Dokarmianie zimowe
Moderator: krzysglo
Piotr Nowotnik, ja Ciebie za bardzo nie pojmuję...
Nie kombinuj, odym je po prostu apiwarolem i wszystko.
Jeszcze można to zrobić. Dzisiaj jest ładny dzień, podkurz je dobrze podkurzaczem, poczekaj kilka minut, podpal tabletkę i zamknij ul na 20 minut. Cała filozofia...
Nie kombinuj, odym je po prostu apiwarolem i wszystko.
Jeszcze można to zrobić. Dzisiaj jest ładny dzień, podkurz je dobrze podkurzaczem, poczekaj kilka minut, podpal tabletkę i zamknij ul na 20 minut. Cała filozofia...
"Temu, kto je zna i kocha, lato bez pszczół wyda się smutne i tak niepełne, jak gdyby
nie wydało na świat ptaków, ani kwiatów"
nie wydało na świat ptaków, ani kwiatów"
-
- Senior Stukacz
-
- Stukacz Wymiatacz
Witam serdecznie.minikron pisze: Nie kombinuj, odym je po prostu apiwarolem i wszystko.
Zastanawia mnie, czemu proponuje Kolega podkurzenie przed podaniem tabletki ?
pozdrawiam
piobad
-
- Senior Stukacz
Kolego "Piobad" - już jest jesień, dnie chłodne, pszczoły mimo ocieplenia w ciągu dnia nie za bardzo rozluźniają kłąb - dlatego zaleca się wpuszczenie kilka kłębów dymu z podkurzacza przed włożeniem tlącej tabletki Apiwarolu, czy czeskiego paska z celulozy zakroplonego 2 kroplami Varidolu FUM. Wtedy pary amitrazy łatwiej penetrują do środka, jest wyższa skuteczność zabiegu.
Pozdrawiam Stanisław Z.
Pozdrawiam Stanisław Z.
Panie Stanisławie,Stanisław Zbieg pisze:Kolego "Piobad" - już jest jesień, dnie chłodne, pszczoły mimo ocieplenia w ciągu dnia nie za bardzo rozluźniają kłąb - dlatego zaleca się wpuszczenie kilka kłębów dymu z podkurzacza przed włożeniem tlącej tabletki Apiwarolu, czy czeskiego paska z celulozy zakroplonego 2 kroplami Varidolu FUM. Wtedy pary amitrazy łatwiej penetrują do środka, jest wyższa skuteczność zabiegu.
serdecznie dziękuję.
pozdrawiam
piobad
-
- Starszy Stukacz
Byłem w pasiece, dziękuję wszystkim za zaangażowanie. Pół godziny klęczałem przy każdym ulu i próbowałem rozpalić apiwarol - to nie jest takie proste jednak. Ale w końcu zareagował i zaczął się tlić. Zatkałem ręcznikami - ścierkami wyloty, osypało się o wiele mniej roztoczy, było już znacznie mniej warrozy. Zakładałem siatki na wyloty - pszczoł też zdrowe i silne- sam się przekonałem na własnej skórze o tym kilkakrotnie. Pszczoły nie mają już czerwonych plamek na sobie. Musiałem im trochę pomajstrować przy wylotach więc wychodziły, obserwowałem je uważnie ale nie widziałem varroa. Dla wszelkiej pewności, 2 godziny po amitrazie polałem jeszcze beevitalem w uliczkach. Mam nadzieję, że to pomoże. Pokażę się jeszcze pod koniec października i ostatni raz odymię. Mam nadzieję, że pszczoły przeżyją. Dziękuję jeszcze raz i przepraszam za zamieszanie.
Trochę poddenerowałem się.
Trochę poddenerowałem się.
Api Life Var, w jego składzie jest tymol jakbyś koniecznie potrzebował. ALV jest u Łukasiewicza i Łysonia, patrzyłem.Piotr Nowotnik pisze:A jest coś na bazie tymolu? Gdzie można kupić Tymowarol? Nigdzie nie widziałem tego, ani w Centrum Łukasiewicz, ani u p. Łysonia, w żadnym sklepie nie można tego dostać.
Coś możecie mi powiedzieć na ten temat ?
Naprawdę nie chcę używać ciężkich kwasów, może jest coś jeszcze na warrozę?