Marek Pogorzelec

Porównanie wartości odżywczych pyłku

W niektórych przypadkach blisko spokrewnione ze sobą rośliny znacznie różnią się wartością odżywczą pyłku. Warto o tym wiedzieć, podejmując decyzję dotyczącą wzbogacenia otoczenia pasieki w pożytki dla pszczół. Koniczyna uważana jest za bardzo cenne źródło pożytku pyłkowego. Opinia jest słuszna w przypadku koniczyny czerwonej – łąkowej, koniczyny białej – rozesłanej. Pyłek tych koniczyn zawiera 22-35% białka. Warto też mieć koniczynę polną, w pyłku której jest 32% białka. Znacznie gorszy dla pszczół jest pyłek z koniczyny białoróżowej – szwedzkiej. Jeśli istnieje możliwość, warto z roślin pastewnych z rodziny bobowatych wysiać sparcetę zamiast lucerny. Pamiętać trzeba, że również wierzba wierzbie nie jest równa. Poza wierzbą iwą cenny pyłek wytwarza wierzba płożąca. Najmniejszą wartość ma pyłek wierzby kruchej i białej

 

 
 ---
 
© Miesięcznik PSZCZELARSTWO, Pszczelnicze Towarzystwo Naukowe, 2004-2016
Agroturystyka