Kurde ciekawe czy ramki są radialnie ułożone potem tylko kran wkręcić , korba pewno z drugiej strony . pare obrotów i miodzio leci .... fajnie to wygląda
Dziękuję krzysgło za poprawienie linków, otwierają się świetnie - oprócz ostatniego. Przy okazji załączę jeszcze zimowe zdjęcia mich słomianych uli.
agrostemma
Pewnie tak, tylko że nie każdy ma dostęp do sieczki i innych materiałów pochodzenia roślinnego, więc styropian jest kompromisem, a po drugie nic nie jest wieczne.
Pozdrawiam!
styropian nie chłonie wilgoci ale drewno i owszem i od strony styropianu drewno nie oddycha no i butwieje wiem bo już rozbierałem do przeróbki dwa korpusy.
Ciekawość to porad i błędów matka
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko
ulik77 pisze:A co myślicie o wełnie mineralnej w płóciennym obszyciu??
wełna mineralna wydaje mi się jak najbardziej może być pomiędzy ścianki drewniane jako wypełnienie, wełna oddycha tak jak drewno, nie wolno jej ugniatać bo traci wtedy swoje bardzo dobre właściwości izolacyjne.
znajomy z innych materiałów stosowanych w dzisiejszym budownictwie, stosował też folie paro przepuszczalna taka jak się na dachy teraz stosuje pod blachę, tj. pomiędzy wełnę mineralna a blachę, folia taka przepuszcza wilgoć tylko w jedną stronę i prawidłowo zamontowana będzie pozwalała wilgoci wyjść z ula, a nie pozwoli wejść.
dark210 pisze:wełna mineralna wydaje mi się jak najbardziej może być pomiędzy ścianki drewniane jako wypełnienie, wełna oddycha tak jak drewno, nie wolno jej ugniatać bo traci wtedy swoje bardzo dobre właściwości izolacyjne.
w żadnym wypadku wełna nie nadaje się do uli zawilgocona traci swoje właściwości izolacyjne, trudno schnie,
Pozdrawiam Mariusz