dopiero zaczynam...
Moderator: krzysglo
dopiero zaczynam...
Witam jestem tu nowy. Czytałem waszą rozmowę z cudnym90 z 2010 roku, w której doradzaliście mu jak ma zacząć hodować pszczoły. Ja właśnie czekam na książkę W. Ostrowskiej. Mam takie pytanie (ponieważ to będzie moja pierwsza książka i pierwsze moje szkolenie, nabywanie wiedzy o tym hobby). Czy z tej książki dowiem się wszystkiego co jest potrzebne w pszczelarstwie na początek, ale i też już gdy będę posiadał więcej uli ?
-
- Nieśmiały
Może bym i umiał, ale materiałów nie mam. A jak jest z ramkami? One są robione na wymiar, czy trzeba się do wymiarów dostosować? A można w ogóle ramkę samemu zrobić? I jeszcze takie pytanie: Gdzie pszczoły miód tworzą w ulu bezramkowym ?
[ Dodano: 2013-02-06, 19:14 ]
Może umiem, mam wymiary i pokazane jak po kolei robić tyle, że materiałów nie mam
[ Dodano: 2013-02-06, 19:14 ]
Może umiem, mam wymiary i pokazane jak po kolei robić tyle, że materiałów nie mam

-
- Stukacz Wymiatacz
luki5050, nie pogniewaj sie, ale w ten sposób nie da sie uzyskać wiedzy. Aktualnie to Ty nie wiesz o co pytasz. Nie rozumiesz odpowiedzi. Przeczytaj książkę, będziesz miał chociaż ogólne pojęcie, wtedy zadawaj pytania o to, czego nie zrozumiesz.
"Temu, kto je zna i kocha, lato bez pszczół wyda się smutne i tak niepełne, jak gdyby
nie wydało na świat ptaków, ani kwiatów"
Dzięki za wszystkie odpowiedzi: minikron ja jeszcze nie mam książki, ale ciekawość mnie zżera
[ Dodano: 2013-02-07, 15:11 ]
Zapytam się jeszcze ( chociaż może mi ktoś odpowie, że to jest napisane w książce) czy ramki są robione do typu uli, czy do ula, np: wymyślonego przeze mnie też można ramkę nabyć ? Jeżeli głupie pytanie to po prostu napiszcie
.

[ Dodano: 2013-02-07, 15:11 ]
Zapytam się jeszcze ( chociaż może mi ktoś odpowie, że to jest napisane w książce) czy ramki są robione do typu uli, czy do ula, np: wymyślonego przeze mnie też można ramkę nabyć ? Jeżeli głupie pytanie to po prostu napiszcie

Wpisz sobie w google hasło odstęp pszczeli a dowiesz się jak to jest z ramkami a typem ula.luki5050 pisze: czy ramki są robione do typu uli, czy do ula, np: wymyślonego przeze mnie też można ramkę nabyć ? Jeżeli głupie pytanie to po prostu napiszcie.
Co do nabycia takiej nietypowej ramki to inna sprawa, raczej będziesz musiał je robic sam, albo przepłacać u producenta, któremu nie opłaca sie przestawiać wymiarów dla kilkudziesieciu ramek.
"Temu, kto je zna i kocha, lato bez pszczół wyda się smutne i tak niepełne, jak gdyby