Zaproszenie na szkolenie pszczelarskie w Miętne k. Garwolina

Moderator: krzysglo

JAxico
Stukacz
Stukacz
Posty: 69
Rejestracja: 2008-09-21, 17:09
Lokalizacja: Lipsko

Zaproszenie na szkolenie pszczelarskie w Miętne k. Garwolina

Post autor: JAxico »

Z wolnej inicjatywy powstałej u kolegi Marcina Maseraka powstała myśl zorganizowania cyklicznego kursu pszczelarskiego w celu dokształcenia początkujących pszczelarzy a także zaznajomienia pszczelarzy z większym stażem z nowymi technikami zwalczania chorób, prowadzenia gospodarki pasiecznej oraz z nowinkami i osiągnięciami w świecie pszczelarskim i naukowym.

Szkolenie pszczelarskie odbędzie się w miejscowości Miętne k. Garwolina (okolice Mińska Mazowieckiego) w dniach 25-27 listopada 2016 w Powiatowym Ośrodku Sportu „Hotel-Miętne”, a prowadzone będzie przez prelegentów:
-Bogdana Dziubaka,
-Cezarego Kruka,
-Piotra Nowotnika.

Zjazd polecany jest dla osób całkiem nowych, początkujących oraz średnio-zaawansowanych. Tematyka wykładów i warsztatów w grupach jest zróżnicowana, każdy znajdzie coś dla siebie.

Zapisy na pierwsze spotkanie weekendowe w ramach kursu właśnie wystartowały! Organizator przewiduje kilka spotkań w ciągu roku. Dla pierwszych 12 osób zapisanych mamy prezenty

Program kursu 25-27 listopad 2016 r obejmuje:

„Zostać pszczelarzem, czyli zaznajomienie się z podstawami i tajnikami pszczelarstwa”

Piątek 25.11

16.00 – wykład otwarcia: Zarys dziejów pszczelarstwa – Bogdan Dziubak
18.00 – kolacja
18.30 – Jak założyć pasiekę? – Cezary Kruk
-przepisy
-wyposażenie
-lokalizacja
20.00 – Panel dyskusyjny – Rodzaje uli i materiały – moderator: Bogdan Dziubak

Sobota 26.11

8.00 – Śniadanie
8.30 – Biologia pszczoły miodnej – Cezary Kruk

Blok I: PRACE PASIECZNE JESIENIĄ

10.00 – 1. Główny przegląd jesienny – Piotr Nowotnik
-stan zapasów pyłku i miodu
-ocena siły rodziny
-jakość czerwiu i miodu
-jakość plastrów
-ułożenie gniazda i dostosowanie jego wielkości
12.00 – 2. Warunki dobrego rozwoju późnoletniego – Bogdan Dziubak
-matka i karmicielki
-podkarmianie pobudzające
-wolne komórki w plastrach
13.00 – obiad
14.00 – 3. Dobre przygotowanie do zimowli – Bogdan Dziubak
-siła zazimowanych rodzin
-skład i jakość robotnic
15.00 – 4. Karmienie na zimę – Piotr Nowotnik
-ilość i układ zapasów
-termin i sposób karmienia
-profil fizyko-chemiczny inwertów
-omówienie rodzajów pokarmu, co to jest maltotrioza?
-jaki wpływ na pszczoły ma hydroksymetylofurfural (HMF)?
-stosunek miodu do cukru, czym są maltodekstryny?
-po co pszczołom pierzga skoro mają syrop?
16.15 – 5. Zwalczanie warrozy – omówienie metod i środków leczniczych – Cezary Kruk
17.15 – 6. Ocieplenie i wentylacja – Bogdan Dziubak
– wielkość wylotka
– zatwory i maty
– dennica i powałka
18.00 – kolacja
19.00 – 7. Przebieg zimowli – Bogdan Dziubak
– toczek /stebnik
– osłona od wiatru
– grudzień / styczeń

Niedziela, 27.11

8.00 śniadanie
8.30 Osiągnięcia naukowe w analizie żywności – co wiemy dzisiaj o miodach i pozostałych produktach pszczelich? Miód z pasieki vs miód z supermarketu. – Piotr Nowotnik
10.00 – Choroby i zagrożenia pszczół, czy tylko nosemozę powinniśmy brać pod lupę? – Piotr Nowotnik

Informacje o prelegentach: https://kurspszczelarski.wordpress.com/organizatorzy/

Zapraszamy i polecamy serdecznie, bo to świetna okazja by się wdrożyć w pszczelarstwo, poznać innych pasjonatów, zintegrować środowisko pszczelarskie na Mazowszu i z innych regionów, a także uczyć się z wieloletnich doświadczeń pszczelarzy, poznać najnowsze osiągnięcia pszczelarskie i rozwijać to piękne hobby, zdobywać nowe umiejętności!

Zapisy oraz cena kursu w różnych wariantach pod linkiem:
https://kurspszczelarski.wordpress.com/zapisy/

Gorąco polecamy Wszystkim i do zobaczenia w Miętnie k. Garwolina już 25 listopada!
https://kurspszczelarski.wordpress.com/

Wydarzenie na Facebooku:
https://www.facebook.com/events/991265294336368/

ODPOWIEDZ