Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Najstarszy w Polsce magazyn branżowy - wydawany nieprzerwanie od 1950 roku!
Wrzesień 2024
Szanowni Czytelnicy,
czy dobry miód może być jeszcze lepszy? Okazuje się, że tak. I nie chodzi tu oczywiście wyłącznie o walory smakowe. Udowodniono bowiem, że miody z dodatkiem owoców lub ziół mają silniejsze działanie prozdrowotne. Połączenie miodu z surowcem roślinnym wzbogaca jego skład o substancje, które w nim nie występują, bądź jest ich niewiele. Wytwarzanie tego rodzaju produktów, pozornie proste, wymaga wiedzy na temat właściwości dodawanych składników oraz metod zapewniających ich odpowiednią jakość, zarówno na etapie produkcji, jak i w trakcie przechowywania.
Kompozycje miodu z owocami, ziołami czy też przyprawami są oferowane konsumentom nie od dziś, a produkty tego typu mają już liczne grono zwolenników. Prozdrowotne właściwości tych mieszanek nie były jednak, do niedawna, udokumentowane badaniami na temat zawartych w nich związków. Nie sposób zatem pominąć najnowszych wyników analiz składu chemicznego oraz aktywności biologicznej miodów kremowanych z różnymi dodatkami, przeprowadzonych w Zakładzie Chemii i Toksykologii Żywności Uniwersytetu Rzeszowskiego. Tym bardziej, że nowatorska metoda wytwarzania mieszanek z wykorzystaniem ekstraktów roślinnych, czyli leczniczych substancji bioaktywnych wyizolowanych z różnych części roślin, jest zgłoszeniem patentowym autorów tych badań. Prezentujemy je Czytelnikom we wrześniowym numerze z pełnym przekonaniem o ich utylitarnym charakterze. Zapraszam do lektury.
Krystyna Pohorecka
zobacz więcej