Jak zrobic tani a dobry odkład pszczeli

Moderator: krzysglo

mc_cieslik
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 12
Rejestracja: 2015-03-27, 14:16
Lokalizacja: Wisła

Post autor: mc_cieslik »

witam mily_marian, mam takie pytanie. mam pszczoły na dwóch korpusach, ostatnio z dolnego korpusu przełożyłem do miodni nad kratę 3 ramki z czerwiem, wczoraj robiłem przegląd i zauważyłem 3 mateczniki na tych ramkach przeniesionych nad kratę. Zabrałem z tego ula ramkę z matką, zrobiłem odkład, a te ramki z matecznikami dałem pod kratę, czy muszę te rodzinę zasilać ramkami z jajeczkami tak jak pan pisał?

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Tak trzeba zasilić jajeczkamy z odkładu co tydzień aż nowa matka zacznie czerwić. Pozdrawiam miły_marian

mc_cieslik
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 12
Rejestracja: 2015-03-27, 14:16
Lokalizacja: Wisła

Post autor: mc_cieslik »

Dzisiaj patrzylem do rodziny z ktorej zabralm matke i zrobilem odklad, znalazlem ok 5 matecznikow, dokladnie nie przegladalem bo bylo zimno 10 stopni. Mateczniki sa juz zasklepione, co mam zrobic? Mam zostawic wszystkie do wygryzienia matek, podobno pszczoly same wybiora najlepsza. Czy mam zostawic jeden matecznik? Dziekuje koledzy za pomoc

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

A moze zrub jeszcze 1 odkład z 1 ramką i 2 osłonowe i daj tylko 1 matecznik do tego jednoramkowego odkładu. Jak matki sie wygryzo i poleco na gody a jaskułki tez latają to jest wieksza szansa ze jedna przezyje. A jak przeżyją dwie to na jesieni ten odkład jedno ramkowy połonczysz z odkładem zrobionym co zabrałes matkie. Pozdrawiam miły_marian

mc_cieslik
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 12
Rejestracja: 2015-03-27, 14:16
Lokalizacja: Wisła

Post autor: mc_cieslik »

Dzieki mily_marian, jak zwykle Twoje rady są bardzo pomocne, a napisz proszę co zrobić z resztą mateczników?

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Zostaw je, jak pierwsza matka się wygryzie to te reszte pozabjia w matecznikach jadem. Poznasz ich bo bendą miały z boku powygryzane a nie z dołu. A jak się wygryzą z 2 to pszczoły wybiorą najlepszą. Pozdrawiam miły_marian

eryk.klemens
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 277
Rejestracja: 2009-09-28, 16:03

Post autor: eryk.klemens »

Odkłady to tzw „konie pociągowe”.
Ostatnio zmieniony 2018-10-25, 15:20 przez eryk.klemens, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fire88
Obserwator
Obserwator
Posty: 4
Rejestracja: 2018-04-21, 19:00
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: fire88 »

mily_marian pisze:Tak trzeba zasilić jajeczkamy z odkładu co tydzień aż nowa matka zacznie czerwić. Pozdrawiam miły_marian
Jak długo w przybliżeniu może takie coś zająć? Dopiero zaczynam w tych sprawach.
to nie starość jest przekleństwem, przekleństwem jest młodość, przerażona faktem, że też się w końcu pomarszczy.

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

To zalezy od pogody i czy nowa matka wruci z godów. Bo jak bendzie zmno i deszczowo to matka może zaconć czerwieni po 16 dniaach. A może i jaskułka zrobić z niej sobie obiad. Nowa matka wylaatuje na gody jak jest 20 stopni na dworze i pry pieknej pogodzie. Pozdrawiam miły_marin

eryk.klemens
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 277
Rejestracja: 2009-09-28, 16:03

Post autor: eryk.klemens »

Zachwyt nad filmami publikowanymi w necie
Ostatnio zmieniony 2018-10-25, 15:21 przez eryk.klemens, łącznie zmieniany 1 raz.

tikcop1
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 25
Rejestracja: 2011-05-23, 21:02

Post autor: tikcop1 »

Witam

A jeśli już niestety dopuściło się, że pszczoły wytworzyły te wianki miodu na więcej niż dwa palce w rodni ale nastroju rojowego nie ma, to co można zrobić aby ratować sytuację tj aby miód towarowy zaczął trafiać do miodni?

Pozdrawiam

eryk.klemens
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 277
Rejestracja: 2009-09-28, 16:03

Post autor: eryk.klemens »

Właśnie często popełniane błędy,
Ostatnio zmieniony 2018-10-25, 15:21 przez eryk.klemens, łącznie zmieniany 1 raz.

tikcop1
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 25
Rejestracja: 2011-05-23, 21:02

Post autor: tikcop1 »

Witam

Dziękuje. Może ma pan więcej tych Tips und Tricks fur faule Imker? Ja bym się chętnie zapoznał.

A wracając do tematu to w jednym ulu mam taką sytuację iż czerw jest tylko w górnym korpusie ale po dwie boczne ramki to miód i pierzga. Budują ramkę pracy. Jest miodnia, tam coś miodu jest, ale dolny korpus to węza nieruszona wcale. To rozumiem, że mogę też takie ramki bez czerwiu z pierzgą przewiesić do dolnego korpusu (tylko jako środkowe czy boczne?) i wtedy w górnym korpusie rozsunąć ramki z czerwiem tak aby włożyć w środek gniazda 1 może 2 ramki z węzą aby postymulować nieco rodzinę na czerw pszczeli? Na filmach Simona Hummela widziałem też, że on wkładał węzę na skraj gniazda po czym jak co nieco odbudowały (tam chyba nie było nakropu) to wyciągał do magazynku jak zrozumiałem (nie znam niemieckiego) i wkładał nowe ramki z węzą na skraj gniazda w górnym korpusie.

I rozumiem, że jak idzie pożytek to bez obawy można słabszą rodzinę poszerzyć od razu w miodnie i dolny korpus z węzą?

eryk.klemens
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 277
Rejestracja: 2009-09-28, 16:03

Post autor: eryk.klemens »

Z praktyki potwierdza się,
Ostatnio zmieniony 2018-10-25, 15:21 przez eryk.klemens, łącznie zmieniany 1 raz.

tikcop1
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 25
Rejestracja: 2011-05-23, 21:02

Post autor: tikcop1 »

Witam

czyli abym dobrze zrozumiał, rodzinom zimowanym na jednym korpusie trzeba podstawić na moment kwitnięcia wierzby drugi korpus pod spód z paroma ramkami odbudowanymi + plus węza? A na wiśnie dać miodnie też z paroma ramkami odbudowanymi?

To była moja pierwsza zima na zanderach. Nie mam plastrów odbudowanych, dałem tylko węzę. Na razie jej nie ruszyły tej w dolnym korpusie. Do miodni zabrałem skrajne nieprzeczerwione z górnego korpusu i obsiadują, ale korpusu miodu to nie mam.

Czyli wniosek z tego, że bardziej się opłaca połączyć jesienią dwie młode rodziny i zazimować na dwóch korpusach?

Jak mi w końcu odbudują węze w dolnym korpusie rodni to mam zamienić górny korpus rodni z dolnym?

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ