Problem z matka pszczela w pazdzierniku ...
Moderator: krzysglo
-
- Nieśmiały
Problem z matka pszczela w pazdzierniku ...
Witam wszystkich pszczelarzy
jestem nowy na forum i w tym roku zalozylem pasieke
mam nastepujacy problem wczoraj ukladalem ostatnia rodzine do zimowli
i po zamianie korpusow zauwazylem matke na dennicy pol zywa dzis po przegladzie matka lezala na dennicy juz nie zyla i z mojej strony nastepujace pytanie co mam zrobic jest prawie polowa pazdziernika i nie wiem co mam zrobic z rodzina ... czerwiu w rodzinie juz brak rodzina dosc silna obsiada 7 ramek wlkp zakarmiona podleczona mam jeszcze 7 innych rodzin w dobrej kondycji przygotowanych do zimowli jesli mozecie pomoc z gory dziekuje
p.s. jesli polaczy rodziny to jak ?
pozdrawiam
M.Sz.
jestem nowy na forum i w tym roku zalozylem pasieke
mam nastepujacy problem wczoraj ukladalem ostatnia rodzine do zimowli
i po zamianie korpusow zauwazylem matke na dennicy pol zywa dzis po przegladzie matka lezala na dennicy juz nie zyla i z mojej strony nastepujace pytanie co mam zrobic jest prawie polowa pazdziernika i nie wiem co mam zrobic z rodzina ... czerwiu w rodzinie juz brak rodzina dosc silna obsiada 7 ramek wlkp zakarmiona podleczona mam jeszcze 7 innych rodzin w dobrej kondycji przygotowanych do zimowli jesli mozecie pomoc z gory dziekuje
p.s. jesli polaczy rodziny to jak ?
pozdrawiam
M.Sz.
-
- Stukacz Wymiatacz
-
- Nieśmiały
-
- Stukacz Wymiatacz
Tą rodzine co padła matka dokładnie przejzyj jak by były mateczniki to je zerwji. I tą rodzine pokrop kroplamy mientowymy. Ta drugo co bendziesz do niej wstawiał ramki też pokrop. Pszczoły bendą wachlowac zeby nieprzyjemny zapach wypendzic z ula a nie walką miendzy sobą. Musisz zrobic miejsce na ramki kture bendziesz wkładał daj tylko te ramki co pszczły obsiadają ale z pokarmem. Ta operacja musi trwac pare minut. Po połonczeniu daj pod wylotek jakis pojemnik i zobzczysz ile pszczół bendzie padnietych. Pozdrawiam miły_marian
-
- Nieśmiały
-
- Senior Stukacz
dodam ,że gdy w rodzinie nie ma matki zwiększa się spożycie pokarmu bo pszczoły są zaniepokojone brakiem matki przez co więcej spożywają zapasów i gdy wiosnę dożyją ( gdy im nie braknie pokarmu) będa miały biegunkę ... dużo strat. lepiej już teraz połączyć a ramki z zapasem zostawić na wiosnę bo może Ci bd potrzebne.
pozdrawiam Marcin