Miesięcznik Pszczelarstwo

Marzec 2025

Szanowni Państwo,
wkrótce można będzie sprawdzić, w jakiej kondycji są pszczoły po zimie. Wspominam o tym, ponieważ już w listopadzie ubiegłego roku docierały do mnie informacje o dużych stratach rodzin. Na podstawie kilku rozmów trudno jednak ocenić, czy były to sporadyczne przypadki, czy rzeczywiście znowu będziemy mieli do czynienia z masowymi upadkami rodzin. W ciągu ostatnich dwóch, trzech lat pszczelarze nie skarżyli się na problem z pomyślnym przebiegiem zimowli. Czy tej wiosny będzie inaczej? Czy sprawdzą się niestety przewidywania, że ostatnie, bardzo długie lato spowodowało drastyczne nasilenie poziomu inwazji roztocza Varroa destructor, a w konsekwencji wzrost śmiertelności pszczół? Do tego zagadnienia nawiązuje jeden z artykułów, w którym autor zwraca uwagę na potrzebę weryfikacji dotychczasowych metod zwalczania pasożyta i wskazuje na konieczność szerokiego upowszechnienia i wdrażania w pasiekach technik biotechnicznych. Idea powrotu do skądinąd znanych od lat zabiegów jest wciąż ta sama – ograniczenie stosowania preparatów chemicznych w trosce o bezpieczeństwo zdrowotne produktów pszczelich.

W tym kontekście nieodzowna jest także możliwość oceny jakości pozyskiwanych w pasiekach produktów. Z tego względu dzielimy się z Czytelnikami niezwykle ważną informacją. Otóż w Zakładzie Pszczelnictwa w Puławach odbyło się pod koniec stycznia uroczyste otwarcie nowej siedziby Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich. Oddanie do użytku nowoczesnego obiektu, wyposażonego w zaawansowaną technologicznie infrastrukturę i wysokiej klasy aparaturę, otwiera ogromne możliwości zarówno w sferze badań naukowych, jak również badań usługowych, realizowanych na rzecz sektora pszczelarskiego. Przedstawiamy zatem ofertę analizy laboratoryjnych, których wykonanie pszczelarze mogą zlecić puławskiemu Laboratorium już w tej chwili, ale także zakres badań planowanych w niedalekiej przyszłości. Warunki pracy stworzone w Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego pozwalają wierzyć, że jednostka będzie pełniła wiodącą rolę w działaniach, które pomogą w budowaniu u konsumentów przekonania o dobrej jakości produktów pszczelich, gwarantującej ich prozdrowotne właściwości. 

Zapraszam zatem do spędzenia kilku wolnych chwil z „Pszczelarstwem”.

Krystyna Pohorecka

  • Opracowanie graficzne: Monika Karvazy
  • Liczba stron: 40
  • ISSN: 0478-7080

Cena wersji papierowej:

14,00 zł

Cena wersji elektronicznej:

10,00 zł

W marcu:

MOJA GOSPODARKA PASIECZNA

  • WIOSNA, A Z NIĄ PIERWSZE PRACE W PASIECE
    Wojciech Kołodyński
    Stworzenie pasieczyska powinno być dobrze przemyślanym i wcześniej zaprojektowanym przedsięwzięciem. Przypadkowe, chaotyczne ustawienie uli utrudnia pracę w pasiece.

CHOROBY  SZKODNIKI ∙ ZATRUCIA

  • WSPÓŁCZESNE KIERUNKI WALKI Z WARROZĄ, CZYLI O TYM JAK „HERETYCY” STALI SIĘ WIZJONERAMI
    prof. dr hab. Krzysztof Olszewski
    Tytułowi „heretycy” to pszczelarze, którzy „widzieli dalej”, podczas gdy zdecydowana większość trwała przy konwencjonalnych (bazujących na syntetycznych akarycydach) metodach walki z inwazją roztocza Varroa destructor, mimo ich malejącej skuteczności.

ŻYWIENIE PSZCZÓŁ 

  • PASZE I SUPLEMENTY DIETY W PASIECE – KONIECZNOŚĆ, CZY „NOWA MODA” [1]
    dr Dariusz Karwan
    Minęły już czasy, kiedy pszczoły same zaspokajały swoje potrzeby żywieniowe i bez pomocy człowieka radziły sobie podczas „bezpożytkowych” zim i letnich przerw w zbiorze nektaru i pyłku. Człowiek, po częściowym udomowieniu pszczół, zaczął poszukiwać zamienników miodu po to, by po odebraniu im naturalnego pokarmu, mógł zastąpić go innym, tańszym. W ten sposób na bazie cukru z buraka cukrowego powstały substytuty miodu, które zastępowały i uzupełniały uszczuplone przez człowieka zapasy. Z czasem produkcja gotowych pokarmów stała się w pszczelarstwie powszechna.

POŻYTKI I ZAPYLANIE

  • EKOFIZJOLOGICZNE ASPEKTY NEKTAROWANIA ROŚLIN
    prof. dr hab. Bożena Denisow, dr Monika Strzałkowska-Abramek
    Nektar jest wydzieliną tkanki nektarnikowej, którego główną funkcją jest zwabienie zapylaczy. Uważa się, że jest on podstawową „nagrodą kwiatową”, która stanowi swoistą „zapłatę” za usługę zapylania świadczoną przez zapylacze.

GOSPODARKA PASIECZNA

  • KALENDARZ BIODYNAMICZNY
    Piotr Spędzia

LISTY CZYTELNIKÓW

  • ODPOWIEDŹ PROF. MARIANA SUROWCA NA LIST IGORA PAWŁYKA

DZIKIE ZAPYLACZEI

  • OWADY ZAPYLAJĄCE W MIEŚCIE
    dr hab. Weronika Banaszak-Cibicka, Iga Stanisławska
    Owady zapylające to niezwykle ważna grupa zwierząt, które umożliwiają reprodukcję wielu gatunków roślin dziko rosnących i uprawnych.Do najważniejszych zapylaczy należą pszczoły. Są one bardzo ściśle związane z roślinami kwiatowymi – pyłek i nektar stanowi pożywienie zarówno dla osobników dorosłych, jak i form larwalnych. Stąd samice, ze względu na potrzeby własne i swojego potomstwa, odwiedzają kwiaty z dużą częstotliwością.

LUDZIE ∙ MIEJSCA ∙ WYDARZENIA

  • „RÓŻNICA MIĘDZY NIEMOŻLIWYM A MOŻLIWYM LEŻY W DETERMINACJI CZŁOWIEKA”
    dr hab. Krystyna Pohorecka
    Słowa wypowiedziane przez Tommy Lasorda doskonale pasują do wydarzenia, jakie miało miejsce 30 stycznia 2025 roku w Zakładzie Pszczelnictwa w Puławach, zamiejscowej jednostce Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. W tym dniu odbyło się bowiem uroczyste otwarcie nowej siedziby Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich. Oddanie do użytku nowoczesnego obiektu, wyposażonego w zaawansowaną technologicznie infrastrukturę i wysokiej klasy aparaturę, otwiera ogromne możliwości zarówno w sferze badań naukowych, jak również badań usługowych, realizowanych na rzecz sektora pszczelarskiego.

  • PSZCZELARSKIE MIGAWKI ZE ŚWIATA
    Kamila Cyfra

„Pszczelarstwo” - wiedza i doświadczenie.
Zrób z tego pożytek!

 ZAMÓW PRENUMERATĘ