Miesięcznik PSZCZELARSTWO Redakcja miesięcznika "Pszczelarstwo" gwarantuje, że na forum nie będzie cenzury (z wyjątkami przewidzianymi polskim prawem). Gospodarzami forum są jego uczestnicy i oni sami są zobowiązani do dbałości o netykietę.
Forum ma służyć pszczelarzom do wymiany doświadczeń merytorycznych, a nie do zamieszczania niestosownych tekstów w postaci dowcipów, wierszy i relacji z życia rodzinnego, a także ubliżania innym użytkownikom. Redakcja "Pszczelarstwa"
 |
Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Forum dyskusyjne Miesięcznika PSZCZELARSTWO
|
ule a malowanie |
Autor |
Wiadomość |
andrisax
Nieśmiały

|
Wysłany: 2013-12-30, 18:34 ule a malowanie
|
|
|
Witam, mam do szanownych forumowiczów 2 pytania, co prawda zadane będą w ratach
mianowicie znalazłem w pewnym serwisie aukcyjnym ule wielkopolskie (przy okazji pytanie do administratorów/moderatorów- czy nie było by czymś nagannym wstawienie linka z aukcją w celu skonsultowania z innymi członkami społeczności czy wybór tych uli był by wskazany czy odradzany), tyko jest jeden mały problem że te ule są z surowego drewna i hciał bym je pomalować na jakiś ładny kolorek i z tond moje pytanie czym aby oczywiście nie zaszkodziło pszczołą, czy są jakieś farby specjalne ? czy chronią one drewno przy okazji ozdoby go? a tak że korzystając zapytać czym można pomalować ule styropianowe, mam książkę o hodowli(nazwijmy to tak ) pszczół w mieście i tam na ulu styropianowym namalowali na jednym (przy wylotu) paszcze rekina a na drugim i trzecim jakąś sztukę abstrakcyjną o z tond pytanie czym
Pozdrawiam Andrzej |
|
|
|
 |
gregg
Nieśmiały

|
Wysłany: 2014-01-05, 14:41
|
|
|
z zewnątrz można pomalować czymkolwiek, ja swoje planuję pomalować drewnochronem ale może być zwykła olejna w środku klepki można pociągnąć pokostem lnianym albo zostawić surowe -pszczoły same zakonserwują. Co do styropianów wydaje mi się, że kolega z sąsiedniej pasieki malował swoje farbami alkidowymi lub akrylowymi, chodzi o to by nie używać farb na bazie rozcieńczalników ftalowych, nitro czy innych, które stopią styropian |
|
|
|
 |
soland
Stukacz Junior

|
Wysłany: 2014-01-06, 16:05
|
|
|
Andrasax jeśli chodzi o ule drewniane to ja postępowałem tak jak pisze kolega gregg. Z zewnątrz malowałem farbami olejnymi w różnych kolorach, malując też rożne wzorki. Trzy lata temu część uli w środku pomalowałem pokostem lnianym a część zostawiłem w środku niemalowanych. Dla pszczół nie ma to moim zdaniem żadnego znaczenia, ale nie wiem czy będzie to miło jakieś znaczenie długotrwałość eksploatacji uli. Nie wiem jednak czy robienie uli z surowego drewna to dobry pomysł, bo wydaje mi się że one na pewno się rozeschną i powstaną szpary. Z malowaniem uli z surowego drewna chyba bym się wstrzymał aż trochę przeschną ale oczywiście to są twoje ule i ty decydujesz. Jeśli chodzi o styropiany to nie mam zielonego pojęcia. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
rostewit
Starszy Stukacz rostewit

Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 209 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: 2014-01-06, 21:39
|
|
|
Ule drewniane malowałem z zewnątrz najpierw pokostem, potem farbami ftalowymi. Mniej zużywa się farby i lepiej zakonserwowane jest drewno. Wewnątrz pszczoły same zakonserwują kitem. Kupowałem 3 kolory i potem je mieszałem w różnych proporcjach, w ten sposób każdy ul jest w innym kolorze czy odcieniu.
Styropianowe korpusy malowałem farbą akrylową stosowaną na zewnątrz (elewacyjną) i wybrałem kolor zielony, mniej rzucający się w oczy gdyby ule były wywiezione na pożytek.
andrisax napisał/a: | mały problem że te ule są z surowego drewna |
-jeśli masz na myśli drzewo nie sezonowane, świeże, to zastanawiam się co to za "fachowiec" je robił.
Pozdrawiam. |
_________________ rostewit |
|
|
|
 |
andrisax
Nieśmiały

|
Wysłany: 2014-01-07, 19:06
|
|
|
dziękuje za odpowiedzi, co do surowości drewna miałem na myśli nie posiadanie przez nie żadnej powłoki malarskiej , z tond też pytanie, czym się ule maluje |
|
|
|
 |
kamaryn
Obserwator

|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|