtek |
|
|
|
 |
mily_marian
Stukacz Wymiatacz

Pomógł: 74 razy Wiek: 78 Dołączył: 01 Gru 2007 Posty: 1226
|
Wysłany: 2010-11-10, 21:46
|
|
|
Moja żona też robi żeberka na miodzie i nie zayważyłem jakiś odchylen w smaku przeciwnie bardzo są smaczne. Pozdrawiam miłyMarian |
|
|
|
 |
dark210
Nieśmiały

Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 28
|
Wysłany: 2011-03-15, 16:47
|
|
|
Na pewno traci swe dobroczynne właściwości ale tu chodzi o smak, a nie o leczenie nim, to co pozostaje to słodycz i właśnie smak miodu, a że truje ???? papierosy i alkohol też trują i jakoś większość się tym nie przejmuje, myślę że to że może zaszkodzić to jest wyssane z palca |
|
|
|
 |
avico [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-03-16, 22:42
|
|
|
Tomaszka napisał/a: | Ciągle sie mówi i pisze że wysoka temperatura ( powyżej 40 stopni )jest dla cennych skladników miodu zabójcza, mało tego - robi z niego produkt szkodliwy dla człowieka
Jak to się ma z tym dodawaniem miodu do pieczenia ,smażenia , gotowania itd.
Dodaję miód do np. makówek wigilijnych bo bez tego składnika ani rusz , ale dopiero po ostudzeniu polewy makowej. Moze ktoś z mądrzejszych wypowie sie na ten temat ? |
Gdzieś dzwonią, ale gdzie?
Temperatura niszczy enzymy i biologicznie aktywne substancje, które przez to w arszenik się nie zamieniają.
Przy długotrwałym i mocnym podgrzewaniu zwiększa się ilość HMF, ale w cukrze mamy tego HMF-u na poziomie większym od 500 i nikt sobie z tego powodu włosów z podbrzusza nie wyrywa. Czekolady, cukierki i inne wyroby cukiernicze z ciastami włącznie maja jeszcze więcej HMF.
Więcej świństwa zjemy smażąc na oleju słonecznikowym i żrąc rozmaite margaryny mające smak identyczny jak masło, a nawet lepszy.
Jeżeli zjemy nieco podgrzanego miodu, to będzie on bez aktywnych związków biologicznie czynnych, ale smak i cukry proste zostaną.
A co z miodami pitnymi, które są długo warzone, dłużej niż piwo Dębowe. |
|
|
|
 |
malagosikatka
Nieśmiały

Dołączył: 14 Lip 2011 Posty: 11
|
Wysłany: 2011-07-14, 09:17
|
|
|
Prawdziwy hit to również pstrąg w miodzie i migdałach, polecam. |
|
|
|
 |
andrzeii
Nieśmiały

Dołączył: 22 Mar 2012 Posty: 10
|
Wysłany: 2012-03-22, 15:49
|
|
|
malagosikatka napisał/a: | Prawdziwy hit to również pstrąg w miodzie i migdałach, polecam. | Jakieś inne ryby również? |
|
|
|
 |
adriannos
Starszy Stukacz Pszczoły znam od 6-roku życia. Teraz to moja pasja


Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 17 Sie 2009 Posty: 227 Skąd: Dolnośląskie
|
Wysłany: 2012-03-22, 21:24
|
|
|
Szczupak, sandacz. Rewelka lekko posmarowane, zwłaszcza malinowym. Generalnie ryby drapieżne oprócz bolenia i suma świetnie smakują. Węgorz już nie taki smaczny, choć gryczany tępi nieco aromat mułu przy smażeniu, zwłaszcza z kapką cytrynki, chyba, że go wędzisz na cierpkim drzewku, wtedy spadziowy. |
_________________ „Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy.” (Syr 11, 3) |
|
|
|
 |
Harnaś
Stukacz

Wiek: 35 Dołączył: 20 Lut 2011 Posty: 84 Skąd: Turbacz
|
Wysłany: 2012-04-15, 20:35
|
|
|
jaki typ miodu sugerujecie do pstrąga jak go przyrządzić |
|
|
|
 |
|