Wrzesień 2023
Szanowni Czytelnicy,
spieszę podzielić się dobrą wiadomością, bo jak sądzę, wszyscy - zarówno osoby zaangażowane przez wiele lat w proces wydawniczy naszego miesięcznika, jak i publikujący na jego łamach Autorzy, a także Czytelnicy - mamy powód do radości i dumy. W lipcu tego roku „Pszczelarstwo” zostało umieszczone w wykazie punktowanych czasopism naukowych i recenzowanych materiałów z konferencji międzynarodowych Ministra Edukacji i Nauki. Możemy się przy tym pochwalić, że -podobnie jak prestiżowemu „American Bee Journal”, najstarszemu na świecie anglojęzycznemu periodykowi pszczelarskiemu - przyznano nam 20 punktów, co jest potwierdzeniem wartości merytorycznej „Pszczelarstwa” i olbrzymim wyróżnieniem.
To nasz wspólny sukces.
Krystyna Pohorecka
- Opracowanie graficzne: Monika Karvazy
- Liczba stron: 40
- ISSN: 0478-7080
Cena wersji papierowej:
11,00 zł
Cena wersji elektronicznej:
10,00 zł
We wrześniu:
GOSPODARKA PASIECZNA
-
WRZESIEŃ – DLA JEDNYCH CZAS WYTCHNIENIA, DLA DRUGICH CZAS ŻNIW
dr hab. Krzysztof Olszewski prof. UP w Lublinie
We wrześniu natężenie prac w większości pasiek jest znacznie mniejsze niż w miesiącach poprzednich. Pełne ręce roboty mają za to pszczelarze korzystający z pożytków późnych. To także dobry czas na wymianę matek. -
ZIMOWANIE MATEK
Igor Pawłyk
W jaki sposób bezpiecznie zazimować matki? Przedstawiamy trzy sprawdzone sposoby. Wielu pszczelarzy (przede wszystkim hodowcy matek) stara się przyswoić technologię przezimowania zapasowych albo niewykorzystanych w sezonie królowych.
ŻYWIENIE PSZCZÓŁ
-
PRZYDATNOŚĆ SYROPÓW SKROBIOWYCH W DOKARMIANIU ZIMOWYM [2]
dr hab. Teresa Szczęsna, prof. IO-PIB
Przedstawiamy wyniki badań dotyczące wartości syropów stosowanych w dokarmianiu pszczół podczas przygotowania ich do zimowli.
POŻYTKI I ZAPYLANIE
-
BLUSZCZ POSPOLITY: WERTYKALNE PSZCZELE PASTWISKO
dr Zofia Kaczmarek, inż. Maciej Ratajczak
Sadźmy bluszcz! Nie tylko na wsiach, ale i w miastach. W rankingu roślin miododajnych zajmuje bardzo wysoką pozycję. Może być alternatywnym źródłem pożytku dla pszczół. Jest wielkim sprzymierzeńcem człowieka i planety. Czytaj dalej…
PUNKT WIDZENIA
-
NAJWIĘKSZE BŁĘDY GOSPODARKI PASIECZNEJ W KONTEKŚCIE POPULACYJNEGO ZDROWIA PSZCZÓŁ [2]
Bartłomiej Maleta
Za postępujący spadek kondycji pszczół miodnych w dużej części odpowiadają pszczelarze, a przede wszystkim ich stałe interwencje wstrzymujące naturalne procesy koadaptacji różnych organizmów. Większość błędów można byłoby łatwo wyeliminować, przyjmując za priorytet zdrowie populacyjne pszczół.
PRODUKTY PSZCZELE
-
BADANIE SKŁADU PIERWIASTKOWEGO MIODÓW DOLNOŚLĄSKICH
dr inż. Krzysztof Gręda, prof. dr hab. inż. Paweł Pohl
Obok mleka i oliwy miód jest jednym z najczęściej fałszowanych na świecie produktów spożywczych. Przedstawiamy wyniki badań miodu z okolic Wrocławia, wykonane przez naukowców z tamtejszej politechniki.
PRAWODAWSTWO PSZCZELARSKIE
-
CO W PRAWIE PISZCZY… [2]
lek. wet. Janusz Sudoł
O lokalizacji pasieki nie może decydować jedynie (dogodna) odległość od naszego miejsca zamieszkania. Ani w prawodawstwie polskim, ani unijnym, nie znajdziemy przepisów, które mówią wprost o lokalizacji pasieki.
APITERAPIA
-
ZASTOSOWANIE PRODUKTÓW PSZCZELICH W PROKREACJI
Elżbieta Hołderna-Kędzia
Produkty pszczele coraz częściej wykorzystuje się w leczeniu chorób narządów płciowych kobiet i mężczyzn oraz niepłodności. Korzystne właściwości odżywcze, energetyczne i wzmacniające miodu w dziedzinie ginekologii i położnictwa odkryto już wiele tysięcy lat temu.