Ceny-midu 2011

Moderator: krzysglo

mepha
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 12
Rejestracja: 2010-06-23, 18:52
Lokalizacja: Małopolska

Ceny-midu 2011

Post autor: mepha »

Witam.

Chciałym się dowiedzieć w jakiej cenie chodzą w tym sezonie miody ?? Np zena za 1 kg/1L .

Czy miód zebrany podczas gdy kwitnie mniszek lekarski duże ilości zakwaifikujemy do miodu wielkowaiatowego , czy to jakiś inna nazwa ?

:)
Pozdrawiam
Mepha

waldek6530
Stukacz
Stukacz
Posty: 82
Rejestracja: 2011-01-02, 15:14

Post autor: waldek6530 »

Ja bym go kwalifikował jako wielokwiatowy w tym czasie kwitną sady i domieszka jest nie wiadomo czego sadu czy mniszka. A co do cen to w detalu widziałem ale zeszłoroczny z tego sezonu w naszym rejonie jeszcze nie ma w sprzedaży. A zeszłoroczny to bez zmian cena ok. 30 zeta za 0,9 litra. Myślę, że w tym sezonie to poniżej 30 zeta z 0,9 nie powinien zejść przecież cukier mamy droższy. Ktoś powie, że cukier "trochę" zdrożał a tu pszczelarze już podnieśli ceny miodu - jest okazja to trzeba ja wykorzystać. Jeżeli np. żywiec zdrożeje o 50 gr. to masarnie ceny wędlin podnoszą o 5 zł - tłumaczenie bo zdrożał żywiec i nikt nie mruczy tylko kupują to dlaczego z nami ma być inaczej.

Marcinluter
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 892
Rejestracja: 2008-05-31, 12:50
Lokalizacja: proszowice

Post autor: Marcinluter »

miód to nie mięso, czy chleb ;)
pozdrawiam Marcin

Szlachciura
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 109
Rejestracja: 2010-10-07, 20:40

Post autor: Szlachciura »

Marcinluter pisze:miód to nie mięso, czy chleb ;)
a czym różni się wpływ kosztów produkcji (energia, paliwo,podatek) w przypadku miodu i mięsa...?

Marcinluter
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 892
Rejestracja: 2008-05-31, 12:50
Lokalizacja: proszowice

Post autor: Marcinluter »

Szlachciura, źle napisałem,
waldek6530 pisze:Myślę, że w tym sezonie to poniżej 30 zeta z 0,9 nie powinien zejść przecież cukier mamy droższy. Ktoś powie, że cukier "trochę" zdrożał a tu pszczelarze już podnieśli ceny miodu - jest okazja to trzeba ja wykorzystać. Jeżeli np. żywiec zdrożeje o 50 gr. to masarnie ceny wędlin podnoszą o 5 zł - tłumaczenie bo zdrożał żywiec i nikt nie mruczy tylko kupują to dlaczego z nami ma być inaczej.
post mój dotyczył tego, bo wielu ludzi nie stać by kupić miód wybiorą mięso czy chleb- gdy drożeje chleb to ludzie móc nie móc będą go kupować a miód gdy podrożeje to albo ludzie się "ograniczą" albo go nie kupią bo ich nie stać. W cenach musimy wiele rozważyć.
pozdrawiam Marcin

Szlachciura
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 109
Rejestracja: 2010-10-07, 20:40

Post autor: Szlachciura »

Nic nie musimy rozważać..
złodzieje stojący za podwyżkami cen cukru i trafiający na tak podatny grunt jak w Polsce nie mieli żadnych zahamowań...
Bo Polak łyknie każdy kit który mu w mediach sprzedadzą...
nasz kraj przypomina swoją strukturą XIX -to wieczne kolonie które stać tylko na eksport taniej siły roboczej co skutkuje tym że tylko ten kto potrafi utrzymać się na powierzchni nie utonie...a sentymenty proponuję zostawić bajkopisarzom.... :707:

Awatar użytkownika
beniamin82
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 232
Rejestracja: 2007-05-10, 20:08
Lokalizacja: Zielina 47-370
Kontakt:

Post autor: beniamin82 »

Marcinluter pisze:gdy drożeje chleb to ludzie móc nie móc będą go kupować
I tu się mylisz, ja od roku piekę sam chleb i oszczędzam na tym 30% ceny. Wliczając prąd i zakup maszyny do pieczenia chleba.

Mojego czasu potrzeba 5min żeby wrzucić składniki do maszyny. A potem samo się już miesza i piecze.

daro

Post autor: daro »

I zależy co kto nazywa miodem,a co chlebem.Na 100 % to z tej maszyny tylko jego udaje.Gdzie trzymasz zakwas do chleba?

[ Dodano: 2011-05-24, 15:04 ]
Ja kupuję drogi ale chleb nie wyrób chlebo-podobny. I myli się kolega że ludzie muszą kupować chleb - ludzie muszą jeść a co to już sprawa inna. Miód jednak nie jest produktem pierwszej potrzeby i mając do wyboru mięso czy miód wybierają mięso.

Marcinluter
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 892
Rejestracja: 2008-05-31, 12:50
Lokalizacja: proszowice

Post autor: Marcinluter »

beniamin82,
ale jaki% społeczeństwa tak zrobi ;)
piekarnie by upadły ;)
pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika
beniamin82
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 232
Rejestracja: 2007-05-10, 20:08
Lokalizacja: Zielina 47-370
Kontakt:

Post autor: beniamin82 »

daro pisze:Na 100 % to z tej maszyny tylko jego udaje.Gdzie trzymasz zakwas do chleba?
Zakwas do chleba trzymam w plastikowej misce, po wymieszaniu żurku z mąką żytnią (razową, ekologiczną), stawiam w zależności od temperatury w mieszkaniu na 4-8godzin na szafkę w kuchni, a później do lodówki.

A co do udawania chleba, to chyba ten w sklepie teraz udaje "chleb", w składzie są spulchniacze i inne cuda. A tu mam tylko mąkę, zakwas,sól i czasem drożdże.

avico

Post autor: avico »

Marcinluter pisze:beniamin82,
ale jaki% społeczeństwa tak zrobi ;)
piekarnie by upadły ;)
Czemu kiedyś ludzie sami chleba nie piekli?
Takie piekarnie powinny upaść, skoro ich wyroby tylko z nazwy są pieczywem, a tak naprawdę czymś pełnym chemii.
Ja również sam piekę chleb i inne pieczywo, ale nie w maszynie tylko w piekarniku na granitowej płycie. W załączeniu foto stygnącego na kratce chleba pszenno-żytniego na zakwasie bez dodatku drożdży.
Załączniki
Chleb.JPG
Chleb.JPG (80.86 KiB) Przejrzano 13015 razy

Marcinluter
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 892
Rejestracja: 2008-05-31, 12:50
Lokalizacja: proszowice

Post autor: Marcinluter »

avico, beniamin82, To ja wam powiem ,że mam coś jeszcze lepszego do pieczenia chleba : Piękny piec chlebowy na drewno - 30 lat ma i chlebek z niego jest pyszny tylko ma wadę nie opłaca się piec 1 bochenka, zwykle to 5 pieczemy 3-5 razy w roku ale jest pyszny , na zakwasie ;) :707:

[ Dodano: 2011-05-28, 11:51 ]
A i jeszcze jedno : jak chcecie mieć piękny złoty chlebek to gotowy uformowany bochenek przed pieczeniem wysmarować odrobią mleka z miodem - piękny wychodzi ;)
pozdrawiam Marcin

daro

Post autor: daro »

Nie udaje ! Kosztuje 2,10 jest bez polepszaczy, chemii i badziewia.Zakwas to resztka ciasta chlebowego i nikt go nie trzyma w mojej piekarni w stali nierdzewnej, plastiku a w skrzynkach drewnianych.(dzięki mojej walce)A chleb wystarczy posmarować wodą.Znam wieś gdzie żyją ludzie jak ludzie i remizie jest piec chlebowy i ile dom bierze bochenków tyle dni piecze chleb.Kiedyś piekli bo chcieli mieć świeży - dziś bo nie chcą jeść gówna.
Mam i ja ochotę spróbować tej maszyny. :-)

[ Dodano: 2011-05-28, 16:13 ]
A najlepiej sprawdzić czy chleb jest dobry - postukać w spód musi być twardy. Polepszacze powodują że jest miękki.

Awatar użytkownika
beniamin82
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 232
Rejestracja: 2007-05-10, 20:08
Lokalizacja: Zielina 47-370
Kontakt:

Post autor: beniamin82 »

daro pisze:Mam i ja ochotę spróbować tej maszyny.
Jest tylko jedna rzecz.

Jeżeli chcesz piec chleb na samym zakwasie to koniecznie musisz kupić maszynę która ma osobny program mieszania ciasta i osobny pieczenia. Czasami trzeba się naszukać.

Zwykle programy "automatyczne" są przewidziane do pieczenia pieczywa drożdżowego. A jak wiadomo chleb na samym zakwasie potrzebuje dłuższego okresu czasu wyrastania.

I oczywiście jeżeli cenisz wygodę to pieczesz w maszynie, tyle że liczyć się trzeba z tym że chleb przybierze kształt formy. A błyszczącą skórkę będzie miał tylko u góry.

Prośba do admina o wyodrębnieni wątku jako "swojski chlebek" bo robimy OFF TOPA giganta. A to trochę niegrzecznie..:-)

Marcinluter
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 892
Rejestracja: 2008-05-31, 12:50
Lokalizacja: proszowice

Post autor: Marcinluter »

beniamin82, po pierwsze maszyna do pieczenia chleba ma za niską temperaturę aby upiecz dobrze chleb na zakwasie...
pozdrawiam Marcin

ODPOWIEDZ