wiosenne dokarmianie
Moderator: krzysglo
wiosenne dokarmianie
Czym najlepiej uzupełnić braki pokarmu (dokarmić rodziny) o tej porze?? Chciałbym uniknąć klasycznego gęstego syropu cukrowego aby pszczół jeszcze bardziej nie obciążać. Czy Apiinvert będzie odpowiedni? Czy lepiej podać ciasto? Np Apifondę?
Dzięki i pozdrawiam wszystkich
Dzięki i pozdrawiam wszystkich
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... php?t=2411
wrubel, opcja szukaj na tym forum istnieje i działa.
wrubel, opcja szukaj na tym forum istnieje i działa.
"bo pszczelarz jest dla pszczół, nie pszczoły dla pszczelarza"
https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums
sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720
https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums
sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720
Piotrek przestań krzyczeć i reklamować a najlepszy pokarm to jest o tej porze roku to miód, żadne ciasto, żaden syrop jak i inwert,Piotr Nowotnik pisze:ZABRANIA SIĘ PODDAWANIA O TEJ PROZE WSZELKICH SYROPÓW CZY TO GOTOWCÓW CZY ROBIONYCH WŁASNORĘCZNIE. O TEJ PORZE WOLNO PODAWAĆ TYLKO I WYŁĄCZNIE CIASTA (APIKAND, APIFONDA, FONDABEE ITP.)
Ciekawość to porad i błędów matka
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko
wrubel, po co ci to? za kilka dni będzie ciepło i będą kwitnąć wierzby? po co ciasta, kombinowanie, po pblocie odsklepisz kawałek zapasów kolo czerwiu i będzie wiele lepiej jak z ciastami.
"bo pszczelarz jest dla pszczół, nie pszczoły dla pszczelarza"
https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums
sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720
https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums
sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720
wrubel, ale brakuje ci pokarmu w ulach, tzn plastrów z "miodem"? Jak mają paść z głodu to daj im ciasto miodowo cukrowe, tzn. albo kupisz gotowe albo wyrobisz sam, czyli cukier puder zalewasz płynnym miodem i wyrabiasz aby miało twardą konsystencję, nie rozpływało się.
Jak masz pokarm a chcesz im dać kopa na czerwienie to praktycznie ostatni moment na podanie ciasta z pyłkiem. Ja bym zrobił tak: 40g zmielonego pyłku + 60g cukru pudru, mieszasz to i następnie dodajesz tyle wody lub powiedzmy apifondy żeby po wyrobieniu miało konsystencję sztywnego ciasta, nie rozpływającego się. Ja bym tego dał teraz nie więcej jak 250g na rodzinę, jak masz w okolicy iwę, niedługo może być świeży pyłek, a wtedy nie koniecznie muszą chcieć to pobierać. No chyba że szybko wezmą, wtedy możesz dołożyć. No i musisz uwzględnić cechy twoich pszczół, tzn. jeśli w plastrach zgromadziły dużo pyłku efekt takiego ciasta może być niewielki, jak zgromadziły mało, do tego dobrze się rozczerwiły i go już zużyły - efekty zauważysz gołym okiem
Jak masz pokarm a chcesz im dać kopa na czerwienie to praktycznie ostatni moment na podanie ciasta z pyłkiem. Ja bym zrobił tak: 40g zmielonego pyłku + 60g cukru pudru, mieszasz to i następnie dodajesz tyle wody lub powiedzmy apifondy żeby po wyrobieniu miało konsystencję sztywnego ciasta, nie rozpływającego się. Ja bym tego dał teraz nie więcej jak 250g na rodzinę, jak masz w okolicy iwę, niedługo może być świeży pyłek, a wtedy nie koniecznie muszą chcieć to pobierać. No chyba że szybko wezmą, wtedy możesz dołożyć. No i musisz uwzględnić cechy twoich pszczół, tzn. jeśli w plastrach zgromadziły dużo pyłku efekt takiego ciasta może być niewielki, jak zgromadziły mało, do tego dobrze się rozczerwiły i go już zużyły - efekty zauważysz gołym okiem
Falco, po co ci to ciasto teraz jak za kilka dni będzie świeży pyłek dostępny dla pszczół, ktory jest o niebo lepszy niż te wszystkie ciasta razem wzięte.
"bo pszczelarz jest dla pszczół, nie pszczoły dla pszczelarza"
https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums
sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720
https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums
sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720
skrystalizowany jest ten zasklepiony czy nie zasklepiony? dziwne żeby cukier skrystalizował, daj fotkę.
"bo pszczelarz jest dla pszczół, nie pszczoły dla pszczelarza"
https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums
sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720
https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums
sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720
chwilunia, są kryształki tylko tak, ale całe komórki nie są skrystalizowane na kamień? tylko kryształki zawieszone w syropie tak?
"bo pszczelarz jest dla pszczół, nie pszczoły dla pszczelarza"
https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums
sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720
https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums
sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720
bo z tych pustych pszczoły zabrały już syrop, a zostawiły kryształki, jak takie są to pszczołom nic nie będzie, dadzą sobie redę, a czerwi nie ma bo albo rodzina jest za słaba, nie ma pierzgi w zasięgu pszczół, albo matka wadliwa o ile jest.
"bo pszczelarz jest dla pszczół, nie pszczoły dla pszczelarza"
https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums
sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720
https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums
sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720