Miodobranie

Moderator: krzysglo

Apiewa
Obserwator
Obserwator
Posty: 2
Rejestracja: 2009-06-08, 18:43

Miodobranie

Post autor: Apiewa »

Tydzień temu podbierałam miód, ale zauważyłam, że w kilku nie jest zasklepiony, pozostawiłam więc ule "do zasklepienia" minęły dokłanie 4 dni i jest bez zmian, czy nie zasklepiony, niekapiący miód można wykręci. Wiem, że zawcześnie wykręcony miód kiśnie i wylatuje ze słoików, mnie jeszcze to nie spotkało, ale mam obawy.
Czy może mi ktoś doradzić, kto tez miał w swojej pasiece taki przypadek?

arekfreus
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 184
Rejestracja: 2008-06-25, 10:25

Post autor: arekfreus »

jeśli podczas strząsania pszczół z ramki nie wylatują krople nakropu to bez obaw można kręcić miód. jeśli pszczoły nie mają wziątku to nie śpieszą się z sklepieniem plastrów.

Apiewa
Obserwator
Obserwator
Posty: 2
Rejestracja: 2009-06-08, 18:43

Post autor: Apiewa »

Dzięki!

BoCiAnK
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 379
Rejestracja: 2006-02-18, 14:54
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Kontakt:

Post autor: BoCiAnK »

Po kilku dniach nie pogody nic Ci nie wyleci z ramki
Popatrz dokładnie na miód w ramce gdy masz tak Menisk Wklęsły - to miód jest dojrzały nawet bez za sklepu i możesz brać
Pszczoły nie mając dopływu nektaru nie zasklepią plastra a nawet przy dopływie a brzydkiej pogodzie też nie bo pobierają go na bieżąco

Awatar użytkownika
nemo
Stukacz
Stukacz
Posty: 87
Rejestracja: 2009-04-02, 14:21
Lokalizacja: Orawa

Post autor: nemo »

Mam pytanie przez niedopatrzenie zostały odwirowane trzy ramki pełne niedojrzałego miodu{tak sądze] zmiodarki jak sie wylewał to co prawda tworzyl pagórekale w dołku chyba rozumiecie moje wywody!? czy mam go zmieszać z pozostałym czy prztworzyc na wypieki?
Pozdrawiam Władek

birkut

Post autor: birkut »

poczekaj az zacznie fermentowac wtedy dodasz wody i na winkopóltorak lub podobny

Awatar użytkownika
nemo
Stukacz
Stukacz
Posty: 87
Rejestracja: 2009-04-02, 14:21
Lokalizacja: Orawa

Post autor: nemo »

Chwała,gorzałkopijom-ale,cóz dzieciaki sie pospieszyły-my ci wójku psprzątamy ten bajzel i wlały ten miód do pozostałego jest tego sporo 50litrów.Wiesz ile z tego będzie gorzały? :707: :688:
Pozdrawiam Władek

Awatar użytkownika
minikron
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 377
Rejestracja: 2007-10-24, 10:32

Post autor: minikron »

Jeśli teraz miałeś niedojrzały miód w ulach, to uważaj się za szczęśliwca.
"Temu, kto je zna i kocha, lato bez pszczół wyda się smutne i tak niepełne, jak gdyby
nie wydało na świat ptaków, ani kwiatów"

Stanisław Zbieg
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 623
Rejestracja: 2005-12-27, 12:11
Lokalizacja: Limanowa

Post autor: Stanisław Zbieg »

Odpowiadam Kol."Nemo" - jeżeli ten niedojrzały miód został wlany do jednego dużego odstojnika to wypłynie na wierzch i będzie tworzył górną warstwę.
Proponuję Koledze delikatnie nabierką zbierać ten miód z górnej warstwy, po pewnym czasie zostanie tylko ten wcześniejszy dojrzały. Pozna Kolega to po tym, że w czasie próby badania tego wcześniejszego miodu będzie się tworzył menisk wypukły, a najlepiej jego dojrzałość sprawdzić refraktometrem.


Pozdrawiam Stanisław Z.

Awatar użytkownika
nemo
Stukacz
Stukacz
Posty: 87
Rejestracja: 2009-04-02, 14:21
Lokalizacja: Orawa

Post autor: nemo »

Dziękuje za odpowiedzi,jest sporo -duzo białej koniczyny ale juz sie kończy pożytek.
Słyszałem juz o tym refraktometrze tylko nie wiem gdzie to kupić
Pozdrawiam Władek

Stanisław Zbieg
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 623
Rejestracja: 2005-12-27, 12:11
Lokalizacja: Limanowa

Post autor: Stanisław Zbieg »

Odpowiadam Kol."Nemo" - refraktometry ma w swojej ofercie handlowej firma T.Łysoń - cena cca 290 zł. Tej klasy przyrząd jest zupełnie wystarczający do naszych celów.
Są też oferty refraktometrów na innych stronach WWW, ale stosunkowo drogie.
Raz kupiony będzie nam służył przez długie lata


Pozdrawiam Stanisław Z.

BoCiAnK
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 379
Rejestracja: 2006-02-18, 14:54
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Kontakt:

Post autor: BoCiAnK »

nemo pisze:Mam pytanie przez niedopatrzenie zostały odwirowane trzy ramki pełne niedojrzałego miodu{tak sądze] zmiodarki jak sie wylewał to co prawda tworzyl pagórekale w dołku chyba rozumiecie moje wywody!? czy mam go zmieszać z pozostałym czy prztworzyc na wypieki?
Kolego to jeszcze zależy jaka na polu była temperatura
Nawet gdy odbiera się miód zasklepiony a temperatura jest wysoka (ul w nasłonecznionym miejscu ) to zawsze gdy zlewa się do sita z miodarki tworzy stożek w dołku i jest to najnormalniejsze pod słońcem zjawisko
Odczekaj aż ten sam miód nabierze pokojowej temperatury 20-25 stC a sam się przekonasz

truteń007
Obserwator
Obserwator
Posty: 5
Rejestracja: 2012-02-29, 13:09

Post autor: truteń007 »

Witam, przedwczoraj wirowałem miód we wszystkich (4WP) uli miód był gęsty i zasklepiony, ale w jednym ulu był niedojrzały. Odwirowałem go do innego pojemnika. I w związku z tym mam pytanie, czy da się osuszyć go do normalnej zawartości wody np. za pomocą odstojników, pozostawiając je w suchym i ciepłym miejscu. W necie spotkałem się też z praktyką odparowywania miodu za pomocą dekrystalizatorów, ale wówczas traci część swych właściwości. Czy jest może jakaś inna możliwość?

avico

Post autor: avico »

Po pierwsze skąd wiesz, że był niedojrzały?

Może był tylko niezasklepiony.

Praktykuje się wirowanie plastrów zasklepionych w 3/4, choć są sytuacje, że miód jest dojrzały, ale nieposzyty. Aby mieć pełną wiedzę, trzeba użyć refraktometru.

Inna sprawa, to po jakiego grzyba wirowałeś, skoro nie byłeś przekonany o jego dojrzałości?

Wszystko o czym piszesz, to leczenie syfa pudrem.

Tak jest jedyna skuteczna i najlepsza możliwość:

- Oddaj ten miód pszczołom do ponownego przerobienia i odwiruj dojrzały, a na przyszłość nie bądź zachłanny i nie odbieraj surowca na miód.

Awatar użytkownika
Radek73
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 298
Rejestracja: 2009-04-05, 08:21
Lokalizacja: LUBUSKIE

Post autor: Radek73 »

Dokładnie .. popieram przedmówcę .. :706: :706: :706:
Radek73

ODPOWIEDZ