Miesięcznik Pszczelarstwo

Czerwiec 2023

Szanowni Państwo,

pierwsze miodobrania już za nami, stąd - mimo że zajęć w pasiekach nie ubywa - musimy jeszcze znaleźć czas na działania związane ze zbytem pozyskanych od pszczół produktów. W najbliższych wydaniach naszego miesięcznika nieco więcej uwagi poświęcimy temu zagadnieniu. Niewątpliwie dobrym  sposobem na pozyskanie nowych konsumentów są miody z dodatkiem owoców i ziół – grupa zwolenników doznań smakowych i walorów zdrowotnych takich kompozycji wciąż rośnie. W czerwcowym numerze przedstawiamy receptury miodu z dodatkiem owoców, które wszyscy lubimy – truskawek i czereśni – ich sezon właśnie się rozpoczyna.  Warto także przemyśleć możliwość dotarcia do szerszej rzeszy klientów za pomocą współczesnych narzędzi stosowanych w marketingu, które oferuje Internet. 

Temat prozdrowotnych właściwości produktów pszczelich nie bez powodu często gości na łamach „Pszczelarstwa” – upowszechnianie tej wiedzy stanowi ważny element promocji oferowanych produktów i przyczynia się do wzrostu świadomości społeczeństwa o możliwościach, jakie daje apiterapia. 

Mamy również dobrą informację dla tych z Państwa, którzy na łamach naszego miesięcznika polecają swoje produkty i usługi. Od tego numeru reklamy i ogłoszenia będziemy  zamieszczać także w wersji elektronicznej pisma, na stronie internetowej „Pszczelarstwa”, bez konieczności uiszczania dodatkowych  opłat.

Zapraszamy do nas… 

  • Opracowanie graficzne: Monika Karvazy
  • Liczba stron: 40
  • ISSN: 0478-7080

Cena wersji papierowej:

11,00 zł

Cena wersji elektronicznej:

10,00 zł

W czerwcu:

GOSPODARKA PASIECZNA 

  • KIEROWANIE WYCHOWEM CZERWIU JAKO METODA KONTROLI ROZWOJU POPULACJI VARROA DESTRUCTOR 
    dr hab. Krzysztof Olszewski prof. UP w Lublinie                                                                                                                                                                Czy możliwe jest zbudowanie takiego izolatora do kierowania wychowem czerwiu, który mógłby pozostawać w gnieździe przez cały sezon? Naukowcy prowadzący pasiekę  uniwersytecką dzielą się najnowszymi doświadczeniami.

POŻYTKI I ZAPYLANIE

  • O PIWONIACH SŁÓW KILKA 
    prof. dr hab. Bożena Denisow, dr Monika Strzałkowska-Abramek 
    Wśród kwiatów uchodzą za arystokrację. Ale zachwycają nie tylko ludzkie oko. Piwonie są również chętnie odwiedzane przez pszczoły. To dla nich źródło cennego pyłku.

PRODUKTY PSZCZELE

  • MIODY Z OWOCAMI I ZIOŁAMI [3] 
    Arkadiusz Ciołkowski 
    Wytwarzając miody z owocami warto sięgnąć po surowce uprawiane w przydomowych ogrodach. Przypomnieć ich smaki i aromaty. Własne surowce to gwarancja produktu najwyższej jakości. 

ROZMOWA MIESIĄCA

  • PSZCZELARZE HOBBYŚCI POWINNI KORZYSTAĆ PRZEDE WSZYSTKIM Z NASZYCH ZASOBÓW HODOWLANYCH 
    mówi dr hab. Małgorzata Bieńkowska, prof. instytutu, kierownik Zakładu Pszczelnictwa Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach w rozmowie z Jakubem Jarońskim na temat hodowli pszczół w Polsce.

REKLAMA I MARKETING 

  • ROLA INFLUENCERÓW W PROMOCJI WYROBÓW PSZCZELARSKICH
    dr Agnieszka Werenowska
    W świecie zdominowanym przez Internet skuteczna sprzedaż zależy przede wszystkim od strategicznego podejścia do promocji. Ta zasada obowiązuje także w branży pszczelarskiej. Coraz bardziej docenia się tzw. infuencer marketing, to znaczy promowanie produktów za pośrednictwem celebrytów.

ULE I SPRZĘT PASIECZNY

  • ANALIZATOR JAKOŚCI WOSKU PSZCZELEGO – WAXO
    Antoni Ożóg
    Najlepszą gwarancją czystości węzy jest wykorzystywanie do jej produkcji sprawdzonego wosku.

APITERAPIA

  • APIFITOCHEMIA – TERAPEUTYCZNA MOC BIOAKTYWNYCH SUBSTANCJI ZAWARTYCH W MIODZIE I SUROWCACH ROŚLINNYCH
    dr hab. Izabela Jasicka-Misiak, prof. UO
    Liczba świadomych konsumentów sukcesywnie rośnie. Ta tendencja to wyraźne wskazanie dla pszczelarzy, a także przetwórców miodu: zachęta do tworzenia produktów zgodnych z oczekiwaniami konsumentów oraz zaleceniami środowiska medycznego.

LUDZIE •  MIEJSCA •  WYDARZENIA

  • RELACJA Z DZIAŁALNOŚCI ZESPOŁU DS. PSZCZELARSTWA PRZY MINISTRZE ROLNICTWA
    Antoni Ożóg 
    Od roku przy ministrze rolnictwa działa zespół ds. pszczelarstwa. Jakie cele udało się zrealizować? Jakie są najpilniejsze plany i potrzeby? Czytaj dalej…
  • VII MAZOWIECKIA KONFERENCJA PSZCZELARSKA W MIŃSKU MAZOWIECKIM
    Jakub Jaroński
    Po przerwie związanej z pandemią po raz pierwszy od 2019 roku odbyła się VII Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim. Czytaj dalej…

     

„Pszczelarstwo” - wiedza i doświadczenie.
Zrób z tego pożytek!

 ZAMÓW PRENUMERATĘ