Artykuły

Małgorzata Dżugan, 01-08-2021
Metody zapobiegania krystalizacji miodu w przetwórstwie spożywczym
Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym, stwarza jednak problemy podczas dystrybucji i dozowania miodu, ograniczając jego wykorzystanie w technologii żywności. To zjawisko można jednak zahamować[...]

Krystyna Pohorecka, 01-08-2021
Już czas… czyli kiedy, czym i jak zwalczać dręcza pszczelego
Aktualnie na liście produktów leczniczych weterynaryjnych (PLW) dopuszczonych do krajowego obrotu, a tym samym refundowanych ze środków Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa, znajduje[...]

Marek Podlewski, 01-08-2021
Sierpień w pasiece
Nadchodzi najważniejszy okres w roku pszczelarskim: przygotowanie rodzin pszczelich do zimowli. To właśnie zabiegi wykonane w lipcu i sierpniu zaprocentują w następnym sezonie. Silne,[...]

Maciej Winiarski, 22-06-2021
Cztery dekady zmagań z dręczem pszczelim (2) (7/2021)
Pierwsze ognisko dręcza pszczelego wykryto w Polsce w 1980 roku, a już pięć lat później opanował on pasieki w całym kraju i do tej pory jest największym wrogiem pszczół.[...]

Marzena Furmanek, 22-06-2021
ABC... RHD
Według polskiego prawa jedną z form wprowadzania na rynek produktów pszczelich z własnej pasieki jest Rolniczy Handel Detaliczny (RHD). Nadrzędnym warunkiem stawianym produkowanej i[...]

Jan Orzechowski, 22-06-2021
Ul Ojca Warrégo
Czy metody, które w coraz większym stopniu ingerują w naturalne zachowania pszczół nie naruszają witalności i zdolności adaptacyjnych tego gatunku? Ojciec Émile Warré[...]

Czesław Jung, 22-06-2021
Kilka uwag na temat pracowni pszczelarskiej (7/2021)
Nawet najmniejsza pasieka musi mieć zaplecze – pomieszczenie przeznaczone do prac przy jej obsłudze, pozyskiwania produktów pszczelich czy przechowywania podstawowego sprzętu pasiecznego.[...]

Jakub Jaroński, 22-06-2021
Nowe odkrycia
AFRYKANIZACJA: NOWE ZAGROŻENIE DLA PSZCZELARSTWA W EUROPIE ŚRODKOWO- -WSCHODNIEJ W większości organizmów eukariotycznych, do których należą rośliny i zwierzęta,[...]

Wojciech Morawski, 22-06-2021
Rożnik przerośnięty
Trzy najważniejsze dla pszczelarzy cechy tej rośliny: jest łatwa w uprawie; kwitnie do przymrozków; pozwala dobrze przygotować się rodzinom do zimowli. Rożnik przerośnięty[...]