Wiosna 2010
Moderator: krzysglo
Wiosna 2010
dzisiaj zrobiło sie ciepło w cieniu było 15 stopni wszystkie rodziny zrobiły oblot zimowałem 5 rodzin i wszystkie wyszły na oblot z czego jest zadowolony jedna rodzina nie bardzo sie kwapiła do wyjścia ale osłuchałem i równo brzęcza spokojnie więc chyba jest w porządku,co prawda dwie rodziny już dwa tygodnie temu był ładny dzień wykonały częściowy oblot.
na przegląd sie zdecydowałem poczekam jak utrzyma sie jutro taki dzień lub pojutrze to trzeba będzie sprawdzić zapasy,aw kazdym raziewymienić dennice by ulżyc im w pracy bidulki po oblocie zaczęły wynosic osyp ale zrobiło sie wietrznie i postanowiłem nic nie robic,
ciekawe czy to ocieplenie sie utrzyma?
na przegląd sie zdecydowałem poczekam jak utrzyma sie jutro taki dzień lub pojutrze to trzeba będzie sprawdzić zapasy,aw kazdym raziewymienić dennice by ulżyc im w pracy bidulki po oblocie zaczęły wynosic osyp ale zrobiło sie wietrznie i postanowiłem nic nie robic,
Pozdrawiam Władek
-
- Senior Stukacz
U mnie wczoraj w Limanowej przy temperaturze w cieniu +11C, bezwietrznej i bardzo słonecznej pogodzie pszczoły dokonały oblotu z wszystkich uli. Ja niczym przed ulami nie ścielę, pszczoły siadają na śniegu, po chwili te zdrowe się podrywają do lotu, chore zostają
Telefonowali do mnie koledzy z okolicy - u nich też były obloty, choć to nie halny.
Pozdrawiam Stanisław Z.
Telefonowali do mnie koledzy z okolicy - u nich też były obloty, choć to nie halny.
Pozdrawiam Stanisław Z.
U mnie też po oblocie przy + 12. W słońcu trochę więcej. Na śniegu nie sypanym niczym pozostało może 30 pszczół, reszta spokojnie wróciła do uli. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-02-19, 19:34 przez Obelnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Wacław Białogłowicz
Re: Wiosna 2010
+15*C?????? Czy to aby nie za dużo? Gdzie, w którym rejonie tak skoczyła temperatura? Pewien jesteś że aż +15 było? Powyżej, jakiej temperatury pszczoły wychodzą się oczyścić? +6 już? Pytam, bo nie wiem, kiedy ja mam jechać do swoich...nemo pisze:dzisiaj zrobiło sie ciepło w cieniu było 15 stopni wszystkie rodziny zrobiły oblot zimowałem 5 rodzin i wszystkie wyszły na oblot z czego jest zadowolony jedna rodzina nie bardzo sie kwapiła do wyjścia ale osłuchałem i równo brzęcza spokojnie więc chyba jest w porządku,co prawda dwie rodziny już dwa tygodnie temu był ładny dzień wykonały częściowy oblot.
-
- Obserwator