Wrzesień 2025
Szanowni Państwo,
prace związane z bieżącą obsługą rodzin pszczelich w sezonie produkcyjnym dobiegają końca. Pozostało jeszcze karmienie pszczół, a gdzieniegdzie zbór miodu z późnych pożytków.
We wrześniu ukończone powinno zostać także układanie gniazd. Warto pamiętać, by wielkością odpowiadało ilości pszczół, tak by zimujący kłąb wypełniał go w całości. W tym miesiącu w wielu pasiekach przeprowadzane są także zabiegi przeciwwarrozowe.
Kontynuując ten temat przedstawiamy rezultaty zastosowania do tego celu płyty Müllera, mało znanej biotechnicznej metody ograniczania inwazji Varroa destructor. Zwolennikom stosowania leków weterynaryjnych przypominamy z kolei o ważnych kwestiach, które pomogą uchronić się przed rozczarowaniem spowodowanym skutecznością wykonanych zabiegów niższą od spodziewanej. Natomiast dla Czytelników, którzy nie mieli czasu na wakacyjne wyjazdy przywołujemy garść wspomnień z lipcowego święta w „Sądeckim Bartniku”.
Miłej lektury
Krystyna Pohorecka
- Opracowanie graficzne: Monika Karvazy
- Liczba stron: 40
- ISSN: 0478-7080
Cena wersji papierowej:
14,00 zł
Cena wersji elektronicznej:
10,00 zł
We wrześniu:
MOJA GOSPODARKA PASIECZNA
- DOŚWIADCZENIA PASIECZNE Z PŁYTĄ MÜLLERA STOSOWANĄ DO OGRANICZANIA INWAZJI VARROA DESTRUCTOR
Wojciech Kołodyński
Płyta Müllera to urządzenie pszczelarskie stosowane do zwalczania roztocza Varroa destructor w rodzinach pszczelich od niedawna. Ta biotechnologiczna metoda oferuje sposób walki z pasożytem niewymagający stosowania preparatów chemicznych. Jaka jest jednak jej skuteczność? - JAK PRZYGOTOWAĆ RODZINY DO NOWEGO SEZONU
Piotr Szyszko
Zimowla to kluczowy okres w cyklu życiowym pszczół, który decyduje o przebiegu kolejnego sezonu wiosenno-letniego. Zanim to nastąpi, pszczelarz staje przed najważniejszym zadaniem, polegającym na stworzeniu takich warunków bytowych pszczołom, które pozwolą im bezpiecznie przetrwać czas chłodów i biologicznego spowolnienia.
HODOWLA PSZCZÓL
-
HISTORIA LINII DOBRA
Jerzy Żwirski
Populacja pszczół rasy kraińskiej linii Dobra na obszarze hodowli zachowawczej liczy obecnie ok. 2 tys. rodzin pszczelich, a hodowla odbywa się w siedmiu stadach zachowawczych. Dzięki pracy hodowlanej wielu osób udało się zachować unikatowe cechy tej pszczoły.
CHOROBY ∙ SZKODNIKI ∙ ZATRUCIA
- PRZYCZYNY ZMIENNEJ SKUTECZNOŚCI ŚRODKÓW WARROABÓJCZYCH
Dariusz Karwan
W warunkach pasiecznych skuteczność preparatów przeciwwarrozowych niekiedy znacznie odbiega od deklarowanej przez producenta lub uzyskiwanej w trakcie badań prowadzonych w różnych ośrodkach naukowych. Najczęściej rozbieżności te są wynikiem błędów popełnianych podczas stosowania leków, tj. nieprzestrzegania zaleceń dotyczących ich aplikacji, ale nie tylko.
POŻYTKI I ZAPYLANIE
-
WIESIOŁKI WZBOGACĄ LETNI POŻYTEK
prof. dr hab. Bożena Denisow, dr Monika Strzałkowska
Wiesiołki to rośliny zielne, głównie dwuletnie, rzadziej jednoroczne lub byliny. W warunkach klimatycznych Polski kwitną intensywnie od początku lipca aż do października, osiągając szczyt kwitnienia w sierpniu, co z pszczelarskiego punktu widzenia o tej porze roku stanowi szczególną zaletę.
EKOLOGIA
-
RELACJE MIĘDZY ROŚLINAMI A ZAPYLACZAMI
Konrad Wilamowski
Relacje między zapylaczami a roślinami stanowią nie tylko fascynujący przykład współzależnej ewolucji, ale są również podstawowym elementem prawidłowo funkcjonujących ekosystemów. To złożona i dynamiczna interakcja, której skutki wykraczają poza same procesy rozrodu roślin, mająca wpływ na przebieg wielu ważnych procesów w środowisku przyrodniczym.
APITERAPIA
-
APITERAPIA W PRAKTYCE: PRODUKTY PSZCZELE UZUPEŁNIENIEM MIESZANEK ZIOŁOWYCH OJCA GRZEGORZA SROKI [1]
Arkadiusz Ciołkowski
Coraz chętniej świadomie sięgamy po produkty pszczele w celu poratowania naszego zdrowia. Niekiedy kuracje ograniczają się wyłącznie do produktów pszczelich, takich jak miód, pyłek kwiatowy czy propolis, ale często stanowią też uzupełnienie terapii bazujących na ziołach
LUDZIE • MIEJSCA • WYDARZENIA
-
LIPCOWE SPOTKANIA W „SĄDECKIM BARTNIKU”
dr hab. Krystyna Pohorecka
Biesiada w „Sądeckim Bartniku” organizowana jest przez Gospodarzy tego miejsca od ponad trzydziestu lat. Gości, którzy chociaż raz odwiedzili to gospodarstwo pasieczne nie trzeba przekonywać o jego wyjątkowym charakterze.
