brak matki
Moderator: krzysglo
brak matki
Cześć,
dzisiaj przeglądałem moje 2 ule w których są odkłady, w jednym z nich nie ma matki, nie wiem dlaczego. Ja rozważam 2 opcje: matka jeszcze się unasienia lub w ogóle jej nie ma. Matka była znakowana przez pszczelarza od którego kupiłem ten odkład. Jak wy myślicie? Proszę o szybką odpowiedź. Larw w tym ulu jest nie więcej niż 10, dużych larw, bo małych nie ma w ogóle. Czy z tych 10 larw które są w ulu pszczoły mogą odciągnąć matecznik ?
dzisiaj przeglądałem moje 2 ule w których są odkłady, w jednym z nich nie ma matki, nie wiem dlaczego. Ja rozważam 2 opcje: matka jeszcze się unasienia lub w ogóle jej nie ma. Matka była znakowana przez pszczelarza od którego kupiłem ten odkład. Jak wy myślicie? Proszę o szybką odpowiedź. Larw w tym ulu jest nie więcej niż 10, dużych larw, bo małych nie ma w ogóle. Czy z tych 10 larw które są w ulu pszczoły mogą odciągnąć matecznik ?
-
- Stukacz Junior
Mateczniki ciągną na larwach max czterodniowych, na starszych nie.
Najlepszy sposób to dać im młode larwy i sprawdzić czy pociągną mateczniki, jeśli tak, to matki nie ma, jeśli nie, to coś jest.
Najlepszy sposób to dać im młode larwy i sprawdzić czy pociągną mateczniki, jeśli tak, to matki nie ma, jeśli nie, to coś jest.
"Temu, kto je zna i kocha, lato bez pszczół wyda się smutne i tak niepełne, jak gdyby
nie wydało na świat ptaków, ani kwiatów"
nie wydało na świat ptaków, ani kwiatów"
-
- Stukacz Wymiatacz
Dobrze radzi minikron Usun wszystkie mateczniki i podaj matkie juz unasieniono. Przeczytaj moje posty : jak zrobić dobry a tani odkład pszczeli; Ja tam wyjasiniamm ze matka z larwy 4 dniowej jest nie atrakcjna i potem ja pszczoły wymienią. Ale w twoim przypadku to bendzie juz wrzesień to za puzno. Pozdrawiam miły_marian
Tylko, że ja nie wiem jakiej rasy była ta matka, ale mogę kupić innej rasy niż była, nie? I jeszcze jedno moje pytanie: Czy jak poddam matkę Buckfast GZ to od * nowego sezonu będzie w tym ulu tylko i wyłącznie pszczoła BCF czy też cały czas będą pszczoły rasy która jest teraz ?
*od czasu jak te pszczoły które teraz są zginą, potem będzie już tylko pszczoła BCF ?
*od czasu jak te pszczoły które teraz są zginą, potem będzie już tylko pszczoła BCF ?