Miód w gorącej herbacie.

Moderator: krzysglo

rostewit
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 209
Rejestracja: 2010-01-26, 13:35
Lokalizacja: lubuskie

Miód w gorącej herbacie.

Post autor: rostewit »

Czytałem gdzieś w "Pszczelarstwie" czy "Pasiece" że miód można dać do gorącej herbaty, ale należy ją wypić w 15 minut, to nie straci swych wartości leczniczych. Przyjąłem to z niedowierzaniem. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam.
rostewit

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Jak cherbata ma 45*C to mozna dac miód do tej cherbaty ale jak przekracza to juz teperataura zabija wartosci zdowotne w miodzie . Jak w 15 minut wyoijemy to juz te wartosci bakterjobujcze bendą zniszczone i to tylko jest słodkie ale niema wartosci zdrowotnych kture w kazdym miodzie polskim się znajdują. Najlepiej zrobic cherbate i ostudzic ją do 45* dac 2 łyzeczki miodu pomieszac i odstawic na 10 do12 godzn ipotem spokojnie małymy łykamy popijać. Po tym czasie wydzielaja się chlorki chdzby woda utleniona ktura oczyszcza gardło i przełyk. A tak na marginesie do herbaty z miodem nie można dawac cytryny bo cytryna nie zgadza się z miodem i zabjia niekture wartosci bakteriobujcze w miodzie. Pozdrawiam miły_marian

Harnaś
Stukacz
Stukacz
Posty: 84
Rejestracja: 2011-02-20, 20:52
Lokalizacja: Turbacz

Post autor: Harnaś »

Kolego mily_marian mówisz żeby odstawić na 10-12 godz herbatę a nie wyparują jakie właściwości , taka zimna herbata to nie za bardzo będzie chyba smaczna. pozdrawiam.

Jan Magóra
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 139
Rejestracja: 2011-10-30, 18:56

Post autor: Jan Magóra »

Kolego miły-marian. Jestem zaskoczony informacją, że cytryna zabija enzymy zawarte w miodzie. Skąd, to się bierze, Czy, to jest chemicznie udowodnione -= proszę o udokumentowaną informację. Z pszczelarskim pozdrowieniem i abyśmy zdrowi byli.
Pozdrawiam

Jan Magóra

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Harnaś Jak nie lubisz zimnej herbaty pic to ją podgrzej ale tylko do teperatury twoiego ciała taka herbate z miodem odstawia sie i przykrywa się jakims spodkiem może byc malenkim kartonem zeby jak paruje te opary były na przykrytym naczyniu szklanym i zeby jak bendzie dużo to skapną i nic sie nie ulotni i spadnie do herbaty z miodem. Jak zrobisz herbate z miodem to już po 6 godz, wyzwalają sie tlenki wody utlenionej i ten proces trwa 5 godz, i dlategotrzeba po tym czasie pic ale podgrzac do swojej temperatury ciała. Jak pijemy małymy łykamy to tlenki oczyszczaja gardło i przełyk i jak zrobimy drugi łyk to poprzednie tlenki pienią sie i za drugim łykiem spłukują do żołodka a w żołodku kwasy żołodkowe zniszczo te bakterjie zarazliwe. Pozdrawiam miły_marian

[ Dodano: 2013-01-16, 22:04 ]
Janek nawet dzis mówili w programie tv pytanie na śniadanie ze herbata z miodem to nie wolno dawac cytryny bo cytryna zabjia niekture wartosci bakteriobyjcze kture są w miodzie. Jak w TV tak mówią zawodowi pszczelarze to im trzeba wierzyć. Mozna zrobić wode z cytryna i ją wypic ale nie dawac do tej wody z cytryna miodu. Pozdrawiam miły_marian

Harnaś
Stukacz
Stukacz
Posty: 84
Rejestracja: 2011-02-20, 20:52
Lokalizacja: Turbacz

Post autor: Harnaś »

Witam kolegę mily_marian ciekawy temat nawet a powiedz mi czy ta herbata z miodem to tylko czyści gardło i przełyk ? a działa też na ból gardła ? a wiesz coś więcej o propolisie i jego dawkowaniu , z góry dzięki za odpowiedzi.

rostewit
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 209
Rejestracja: 2010-01-26, 13:35
Lokalizacja: lubuskie

Post autor: rostewit »

Przejrzałem książkę "Produkty pszczele-cenne leki medycyny naturalnej". W schorzeniach np. wątroby i niewłaściwej przemianie materii, pisze że wskazane jest podawanie napoju przygotowanego z 2 łyżeczek miodu i soku z 1/4 cytryny na 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody.Środek także doskonale poprawia cerę. Inny przepis z zastosowaniem cytryny, w przypadku kamicy wątrobowej- zalecane jest przyjmowanie napoju przygotowanego z 1 łyżki miodu, 1 łyżki oliwy z oliwek i soku z 1/4 cytryny 3 razy dziennie na godzinę przed jedzeniem. Jeszcze inny przykład, dr Jarvis amerykański lekarz, zwrócił uwagę na cenną właściwość biologiczną miodu-działanie przeciwbakteryjne. W przypadku kaszlu polecał miód z sokiem z cytryny.
Nie znalazłem żadnej uwagi, że połączenie miodu z cytryną obniża jego działanie.
rostewit

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Moi mili te badania były robione bardzo dawno ze by dac do wody z miodem jeszcze cytryne. Teraz już sa lepsze labolatorja wiencej robi sie badan i są wskazania zeby nie dawac do miodu cytryny bo ona zabjia niekture wartosci baktrejobujcze kture sa w każdym miodzie. To tak samo jak kiedys zalecali zeby kit pszczeli rozpuszczac w spirytusie 80% a teraz najnowsze badania zrobiono i zaleca się zeby alkochol nie przekraczał 70% bo 80% też zabjia niekture enzymy w kicie kture leczą. A w 70% te wartosci nie są zabjiane i ten propolis jest jeszcze bardziej leczniczy. A propos dawkowania to jak nic nie dolega to co drugi dzień pół kieliszka wypić 70% propolisu teraz jak grypa szaleje i zbiera zniwo. Ale jak czujemy ze cos nie tak z namy to 2 razy dzienie po kieliszku tak po30g. Jak jedziemy ałtem to w pracy te 30g. A jak wrucimy z pracy to wieczorem dawka 30g. Ja jeszcze nie chorowałem na grype ale z żoną unas to 3 butelki 07 na rok się konsumuje i sie nie choruje. Pozdrawiam miły_marian

Harnaś
Stukacz
Stukacz
Posty: 84
Rejestracja: 2011-02-20, 20:52
Lokalizacja: Turbacz

Post autor: Harnaś »

Witaj mily_marian słyszałem od jednego pszczelarza że nie można za dużo pić propolisu bo może skleić jelita i można kopnąć w kalendarz czy to prawda , a powiedz czy dla dzieci też go można stosować mam na myśli jakieś inhalacje czy płukanie gardła ... I co koledzy na to . :685:

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Jak sie zrobi propolis to odrobiny wosku są na góze i ich sie zbiera i potem sie pije. A dla dzieci to można dać ale tylko ze 3 krople ale inchalacje są bardzo wskazane.Pozdrawiam miły_marian

Bzz
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 57
Rejestracja: 2011-07-04, 23:37
Lokalizacja: terra salvus

Post autor: Bzz »

rostewit pisze:Czytałem gdzieś w "Pszczelarstwie" czy "Pasiece" że miód można dać do gorącej herbaty, ale należy ją wypić w 15 minut, to nie straci swych wartości leczniczych. Przyjąłem to z niedowierzaniem. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam.
Będąc kilka lat temu na kursie pszczelarskim, w temacie "właściwości miodów" pani prof. (niestety nie pamiętam nazwiska) stwierdziła..

.."herbata w temperaturze ok 70 st., posłodzona miodem nie zniszczy właściwości leczniczych miodu - pod warunkiem, iż wypijemy ją +- w 15 minut."

..."dlatego też" - dodała

..."leczenie przeziębień, tradycyjnymi metodami, czyli takimi jak gorące mleko z dodatkiem miodu i czosnku ma sens. Natomiast, miód w temperaturze powyżej 70 st. traci te właściwości szybciej niż w 5 min." - zależne od wysokości temperatury.

Od siebie - miód, w ostudzonej do ok 40 st, herbacie można spożyć, bez utraty jego właściwości.
locum plena apes, hortus animae sonat

Harnaś
Stukacz
Stukacz
Posty: 84
Rejestracja: 2011-02-20, 20:52
Lokalizacja: Turbacz

Post autor: Harnaś »

Witam kolegów jak już jesteśmy przy tym propolisie to może któryś z kolegów ma jakiś lepszy przepis na ten lek jeżeli tak to proszę o notkę z góry dzięki .

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Trzeba czytac najnowsze badania jak zażywac propolis. A ja na własnym i żony organizmie iuz wszystko wyprubowałem jak działa propolis. I jestesmy zdrowi ale żeby ta przepuchlina sie nie powiekszała to by było super a tak żona podnosi korpusy. Pozdrawiam miły_marian

Harnaś
Stukacz
Stukacz
Posty: 84
Rejestracja: 2011-02-20, 20:52
Lokalizacja: Turbacz

Post autor: Harnaś »

Witaj mily_marian mógłbyś mi podać dokładne parametry propolisu jak go dobrze zrobić żeby był taki jak powinien.. :685:

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

To proste alkochol 70% wlac do butelki 07 i 10 deko kitu pszczelego rozdrobionego małutkie kawałki. Uzupełnić alkocholem do pełna tak jak w sklepie sie kupuje. Dwa razy na dzien rano i wieczorem przewracać przez 14 dni kit sie rozpusci w alkocolu bendzie bronzowy propolis. Pozdrawiam miły_marian

ODPOWIEDZ