Do tej pory pomogliście mi wybrać ul i zaprojektować pasieczysko. Ul więc wybrany, czas przystąpić do konkretów, bo wiosna za pasem.
Do tej pory zamówiłem takie artykuły:
- 0041 - Ul Dadant korpusowy ocieplany, 12 ramek, kryty blachą - 1 sztuka
Ul chciałbym z dennicą wysoką z siatką i szufladą, krata metalowa odgrodowa pozioma (do oddzielenia rojni od nadstawki). Potrzebuję też dodatkową nadstawkę 1/2 z ramkami.
- 0193 - Rękawice pszczelarskie ze skóry - 2 pary
- 0151 - Bluza pszczelarska z kapeluszem rozpinana - wzrost 180 cm XL oraz 170 cm L - 2 sztuki
- 0146 - Węza pszczela dadant - 2 kilogramy
- 0200 - Dłuto pasieczne kolorowe polskie o dł. 25 cm - 1 sztuka
- 0217 - DRUT do węzy gr. 0,4mm - NIERDZEWNY - 0,25 kg
- 0099 - Ekologiczna podpałka do rozpalania paliwka - 3 sztuki
- 0177 - Ekologiczne paliwko do podkurzacza - 3 sztuki
- 0176 - Podkurzacz mały z mieszkiem ze skóry - 1 sztuka
- 0078 - Poidełko butelkowe - 1 sztuka
Oto plan:
1. Już teraz pomaluję ul farbą do drewna (wyłącznie z zewnątrz), aby wywietrzał do wiosny.
2. Ustawiam ul w pasieczysku, wylotem na południowy wschód. I tu pytanie: Czy ustawić tylko rojnię, czy dać od razu nadstawkę? Wydaję mi się, że tylko rojnię.
3. Jadę po odkłady pszczele. Z tego, co wyczytałem, ma być 5 ramek: przynajmniej dwie zaczerwione, ma łazić oznaczona matka pszczela - tegoroczna, dwie lub trzy ramki z miodem jako żarcie dla tych pszczół. Odkład powinienem dostać w specjalnej transportówce.
4. Wracam do ula. Wyjmuję ramki z transportówki i wkładam do rojni.
Pytanie 1: Czy podczas tej operacji okadzić pszczoły?
Pytanie 2: Ile pustych ramek wsadzić do rojni oprócz tych odkładowych? Rozumiem, że ramki z odkładem postawię na środku, a potem systematycznie będę dokładał ramki puste do rojni.
5. Kładę kratę odgrodową, powałkę, daszek.
6. Pszczółki będą zwiedzać ul, a potem okolicę.
Czy wyposażenie, jakie zgromadziłem, jest kompletne?
Czy kolejność działań jest słuszna?