Artykuły

Metody zapobiegania krystalizacji miodu w przetwórstwie spożywczym

Małgorzata Dżugan, 01-08-2021

Metody zapobiegania krystalizacji miodu w przetwórstwie spożywczym

Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym, stwarza jednak problemy podczas dystrybucji i dozowania miodu, ograniczając jego wykorzystanie w technologii żywności. To zjawisko można jednak zahamować[...]

Kup numer - Sierpień 2021

Już czas… czyli kiedy, czym i jak zwalczać dręcza pszczelego

Krystyna Pohorecka, 01-08-2021

Już czas… czyli kiedy, czym i jak zwalczać dręcza pszczelego

Aktualnie na liście produktów leczniczych weterynaryjnych (PLW) dopuszczonych do krajowego obrotu, a tym samym refundowanych ze środków Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa, znajduje[...]

Kup numer - Sierpień 2021

Sierpień w pasiece

Marek Podlewski, 01-08-2021

Sierpień w pasiece

Nadchodzi najważniejszy okres w roku pszczelarskim: przygotowanie rodzin pszczelich do zimowli. To właśnie zabiegi wykonane w lipcu i sierpniu zaprocentują w następnym sezonie. Silne,[...]

Kup numer - Sierpień 2021

Cztery dekady zmagań z dręczem pszczelim (2) (7/2021)

Maciej Winiarski, 22-06-2021

Cztery dekady zmagań z dręczem pszczelim (2) (7/2021)

Pierwsze ognisko dręcza pszczelego wykryto w Polsce w 1980 roku, a już pięć lat później opanował on pasieki w całym kraju i do tej pory jest największym wrogiem pszczół.[...]

czytaj więcej

ABC... RHD

Marzena Furmanek, 22-06-2021

ABC... RHD

Według polskiego prawa jedną z form wprowadzania na rynek produktów pszczelich z własnej pasieki jest Rolniczy Handel Detaliczny (RHD). Nadrzędnym warunkiem stawianym produkowanej i[...]

Kup numer - Lipiec 2021

Ul Ojca Warrégo

Jan Orzechowski, 22-06-2021

Ul Ojca Warrégo

Czy metody, które w coraz większym stopniu ingerują w naturalne zachowania pszczół nie naruszają witalności i zdolności adaptacyjnych tego gatunku? Ojciec Émile Warré[...]

Kup numer - Lipiec 2021

Kilka uwag na temat pracowni pszczelarskiej (7/2021)

Czesław Jung, 22-06-2021

Kilka uwag na temat pracowni pszczelarskiej (7/2021)

Nawet najmniejsza pasieka musi mieć zaplecze – pomieszczenie przeznaczone do prac przy jej obsłudze, pozyskiwania produktów pszczelich czy przechowywania podstawowego sprzętu pasiecznego.[...]

czytaj więcej

Nowe odkrycia

Jakub Jaroński, 22-06-2021

Nowe odkrycia

AFRYKANIZACJA: NOWE ZAGROŻENIE DLA PSZCZELARSTWA W EUROPIE ŚRODKOWO- -WSCHODNIEJ W większości organizmów eukariotycznych, do których należą rośliny i zwierzęta,[...]

Kup numer - Lipiec 2021

Rożnik przerośnięty

Wojciech Morawski, 22-06-2021

Rożnik przerośnięty

Trzy najważniejsze dla pszczelarzy cechy tej rośliny: jest łatwa w uprawie; kwitnie do przymrozków; pozwala dobrze przygotować się rodzinom do zimowli. Rożnik przerośnięty[...]

czytaj więcej

„Pszczelarstwo” - wiedza i doświadczenie.
Zrób z tego pożytek!

 ZAMÓW PRENUMERATĘ