O czasopiśmie...

 

     Biologia pszczół|
Gospodarka pasieczna|
          Hodowla i genetyka|
  Pożytki i zapylanie|
           Produkty pszczele|
   Choroby i zatrucia|
         Szkodniki|
                  Apiterapia|

     Inne zapylacze|

 

Nasz miesięcznik – to najstarszy w Polsce magazyn popularyzujący pszczelarstwo – wydawany nieprzerwanie od 1950 roku!

Za cel stawiamy sobie przekazywanie czytelnikom rzetelnej wiedzy na temat wszystkich zagadnień związanych z pszczelarstwem. Jest to możliwe dzięki współpracy z pracownikami jednostek naukowych oraz doświadczonymi  pszczelarzami–praktykami.

Na łamach magazynu:

  • poruszamy ważne dla branży pszczelarskiej problemy;
  • prezentujemy różnorodne opinie i poglądy; 
  • przekazujemy pomocne rady i wskazówki.

 

Kontakt:

Adres redakcji:
ul. Świętokrzyska 20, 00-002 Warszawa,
tel. (22) 50 54 542, (22) 50 54 552, fax. (22) 50 54 542
e-mail: redakcja@miesiecznik-pszczelarstwo.pl lub red.pszczelarstwo@wp.pl

 

Warunki zakupu i prenumeraty PSZCZELARSTWA zamieszczone są w zakładce „Jak kupić?”.

W redakcji dostępne są niektóre numery archiwalne (z roku 2018 i 2019) oraz wszystkie numery z roku 2020 – informacje na ten temat w zakładce „Jak kupić?” lub w redakcji.

 

Składki członkowskie

Członkowie PTN proszeni są o wpłacanie rocznych składek członkowskich w wysokości 20 złotych na konto: 95 2030 0045 1110 0000 0241 1270 w Banku BGŻ.
W sprawie dodatkowych informacji na temat składek można kontaktować się ze skarbnikiem dr. Dariuszem Gerulą.

 

W listopadowym wydaniu:

Miesięcznik PSZCZELARSTWO 11/2020

  • Winobluszcz – ulubione pnącze pszczół
    Marek Pogorzelec
    Spośród pnączy winobluszcz trójklapowy jest najcenniejszym źródłem pożytku, zarówno nektarowego, jak i pyłkowego. Podobnie jak bluszcz, potrafi wspinać się na ściany budynków tworząc żywą elewację. Winobluszcz pięciolistkowy jest nieco mniej atrakcyjny dla pszczół, ale za to ma mniejsze wymagania – dobrze znosi nasze zimy, a dzięki głęboko sięgającym korzeniom nie straszne mu nawet długotrwałe susze.

  • Zaleszczotki kontra dręcz pszczeli: kontrola biologiczna chorób pszczoły miodnej
    Prof. dr hab. Walerij Isidorow
    Czy istnieją naturalni wrogowie Varroa? Nie można wykluczyć, że w zwalczaniu największego wroga pszczół pomocny okaże się wróg wroga, czyli mały pseudoskorpion. Każdemu biologicznemu gatunkowi można bowiem przyporządkować co najmniej jeden, a częściej kilka innych gatunków naturalnych wrogów, zdolnych ograniczyć jego populację.

  • Waga informacji o naszych pszczołach
    Ryszard Krzyśka
    Pszczelarze, którzy używają wag pasiecznych znają ich zalety: nie ruszając się z fotela możemy kontrolować trzy podstawowe parametry pszczelej rodziny: wagę, temperaturę i wilgotność. Dlaczego więc urządzenie ciągle jest mało popularne? Kiedyś blokadą była jego cena, ale dziś, gdy do pasieki wkroczyła nowoczesna technologia, koszty zmalały. Warto to wykorzystać.

  • Gazowy sublimator kwasu szczawiowego GSL-1 do zwalczania Varroa destructor w rodzinach pszczelich bez czerwiu
    Dr hab. Zbigniew Lipiński, dr Joanna Wojtacka
    W poprzednim numerze miesięcznika przedstawiono cechy konstrukcyjne i użyteczność sublimatorów elektrycznych typu I oraz bardziej zaawansowanych technicznie, elektrycznych sublimatorów typu II. Z przeglądu wynika, że sublimatory gazowe typu II, ze względu na zastosowane w nich rozwiązania technologiczne są bardziej funkcjonalne od ich elektrycznych odpowiedników, szczególnie w warunkach terenowych, a do tego tańsze. Na tle przedstawionych typów i rodzajów urządzeń polski gazowy sublimator typu II, model GSL-1 wydaje się bardzo konkurencyjny. Jego zaletą jest brak elektrycznego zasilania (uciążliwe) oraz elektronicznego sterowania (kosztowne i zbyt delikatne przy stosowaniu urządzenia w terenie). Ponadto jest on relatywnie tani; niezawodny i trwały; łatwy w obsłudze oraz w miarę lekki, a także odporny na zabrudzenia.

  • Krystalizacja miodu: wada czy zaleta?
    Prof. dr hab. Sławomir Bakier
    Krystalizacja jest procesem naturalnym, który nie ma wpływu na jakość biochemiczną dojrzałego miodu i dotyczy wszystkich jego gatunków. Dla świadomych klientów jednorodna krystalizacja miodu jest dowodem, że nie przeszedł on obróbki termicznej. Taki miód to produkt premium. Zdobywa coraz więcej zwolenników.

  • Wpływ flory bakteryjnej na życie pszczół (7)
    Józef Marek Majak
    Podawanie rodzinom pszczelim preparatów probiotycznych oceniane było zarówno pod kątem korzyści, jak i szkód. Czy zatem bakterie te mogą negatywnie wpływać na pszczoły? Do tej pory nie zaobserwowałem żadnych objawów odmiennego zachowania rodzin pszczelich bądź ich słabnięcia, nawet wówczas, gdy stężenie probiotyku w pokarmie sięgało 20%.

  • Mój przyjaciel, Ganesza
    Jakub Jaroński
    O hormonie kanibalizmu, pszczołach rebeliantkach, lotach godowych, pięciu tysiącach dolarów od Allaha, a także telitokii, gynandromorfach, św. Antonim indyjskim rozmawiamy z prof. dr. hab. Jerzym Woyke, światowej sławy naukowcem, autorem wielu rewelacyjnych odkryć z życia pszczół.

  • Lipa drobnolistna
    Marek Pogorzelec
    Znamy ją dobrze. Jest gatunkiem rodzimym dla obszaru całej Polski. I nieocenionym źródłem pożytku dla pszczół, nie tylko podczas kwitnienia. A mimo to ciągle za mało ją doceniamy: sadźmy różne gatunki tych drzew, a także krzyżówki. Sadźmy lipy, które kwitną w różnych okresach.

  • Trzeba pytać, aby wiedzieć
    Dr Dariusz Karwan
    Autor odpowiada na pytania Czytelników: Czy pszczoły zjadają swoje jaja? Czy miód może być trujący? Czy lipa srebrzysta ma trujący nektar? Skąd pszczoły wiedzą, gdzie znajduje się nektar?

  • Łąka w wielkim mieście
    Janusz Mincewicz
    Park Śląski, największy w Europie park miejski, to doskonałe miejsce dla pszczół. To z myślą o nich powstały tu łąki, sady, drewniane hotele i ścieżki dydaktyczne. Po modernizacji będzie to dla zapylaczy prawdziwy raj.

  • Stulecie Śląskiego Związku Pszczelarzy
    Adam Wilczyński
    Początki działalności struktur pszczelarskich na Śląsku są dziełem dwóch postaci – ks. Leopolda Jędrzejczyka i Emanuela Biskupka. Dzięki inicjatywom podjętym przez Sekcję Historyczną Śląskiego Związku Pszczelarzy w Katowicach zachowana zostanie pamięć o ich dokonaniach i zaangażowaniu w rozwój pszczelarstwa na Śląsku.

  • Zajęcze gruszki, czyli siła i moc głogu
    Krystyna Judka
    Owoce głogu, podobnie jak róży, utrzymują się na krzewach dość długo, do późnej jesieni, a nawet w zimy. Czerwone kulki są nie tylko piękną dekoracją – mają też cudowne właściwości. W lecznictwie nie sposób ich przecenić.

Okładka: Gynandromorficzny przedstawiciel pszczół z rodzaju Nomada fot. Anders Croft

Copyright © 2021, Pszczelnicze Towarzystwo Naukowe. All Rights Reserved.