Ramki z pokarmem

Moderator: krzysglo

Boro
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 65
Rejestracja: 2010-03-25, 21:47

Ramki z pokarmem

Post autor: Boro »

Witam. Kuknąłem wczoraj do uli, pszczółki ładnie się już ścieśniły i muszę wyciągnąć parę ramek z pokarmem. Co Koledzy robicie z takimi ramkami z pokarmem , jak i gdzie je przechowujecie ??.

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Jak masz dużo zamrazalkie to postaw te ramki z pokarmem na dno i czekaj wiosny. Jak niemasz zamrażalki to porozwieszaj u góry pod sufitem ale luzno w pracowni. A na wiosne bendziesz miał już gotowy pokarm do odkładów kture zrobisz moją metodą. Pozdrawiam miły_marian

Zwiski
Obserwator
Obserwator
Posty: 2
Rejestracja: 2015-10-27, 13:56

Post autor: Zwiski »

Dobra rada Marian, dzięki :)
Sam poszukaj informacji w co zainwestować 10000

Boro
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 65
Rejestracja: 2010-03-25, 21:47

Post autor: Boro »

Witam . Byłem wczoraj zobaczyć co słychać u pszczółek ,pogoda ładna słonecznie , a pszczółki zrobiły sobie mały oblocik, Jak patrzyłem to było chyba z 30 pszczółek które latały koło ula , widziałem też kilka które przynosiły pyłek, pyłek w kolorze żółtym i tak białawo żółtym. Skąd one go przyniosły o tej porze roku ???, i czy to jest dobre takie poruszenie w grudniu .Co koledzy myślicie o tym i jak tam u Was??? Pozdrawiam.

Falco
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 111
Rejestracja: 2011-04-03, 01:22

Post autor: Falco »

Gdzie ty mieszkasz, na dolnym śląsku chyba? U mnie żadna chyba nie wyleciała. Pyłek nosiły zapewne z gorczycy poplonowej, nie przemarzła jeszcze a kwitnie. W zeszłym roku to u mnie miały oblot w Boże Narodzenie. Oblot i wypróżnienie o tej porze nie zaszkodzi a tylko pomorze. Jak oprócz pyłku nosiły wodę, to już nie koniecznie dobrze. To znaczy z ciepło, wylotki na całą szerokość.

Boro
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 65
Rejestracja: 2010-03-25, 21:47

Post autor: Boro »

Kolego nie mieszkam na śląsku tylko w Małopolsce , ale faktycznie było cieplutko. Co do tego czy nosiły wodę , ciężko mi to ocenić, nie mam jeszcze chyba takiego doświadczenia. Wylotki mam zimowe , czyli wlocik jest krótszy i trochę węższy od tego na lato, mam stojaki wielkopolskie więc wylocik zmienia się cały. Ale już od środy zapowiadają ochłodzenie więc powinno być dobrze, to nie będę nic kombinował Dzieki , Pozdrawiam.

angela23
Obserwator
Obserwator
Posty: 3
Rejestracja: 2015-12-13, 18:41
Kontakt:

Post autor: angela23 »

Pozdrawiam również.

Boro
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 65
Rejestracja: 2010-03-25, 21:47

Post autor: Boro »

Witam. Zrobiłem dziś przegląd i tak :
Rodzinka zazimowana na ośmiu ramkach.
Na pięciu ramkach do połowy, czerw kryty i larwy, na połowie ale nie od dołu czy od góry, tylko od przodu ramki od wlotku. Czy to nie jakość trochę dziwnie??
Na dwóch ramkach na końcu sam pokarm zimowy zasklepiony, czy mogę je usunąć a na ich miejsce dać dwie ramki suszu??
Pokarm będą miały bo jest na połowie pozostałych ramek jeszcze zasklepiony . A tak mateczka będzie miała dwie rameczki suszu do składania jajeczek. Bo wydaje mi się że przez ten pokarm nie ma miejsca na składanie jajek.
Czy dobrze to sobie myślę . Ul mam 12-ramkowy wielkopolski.

Jan Magóra
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 139
Rejestracja: 2011-10-30, 18:56

Post autor: Jan Magóra »

Szanowny kolego Boro. Z opisu wynika, że twoje pszczoóky dobrze przezimowały. Zmiejsz grnizdo na 6 ramek, to znaczy, ze ramki sa wszystkie obsiądniete przez pszczoły. dwie ramki z pokarmen przełóż za zatwór, w tym jedna strone ramki odsklep pokarm. Pszczoły będą pobierały pokarm według ich potrzeb. Po kilku dniach jak wybiora ta część, to odsklep nastepną częśc ramki. Szybkość pobierania pokarmu bedzie uzależniona od siły rodziny oraz zewnetrznej temperatury. Na razie wstrzymaj sie ze wstawianiem ramek z suszem. Z pszczelarskim pozdrowieniem. 21 marzec 2017r
Pozdrawiam

Jan Magóra

Boro
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 65
Rejestracja: 2010-03-25, 21:47

Post autor: Boro »

Dziękuje Kolego za podpowiedź .Nie używam teraz zatworów, za zatwór służy mi teraz ostatnia rameczka która zawsze jest pusta z jednej strony. Ale faktycznie przełożę te ramki na koniec i je trochę odsklepię.

[ Dodano: 2017-07-20, 10:55 ]
Witam. Odebrałem miodzik tydzień temu ,dziś z kontrolowałem a tam pustki miodnia puściutka , ale też w rodni bardzo kiepsko brak pożytku .Jak dokarmić teraz, bo chcę jeszcze odebrać miód z nawłoci żeby nie zafałszować miodu.A dokarmić chyba będę musiał do nawłoci jeszcze daleko. A nie chcę zostawić je o niczym. Musi być straszny problem teraz z pożytkiem.?????

ODPOWIEDZ