Artykuły

Wojciech Kołodyński, 01-02-2025
Klucz do sukcesu - odpowiedni ul
Im mniej ingerencji w rodzinę pszczelą, tym lepiej się ona rozwija. Używanie jednościennych drewnianych uli wielkopolskich sprzyja realizowaniu tej zasady w gospodarce pasiecznej. Początkujący[...]

Piotr Szyszko, 01-01-2025
Pszczelarskie migawki … ze świata
Jak wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie „Conservation Science and Practice”, ule z pszczołami miodnymi, zainstalowane na ogrodzeniach wokół gospodarstw rolnych w Kenii, odstraszyły[...]

Kamila Cyfra, 01-01-2025
Pszczelarskie migawki…z kraju
Taste Atlas to portal podróżniczo-kulinarny, który promuje kuchnie regionalne, w tym różnorodne desery i dania obiadowe, a także wyjątkowe lokalne produkty, takie jak miód.[...]

Adam Wilczyński, 01-01-2025
Ksiądz Stanisław Mazak obywatelem Lwowa i Pszczyny
Na zdjęciu (od lewej): Bronisława Pastwińska, Roma Pastwiński, Maciej Pastwiński, Grażyna Jankowska Mazak, Wiesław Londzin, Adam Wilczyński,Jarosław Brodowicz, Zbigniew Binko, Maciej Wykręt,[...]

Krystyna Pohorecka, 01-01-2025
Łukasz Waryas: „Innowacje, dywersyfikacja i budowanie marki – bez tego nie da się dziś być pszczelarzem zawodowym”
W październiku ubiegłego roku został laureatem organizowanego przez Akademię Pszczelarstwa i Zrównoważonego Rozwoju konkursu na najlepszego pszczelarza w kraju, otrzymując zaszczytny[...]

Arkadiusz Ciołkowski, 01-01-2025
Apiterapia w praktyce: produkty pszczele w terapii kaszlu
Kaszel kojarzony jest najczęściej z chorobami układu oddechowego, takimi jak przeziębienie, grypa, zapalenie płuc czy oskrzeli. W rzeczywistości może być również objawem schorzeń[...]
![Jak Karl von Frisch odkodował język pszczół [2]](/img/news-bg.jpg?v2)
Andrzej Rajca, 01-01-2025
Jak Karl von Frisch odkodował język pszczół [2]
Tekst jest wolnym tłumaczeniem fragmentów oryginalnego wykładu noblowskiego, dostępnego na witrynie noblowskiej (https://www.nobelprize.org/). Publikujemy je za uprzejmą zgodą pracowników[...]

Michał Miłek, 01-01-2025
Pyłek fermentowany – laboratoryjny substytut pierzgi
Dowiedziono, że fermentacja pyłku pszczelego w warunkach laboratoryjnych jest możliwa i pozwala na otrzymanie wysokiej jakości substytutu naturalnej pierzgi. Proces wymaga jednak dalszej optymalizacji,[...]

Aneta Sulborska-Różycka, 01-01-2025
Rośliny inwazyjne źródłem pokarmu pszczoły miodnej
Bożodrzew gruczołowaty (Ailanthus altissima Mill.) Klon jesionolistny (Acer negundo L.) Kwiaty roślin inwazyjnych mogą dostarczać, niezbędnego dla pszczoły miodnej[...]