Rabunek
Moderator: krzysglo
Rabunek
Chciałbym się dowiedzieć jak najskuteczniej opanować rabunek obcych pszczół. Dzisiaj taka sytuacja była u mnie. Dwa ule opanowały obce pszczoły. Jedyne co zrobiłem to zwęziłem wylotki do minimum i na daszek położyłem mokre szmaty i tyle. Może ktoś ma jakieś skuteczniejsze sposoby.
-
- Starszy Stukacz
Widać, że to są bardzo słabe rodziny. Można je przewieżć 2-3 km. Są, to rodziny pozbawione instynktu obrony gniazda. W sezonie można wymienić matkę. Po sezonie zlikwidować rodzinke przez polączenie z innym ulem. Słabych rodzin nie m co zimowac. Z pszczelarskim pozdrowieniem. Dn.19.08.2017r
Pozdrawiam
Jan Magóra
Jan Magóra
-
- Starszy Stukacz
Szanowny panie, kolego. Miniony sezon pszczelarski, jest wyjątkowo niekorzystny dla pszczelarstwa - warunki pogodowe. Dlatego należało zacząć karmić pobudzająco pszczoły od poczatku sierpnia,a karmienie na zime powinno byc na półmetku / tak jest w mojej kilkudziesięcio pniowej pasiece/. Teraz widać dlaczego twoje pszczoły są bardzo słabe. Łaczenie pszczół nie zawsze jest widowiskowe - ścinanie się. Proponuję słabszy ul odstawić kilka metrów od silniejszego, który uprzednio powinien być zaopatrzony w pokarm z dodatkiem herbatki np. czosnku przed tą czynnością. Zwęzić otwór wylotka na 2 cm. Słabsze pszczoły wysypać na zewnątrz ula, które następnie wproszą się do tego silniejszego ula. Czynność tą wykonać póżnym wieczorem. Ja w mojej pasiece słabe rodziny likwiduję dosłownie w ciagu całego sezonu pszczelarskiego. Wiadomtm jest pszczelarzom, że słabe rodziny zawsze jakąś mają chorobę lub sa na nią narażone. Zaznczam, że jest to jeden ze sposobów łączenia rodzin Z pszczelarskim pozdrowieniem. Dn. 22.08.2017r
Pozdrawiam
Jan Magóra
Jan Magóra