Czyszczenie ramek
Moderator: krzysglo
Czyszczenie ramek
Czyściłem ostatnio ramki .... po prostu je oskrobałem .wcześniej używałem sody kaustyczniej .... Jakie wy macie sposoby na usuwanie kitu i wosku ???????
Radek73
ja przez ostatnie 30-ci lat nie opalałem nie sodziłem ramek ani ula może mi podpowiesz jakie straciłem-profity.dewu pisze:Zanurzam w kotle z wrzątkiem i rozpuszczoną sodą kaustyczną. Wyciągam czyste drewienko.
a nie przyszło wam do głowy,że jak dziecko będziecie wychowywać w sterylnych warunkach,będzie chorować na oskrzela i inne choroby
to wszystko, to można stosować w małych pasiekach a co mają począć ci co mają do czyszczenia kilka tysięcy ramek kiedyś i ja się bawiłem z każdą ramką lecz teraz myślę zbudować specjalną komorę do której włożę kilkaset ramek na specjalnym stelażu no i doprowadzę parę wodną. Tym sposobem można nawet wytapiać wosk bezpośrednio z ramek
Ciekawość to porad i błędów matka
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko
Od wielu już lat jesienią segreguję ramki z woszczyną, wycinam do przetopu a ramki oczyszczam nożem. Potem w takim ciągłym cyklu po ~4 min. kąpię w roztworze sody kaustycznej(50lwody/1kg sody),następnie w wodzie z octem i solidnie płuczę wodą z węża.
W około 3 godz. zdezynfekowałem 400 ramek. Pracochłonne, ale lepiej się zabezpieczać.
Pozdrawiam!!!
W około 3 godz. zdezynfekowałem 400 ramek. Pracochłonne, ale lepiej się zabezpieczać.
Pozdrawiam!!!
rostewit