Pozyskiwanie pyłku kwiatowego
Moderator: krzysglo
Pozyskiwanie pyłku kwiatowego
Proszę o opinie na temat wpływu pozyskiwania pyłku kwiatowego na stan rodziny pszczelej ,tylko z praktyki nie z literatury,chodzi mi o kondycję fizyczną pszczoły lotnej i czerwiu . Nie interesują mnie wywody tylko praktyczne doświadczenia.Z poważaniem Truteń.
-
- Nieśmiały
- Posty: 11
- Rejestracja: 2008-02-18, 13:09
Byłem też taki ciekawy - no i w jednym ulu założylem poławiacz na stałe i obserwowałem jak pszczółki ssobie poradza. Wiosną kiedy w ulu były zapasy pierzgi po zimie nie zuwazyłem aby ta rodzina różniła się w rozwoju od innych. Tak było też podczas kwitnienia rzepaków. Mimo poławiacza zawsze pszczóły potrafiły przeszmuglować trocchę pyłku bo było go w nadmiarze.Jednak po tym okresie już w czasie kwitnienia akacji - czerwiu było troche mniej.Następny okres - lipy nie ma tu wiele - zuważyłem raptowny spadek czerwiu zasklepionego chociaż młoda matka skladała dość dużo jajeczek. Pszczoły przy braku białka mussiały wyjadać młode larwy. Stan rodziny gwałtownie został osłabiony. Miałem już dość doświadczenia i zasiliłem szybko tą rodzine ramkami z pierzgą z innego ula. Wniosek - przy pozyskiwaniu pyłku nie trzeba być pazernym, Zabierać z głową z umiarem i tylko wtedy gdy mamy go w oklicy w nadmiarze a w żadnym wypadku pod koniec sezonu, Pozdrawiam Jano
2406
http://www.pasieka.arsangelica.com/produkty02.html
Wg tego na logikę można spożywać pyłek kasztanowca bez ryzyka ubytków na zdrowiu.
http://www.czytelniamedyczna.pl/2601,sk ... lad-c.html
http://www.rafzen.pl/pszczoly/?bogactwo ... pylkach,46
Może linki z dokładnym składem chemicznym pyłku trochę Panu pomogą w poszukiwaniu odpowiedzi.
Wg tego na logikę można spożywać pyłek kasztanowca bez ryzyka ubytków na zdrowiu.
http://www.czytelniamedyczna.pl/2601,sk ... lad-c.html
http://www.rafzen.pl/pszczoly/?bogactwo ... pylkach,46
Może linki z dokładnym składem chemicznym pyłku trochę Panu pomogą w poszukiwaniu odpowiedzi.
Witam
Pyłek poławiam od (zawsze) choć tylko dla moich potrzeb i tyle żeby wystarczyło do ciasta na wiosne . prztpomne ze pasieke mam na ubogich pożytkach mimo to nigdy mi w rodzinach nie brakowało pierzgi nawet co roku odbieram pewną ilość dla siebie (zdecydowanie bardziej mi smakuje). Pszczoły dosć szybko uczą sie formować mniejsze obnuza i złatwością większa częsć pyłku trafia do ula a nie zostaje w poławiaczu , oczywiście nie połwiam pyłku przez cały sezon zaczynam na sadach ( jak to mozna nazwać sadami?)a kończe po akacji oczywiście na większym pożytku otwieram poławiacz
Pozdrawiam
Pyłek poławiam od (zawsze) choć tylko dla moich potrzeb i tyle żeby wystarczyło do ciasta na wiosne . prztpomne ze pasieke mam na ubogich pożytkach mimo to nigdy mi w rodzinach nie brakowało pierzgi nawet co roku odbieram pewną ilość dla siebie (zdecydowanie bardziej mi smakuje). Pszczoły dosć szybko uczą sie formować mniejsze obnuza i złatwością większa częsć pyłku trafia do ula a nie zostaje w poławiaczu , oczywiście nie połwiam pyłku przez cały sezon zaczynam na sadach ( jak to mozna nazwać sadami?)a kończe po akacji oczywiście na większym pożytku otwieram poławiacz
Pozdrawiam
Krótka piłka, albo Pan odbiera, albo zostawia im na zimę, mniejsze koszty w karmieniu 
"Właściwości
Miód ten jest mało znany, produkowany z nawłoci kwitnącej na jesieni. Nawłoć jest popularnym chwastem,
bardzo łatwo się rozprzestrzenia, traktowane jest jako bogate źródło pyłku i nektaru, których brakuje na
późnej jesieni. Często pszczelarze zimują pszczoły na tym miodzie. Ten miód posiada aromatyczny,
nierozpoznawalny, lekko kwaskowy smak. Jego charakterystyczną cechą jest to, że często krystalizuje się
do postaci kremu.
Zastosowanie
Popularny w leczeniu układu moczowego, przeroście prostaty, leczniczy dla dróg żółciowych oraz stawów. Wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne, przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Posiada dużo rutyny i kwercetyny, które poprawiają ukrwienie nerek oraz poprawiają ich pracę."

"Właściwości
Miód ten jest mało znany, produkowany z nawłoci kwitnącej na jesieni. Nawłoć jest popularnym chwastem,
bardzo łatwo się rozprzestrzenia, traktowane jest jako bogate źródło pyłku i nektaru, których brakuje na
późnej jesieni. Często pszczelarze zimują pszczoły na tym miodzie. Ten miód posiada aromatyczny,
nierozpoznawalny, lekko kwaskowy smak. Jego charakterystyczną cechą jest to, że często krystalizuje się
do postaci kremu.
Zastosowanie
Popularny w leczeniu układu moczowego, przeroście prostaty, leczniczy dla dróg żółciowych oraz stawów. Wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne, przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Posiada dużo rutyny i kwercetyny, które poprawiają ukrwienie nerek oraz poprawiają ich pracę."