proszę o odpowiedz doświadczonych pszczelarzy
Moderator: krzysglo
proszę o odpowiedz doświadczonych pszczelarzy
czy ule styropianowe są nieszkodliwe dla pszczół i z jakiego styropianu są robione
mala
-
- Stukacz Wymiatacz
Wg mnie ule styropianowe są szkodliwe. I nie chodzi tu o toksyczność materiału ale o jego wysoką izolacyjność termiczną. Warunki jakie panują w takim ulu są totanie nienaturalne bo materiał jakim jest styropian jest zupełnie obcy dla pszczół.
Ciekawe, że nie słyszałem o przypadku gdy rójka samoistnie zasiedla się w ulu styropianowym. Zasiedlaja mury, kominy, dziuple, stare, drewniane ule ale styropiany omijają z daleka.
Zauważyłem, że pszczoły hodowane w ulach styropianowych mają większą podatność na wystąpienie chorób wirusowych.
W przyszłym sezonie zamierzam definitywnie pozbyć się ostatnich kilkunastu sztuk jakie jeszcze obecnie są zasiedlone.
Korpusy styropianowe natomiast doskonale mi służą jako podstawki pod ule:)
Nie chłoną wilgoci, nie korodują, nie butwieją - same plusy.
Ciekawe, że nie słyszałem o przypadku gdy rójka samoistnie zasiedla się w ulu styropianowym. Zasiedlaja mury, kominy, dziuple, stare, drewniane ule ale styropiany omijają z daleka.
Zauważyłem, że pszczoły hodowane w ulach styropianowych mają większą podatność na wystąpienie chorób wirusowych.
W przyszłym sezonie zamierzam definitywnie pozbyć się ostatnich kilkunastu sztuk jakie jeszcze obecnie są zasiedlone.
Korpusy styropianowe natomiast doskonale mi służą jako podstawki pod ule:)
Nie chłoną wilgoci, nie korodują, nie butwieją - same plusy.
W tym roku miałem dwa przypadki, gdzie rójka sama do styropiana weszławieloraki pisze:Ciekawe, że nie słyszałem o przypadku gdy rójka samoistnie zasiedla się w ulu styropianowym.
Ile masz uli styropianowych jeden czy dwa, że takie bzdury piszesz
Ciekawość to porad i błędów matka
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko
Pół albo 3/4SKapiko pisze:W tym roku miałem dwa przypadki, gdzie rójka sama do styropiana weszła
Ile masz uli styropianowych jeden czy dwa, że takie bzdury piszesz

No to gratulacje, że weszła... Jeśli dobrze przeczytałeś, napisałem, że "nie słyszałem o takim przypadku". A teraz już o takim przypadku przeczytałem.
Dla mnie bzdurą jest trzymać pszczoły w ulach styropianowych chociaż zdaję sobie sprawę z ich zalet.