czy sfermentowany miód nadaje sie do podkarmiania??
Moderator: krzysglo
czy sfermentowany miód nadaje sie do podkarmiania??
witam! mam zeszłoroczny miód lipowy który mi w słoikach sfermentował. tzn. nie do końca w sumie po prostu jest w trakcie fermentacji i ma kwaśny smak. i moje pytanie dotyczy czy taki miód można podać wraz z syropem pszczołom na zimie?? czy lepiej zrobić miód pitny??
mirek
-
- Senior Stukacz
odpowiadam Koledze "cacek" - lepiej zrobić miód pitny, pewniejsza sprawa. Nie wiadomo jak taki miód lekko przefermentowany zachowa się w syropie - tu trzeba technologa z przetworstwa spożywczego/winiarza/ aby udzielił autorytatywnej odpowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do Limanowej - mój telefon w książce telefonicznej
Stanisław Z.
Stanisław Z.
-
- Stukacz Wymiatacz
Można taki miód pszczołom dać, ale pod warunkiem że syte z tego miodu pogotujemy dość długo bez przykrycia gara. Alkohol odparuje, i drożdże zostaną zabite. W takim stanie nie zaszkodzą pszczołom. Przecież robi sie ciasto cukrowe z drożdżami do podkarmiania - jako namiastka białka.
Naturalnie miodu z takiego przerobienia syty ja raczej nie odbierałbym.
Naturalnie miodu z takiego przerobienia syty ja raczej nie odbierałbym.
-
- Stukacz Junior
Ja też bym go przerobił na miód pitny. Pyszna sprawa. Jak go sprzedaż to lepiej zarobisz niż na takim miodzie tylko uważaj na urzędy i policje bo słono możesz zapłacić. Ale jak dasz go w ramach promocji klientom to za rok mur beton będziesz miał gdzie sprzedać miód. Chciałem powiedzieć za trzy lata, ale mojemu miodowi nie udało się jeszcze tak długo leżakować.