Artykuły

Wykorzystanie trzciny w pasiece (8/2004)

Skubida Piotr, 01-08-2004

Wykorzystanie trzciny w pasiece (8/2004)

Czy można wykorzystywać trzcinę do budowy uli i mat ocieplających, pyta Pan Aleksander Filimoniuk. Są pszczelarze, którzy budują ule we własnym zakresie. Najczęściej wykorzystują do[...]

czytaj więcej

Stan i perspektywy zwalczania warrozy za pomocą kwasów organicznych (8/2004)

Redakcja, 01-08-2004

Stan i perspektywy zwalczania warrozy za pomocą kwasów organicznych (8/2004)

Ograniczenia dotyczące działania poszczególnych kwasów organicznych na roztocze Varroa tracą na znaczeniu, gdy stosuje się różne kwasy w zależności od pory roku. Przykładem[...]

czytaj więcej

Pożytek pyłkowy przegorzanów (8/2004)

Kazimiera Szklanowska, Monika Strzałkowska, Renata Łuczywek, 01-08-2004

Pożytek pyłkowy przegorzanów (8/2004)

Badania biologii kwitnienia i pylenia kwiatów czterech gatunków przegorzanu (Echinops L.) prowadzono w latach 2000—2003 głównie w celu uzyskania danych o ich wydajności pyłkowej.[...]

czytaj więcej

Polskie pszczelarstwo na progu Unii Europejskiej (7/2004)

Andrzej Pidek, 01-07-2004

Polskie pszczelarstwo na progu Unii Europejskiej (7/2004)

Czy w polskim pszczelarstwie wystąpił kryzys? To najbardziej syntetyczne pytanie nasuwające się w aktualnej jego sytuacji. Liczba pasiek i rodzin pszczelich w ostatnim 20-leciu w Polsce uległa 3 krotnemu[...]

czytaj więcej

W trosce o dobre przygotowanie do zimy (7/2004)

Piotr Skubida, 01-07-2004

W trosce o dobre przygotowanie do zimy (7/2004)

Ul korpusowy wielkopolski jest w prowadzeniu gospodarki pasiecznej ulem uniwersalnym. Pierwszą jego zaletą są niezbyt duże gabaryty, niewielka masa. Druga zaleta to możliwość operowania całymi[...]

czytaj więcej

Czy w pyłku znajdują się przetrwalnikowe formy zarazków? (7/2004)

Barbara Tomaszewska, 01-07-2004

Czy w pyłku znajdują się przetrwalnikowe formy zarazków? (7/2004)

Mianem zarazków określa się chorobotwórcze drobnoustroje, a więc takie mikroorganizmy, które są w stanie doprowadzić do zakażenia i procesu chorobowego. Niektóre zarazki[...]

czytaj więcej

Wpływ lizozymu na antybiotyczne działanie miodu (6/2004)

Elżbieta Hołderna-Kędzia, 01-06-2004

Wpływ lizozymu na antybiotyczne działanie miodu (6/2004)

Lizozym jest jednym z enzymów ograniczających rozwój drobnoustrojów w miodzie i decydującym o jego działaniu antybiotycznym. Pod względem chemicznym jest białkiem[...]

czytaj więcej

Poddawanie matek pszczelich (5/2004)

Piotr Skubida, 01-05-2004

Poddawanie matek pszczelich (5/2004)

W prawidłowo prowadzonej gospodarce pasiecznej jednym z ważniejszych jej elementów jest prowadzenie regularnej wymiany matek w pasiekach. Regularnej oznacza, że ok. 50% matek corocznie powinno[...]

czytaj więcej

Zwalczanie warrozy kwasem mrówkowym (4/2004)

Benedikt Polaczek, 01-04-2004

Zwalczanie warrozy kwasem mrówkowym (4/2004)

Jak dzisiaj prowadzić pasiekę Od czasu pojawienia się pasożytów Varroa destructor zmienił się sposób prowadzenie pasiek. Dawny wolny jesienny okres wypełniony został licznymi pracami[...]

czytaj więcej

„Pszczelarstwo” - wiedza i doświadczenie.
Zrób z tego pożytek!

 ZAMÓW PRENUMERATĘ