3 dni temu nastawiłem pierwszego trójniaka przepis z książki Domowy Wyrób Win Jan Cieślak na 1 obj miodu przypada 2 obj. wody :
miód 4,3l
woda 8,7l
kwasek cytrynowy około 30 gr
Miód wlałem do dymionu , wodę zwykłą zródlaną najtaszą w baniakach 5l do dymiona . Takie coś stało 2 dni codziennie mieszałem około 20 razy . W między czasie zrobiłem matkę drożdzową na drożdzach Zamojskich do miodów pitnych . Po 2,5 dnia gdy matka drożdzowa ruszyła miód w wodzie się rozpuścił , dodałem resztę pożywki do dymiona + naszą przygotowaną matkę i zatkałem korkiem z rurką fermentacyjną zalaną wodą i zatkaną watą aby muszki owocówki nie załatwiły nastawu . Dziś po 14 godzinach od dodania matki nastaw ruszył pyka co 7 sekund .
Czas fermentacji trójniaka 2 lata .
Jest to miód pitny niesycony co oznacza że miód nie był gotowany w celu usunięcia szumowin . Istnieje duże ryzyko że nie wyjdzie ( wiecej info
www.wino.org.pl zakładka miody pitne ) aczkolwiek po zagotowaniu miodu tracimy cenne składniki
[ Dodano: 2013-09-08, 23:37 ]
Od godziny 20:00 drożdże się rozchulały nastaw pyka co 1 sek jest dobrze . Jak nie zapomnę to za 2 lata się odezwę co z tego wyszło